Obavijesti

Lifestyle

Komentari 15

Top 10 prirodnih pripravaka za liječenje alergije na ambroziju

Top 10 prirodnih pripravaka za liječenje alergije na ambroziju
1

Biljke poput koprive, lavande, nevena i kamilice potiču obrambeni mehanizam organizma, koji je ključan u smirivanju alergije - crvenila očiju, curenja nosa i kašlja

VIDEO

Već sredinom ljeta kod mnogih se počinju javljati simptomi alergije na ambroziju, samoniklu biljku koja raste kao korov uz ceste, putove, potoke i rijeke te na nekultiviranim mjestima u gradovima. Teško ju je iskorijeniti jer su peludna zrna ambrozije izuzetno lagana te nošena vjetrom mogu putovati i do 300 kilometara. Dakle, lako se širi, kaže dr. Ksenija Krajina Pokupec, liječnica obiteljske medicine i fitoaromaterapeut u savjetovalištu fitocentra Botana d.o.o.

- Simptomi alergije na ambroziju su uobičajeni: javljaju se kašljucanje, kihanje, svrbež i curenje nosa te neprohodan nos, uz nazalni govor. Riječ je o tzv. alergijskom rinitisu ili peludnoj hunjavici. Ponekad se može javiti i privremeni gubitak njuha.

Oči svrbe, peckaju, “žuljaju” i suze, često se javljaju i podočnjaci zbog povećanog dotoka krvi. Ako su simptomi jako izraženi, osoba može postati letargična i dekoncentrirana, imati problema sa spavanjem, pa i u druženju s drugim ljudima, kaže naša sugovornica.

Kao posljedica alergije može se razviti i alergijska astma, koju prati otežano disanje i tad se obavezno treba javiti liječniku za pomoć.

Iako se ne mogu potpuno izliječiti, dobro izabranom terapijom lijekovima te posebno prirodnim preparatima, alergijska reakcija može se ublažiti te prorijediti simptome. Neke od njih dobro je uzimati i nekoliko mjeseci ranije da ojačamo i pripremimo organizam. U tom kontekstu se često spominje ulje crnoga kima, koje podiže imunitet i snažni je prirodni antihistaminik.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
ambrozija


- Kad se alergija pojavi, provodi se uobičajena terapija antihistaminicima, kapima za nos koje smanjuju edem sluznice nosa i olakšavaju disanje, a u slučaju jačega kašlja ili otežanog disnja, u terapiju se uvode i bronhodilatatori (lijekovi protiv spazma bronha) i ekspektoransi (za iskašljavanje).

No na osnovi dugogodišnjeg iskustva s mojim pacijentima mogu preporučiti i terapiju biljem: čaj od koprive, kamilice, bazge, sljeza, imele ili nevena, šipka i hibiskusa.

Te biljke potiču obrambene snage organizma i čiste tijelo znojenjem, djeluju protuupalno i protualergijski te obogaćuju naš organizam C vitaminom i flavonoidima - ističe fitoaromaterapeutkinja. Čaj i kapi na bazi nevena, imele, koprive, maslačka, kamilice i breze čiste krv od alergena, smanjuju i umiruju histaminsku reakciju koja dovodi do alergije, te podižu imunitet, a dobro ih je koristiti tako da se u litru čaja doda od 50 do 150 kapljica biljne tinkture te popije tijekom dana. Protiv svrbeža i osipa te crvenila na koži pomoći će čestoslavica i maćuhica, a za kupku  su najbolje ljekovite biljke hrastova kora, neven, kamilica, maćuhica, kaže dr. Pokupec.

- I homeopatija pruža vrlo učinkovitu i brzu pomoć ako se pravilno propiše potreban homeopatski pripravak koji će zaustaviti simptomatologiju alergije - ističe homeopatkinja Irena Brbić iz tvrtke Integrative Health Center d.o.o.
Ako su simptomi već prisutni i prepoznali ste ih u jednom od homeopatskih pripravaka, tad treba uzimati indicirani pripravak češće, odnosno dok ne dobijete odgovor organizma. Ustanovite li poboljšanje, pripravak je potrebno uzimati rjeđe.

Domaći biljni čaj proti alergije

Sastojci: plod šipka 20 g, cvijet lipe 15 g, cvijet bazge 15 g, majčina dušica 10 g, cvijet kamilice 10 g, plod anisa 10 g, list metvice paprene 10 g, cvijet nevena 5 g, cvijet crnog sljeza 5 g

Priprema: Na litru hladne vode dodati 2 jušne žlice čaja. Kad zakuha, ostavite da lagano vrije minutu, stavite na stranu 5 minuta i procijedite. Pripremljeni čaj popijte tijekom dana. Ovaj recept s vremenom se mijenja, tj. prilagođava osobi, ovisno o simptomima, pa ako osjetite da se neki simptomi ne povlače, potražite savjet aromaterapeuta.

Top 10 prirodnih homeopatskih pripravaka prema tipu alergije

1. Euphrasia ili vidac
Pripravak od ove biljke pomaže kada osoba većinu simptoma doživljava kao alergijski konjunktivitis. Oči peku dok suze, što se pogoršava na vjetru i na otvorenom, a iz nosa curi obilna, ali ne pekuća sluz. Simptomi se pogoršavaju u ležećem položaju. Kapci mogu biti otečeni. Kašalj se javlja posebice danju.

2. Allium cepa (crveni luk)
Pripravak koji ublažava obilno curenje iz nosa. Pomaže kad je sluz pekuća, što uzrokuje crvenilo oko nosa. Oči također obilno suze, što uzrokuje svrbež na otvorenom zraku, međutim suze ne peku.

3. Sabadilla ili ječmić
Homeopatski pripravak koji djeluje snažno na sluznicu nosa i suzne žlijezde kod peludne groznice. Odgovara osjetljivima na hladnoću koje imaju snažne i česte navale kihanja, nakon čega im vodenasto curi iz nosa.

4. Wyethia (otrovni korov)
Pripravak koji je vrlo djelotvoran ako se peludna groznica javlja uz svrbež iza nosa ili na nepcu. Osjećaj škakljanja stvara suhi kašalj. Grlo je natečeno sa stalnom željom za gutanjem sline, ali s poteškoćama u gutanju.

Dreamstime

5. Ambrosia
I ambrozija može biti korisna, kao kod homeopatskog pripravka od istoimene biljke. Slika simptoma je slična onima kod Euphrasije. Oči svrbe i suze, grlo je nadraženo i disanje može postati astmatsko. Nos je začepljen.

6. Pulsatilla
Pripravci od biljke pulsatille pomažu onima koji imaju probleme s dišnim putevima. Osjećaju se loše na vrućini ili dok leže. Često ih svrbi nepce, i to noću, te nemaju osjećaj žeđi.

7. Nux vomica
Preporučuje se onima koji imaju produljene napade kihanja, uz svrbež grkljana, posebice nakon buđenja ili u stresu. Dobar je za radoholičare i nervozne tipove. Simptomi se smiruju nakon odmora.

8. Natrum 
muriaticum
Homeopatski preparat, koji se pravi od kuhinjske soli. Glavni simptom koji uklanja su glavobolje, uz začepljen nos iz kojeg vodenasto curi. Osoba može izgubiti osjet mirisa dok traje alergija te imati problema s disanjem. Preporučuje se i za neke vrste groznice, anemije, kod afti, astme, lumbaga...

9. Sticta 
pulmonaria
(Plućnjak) smiruje tegobe kod začepljenog i suhog nosa uz stalnu potrebu za ispuhivanjem. Dobro djeluje u kombinaciji s drugim homeopatskim pripravcima po preporuci stručnjaka.

10. Med samo 
ako ga dobro podnosite
Zrnca peludi u medu su “umrtvljena” i organizam ih prihvaća bez neke značajnije pobune. Ako ste jako osjetljivi na pelud, konzumacija izaziva jake alergološke reakcije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći
SUNCE, KIŠA, SNIJEG...

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći

Svaka promjena atmosferskog tlaka, temperature i vlažnosti zraka može nepovoljno utjecati na zdravlje, pa valja znati kako se zaštiti i osnažiti imunitet

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima
SUPER TRIK

Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima

Pohanje hrane u pećnici puno je ugodniji i lakši posao nego na tavi. Kuća ne smrdi toliko, ulje ne šprica po cijeloj kuhinji, treba ga manje, a ono što pripremite nije toliko masno