Obavijesti

Lifestyle

Komentari 34

Top 15 recepata s đumbirom: Za imunitet, probavu, bolove...

Top 15 recepata s đumbirom: Za imunitet, probavu, bolove...
1

Uz đumbir se poboljšava stanje kod reume, artritisa, jača se krvotok i smanjuje kolesterol. Od đumbira napravite sirup protiv kašlja, čaj protiv migrene, kolačiće i prah protiv mučnine...

VIDEO

Đumbir, Zingiber officinale, trajna je gomoljasta biljka iz porodice ljiljana koja se koristi već tisućama godina kao lijek, začin i hrana. Podrijetlom iz Kine, danas se uzgaja i koristi širom svijeta. Riječ je o jednoj od ključnih biljaka u ajurvedskoj medicini jer je bogata eteričnim uljima, vitaminom B, kalijem, manganom, bakrom i magnezijem te gingerolom - sastojkom koji poboljšava rad crijeva.

Niz je ljekovitih primjena toliko dug i jasno je kako je riječ o nevjerojatnoj biljci. No ipak prilikom kupnje provjerite da je korijen čvrst i gladak te da nije pljesniv.  Đumbir možete narezati i grickati sirov, ako vam ne smeta ljutkasti okus. Olakšava i potiče probavu, ublažava želučane tegobe, sprečava nadutost i grčeve, a zato što potiče lučenje sluzi, đumbir sprečava oštećenje želučane sluznice.

Jako su učinkoviti oblozi protiv akutnih ili kroničnih bolova uzrokovanih reumatizmom i artritisom, bolova u leđima, ukočenog vrata, grčeva u želucu, upale jetre i bubrega, bronhitisa i astme. Rezultati liječenja artritisa đumbirom, svjedoče neki, premašuju one koji se mogu postići konvencionalnim lijekovima.

Ti se oblozi mogu primijeniti samo na bolnim mjestima ili njima obložiti cijelo tijelo. Može se kupati u kadi s đumbirovom vodom, što opušta i pospješuje izbacivanje toksina. Uz đumbir se poboljšava stanje kod reume, artritisa i gihta te potiče krvotok. Neka su iskustva pokazala da ova biljka smanjuje razinu kolesterola i sprečava nastanak ugrušaka, a ljutkasti spoj zingeron pomaže i protiv proljeva koji uzrokuje E. coli.

Đumbirov korijen već se više tisućljeća koristi u Kini, Indiji i drugim zemljama Azije kao lijek protiv mučnine i protiv različitih upala. Krase ga analgetska, smirujuća i antibakterijska svojstva, a zbog antihistaminskog djelovanja koristi se i za olakšavanje tegoba različitih alergija. Dragocjen je za olakšavanje simptoma gripe i prehlade, kad ga je dobro piti u obliku čaja tijekom dana.

Osim kao prehrambenu namirnicu, đumbir se koristi i kako bi vam koža bila sjajna, zdrava, čista i zaštićena, a može poslužiti za ublažavanje hipopigmentacije. Sastojci đumbira vraćaju koži tonus i boju te smanjuju oštećenja i bore. Oblozi i voda od đumbira potiču razgradnju naslaga masnoća, bjelančevina i minerala.

Protuupalna i njegujuća svojstva osiguravaju vašoj koži dubinsku njegu, zaštitu od ispucalih kapilara te je pripremaju za sunce i vrućinu, a pomaže i protiv celulita jer potiče cirkulaciju. Med i đumbir u kombinaciji pojačavaju svojstva i imaju dodatne iscjeljujuće moći, a sastojci su eliksira koji brzo jača imunitet te čuva zdravlje srca i smanjuje visoki krvni tlak.

Djeluje i kao prirodni analgetik, pomaže u prevenciji raka te usporava starenje. Ako pijete lijekove za tlak, dijabetes ili antikoagulante ne uzimajte đumbir bez savjetovanja s liječnikom. Tu egzotičnu biljku možete kupiti u prahu ili svjež korijen. Nekima je uspjelo uzgojiti je u vrtu čak i u kontinentalnim uvjetima.

Samo imajte na umu da je riječ o tropskoj biljci kojoj treba toplina, ali ne izravno sunce, nego sjena, i dosta vlage. 
Temperatura na mjestu na kojem se uzgaja đumbir ne smije pasti niže od 4 Celzijeva stupnja. Za rast mu pogoduju rastresita i plodna zemljišta koja u sebi sadrže dosta organske materije.

Nabavite u prodavaonici svjež korijen, koji ima male zelene izdanke (klice). Preko noći ostavite potopljen u vodi. Odaberite duboku i široku posudu za cvijeće te je ispunite zemljom. Posadite korijen tako da iz zemlje vire vrhovi izdanaka. Najbolje je u rano proljeće jer će trebati desetak mjeseci da se formiraju novi  korijeni. Morate ih skloniti prije hladnoće.

Najbolje je ubrati sve te sezone i ponoviti ciklus sljedeće godine. Ako želite uzgajati đumbir kao ukrasnu biljku, izvadite neke korijene, a ostatak sklonite preko zime. Nakon dvije godine cvjeta nevjerojatno lijepo. 

Thinkstock

Sirup od đumbira

Uzmite 4 čajne žlice kvalitetnog meda (najbolje manuke), 1 crveni luk, nasjeckani, 50 g đumbira. Izlijte med u zdjelu pa dodajte nasjeckani luk i naribani đumbir. Promiješajte i pustite smjesu da odstoji tijekom noći. Konzumirajte jednu čajnu žlicu ove smjese pet-šest puta na dan. Ublažava kašalj te ima protuupalna, antivirusna i antioksidativna svojstva.

Kupka od đumbira

U maloj posudi pomiješajte 50 g himalajske soli, 3 čajne žlice đumbira u prahu, 1/2 čajne žlice cejlonskog cimeta i 5 kapi eteričnog ulja slatke naranče. Mirisnu sol dodajte u vruću kupku i uživajte u opuštanju 10-15 minuta. Ovu sol za kupanje uvijek pripremite svježu i odmah iskoristite.

Voda od đumbira

Stavite 50 grama đumbirova praha u vrećicu od pamučnog platna. Prokuhajte tri litre vode. Ubacite vrećicu s đumbirom i kuhajte pet minuta. Sklonite s vatre i drvenom kuhačom nekoliko puta udarite po vrećici, da iz nje izađe sok i dobijete vodu blijedo žute boje. U tu vodu potopite tri ručnika i ostavite ih da se malo ohlade pa ih ocijedite i nanesite na bolna mjesta. 

Piling protiv celulita

Sastojci: 100 grama smeđeg šećera, 1 dl maslinova ulja, 2 čajne žličice oguljenog i naribanog svježeg đumbira, korica 1 ekolimuna

U manjoj posudi dobro izmiješajte sve sastojke. Nanesite smjesu na vlažnu kožu tijekom tuširanja, dobro umasirajte i potom detaljno isperite. Možete pripremiti veću količinu i držati smjesu do tjedan dana u hladnjaku.

Prah protiv mučnine

Uzimanje 250 miligrama đumbirova korijena u prahu u kapsulama četiri puta na dan ublažava mučnine i smanjuje napadaje povraćanja u ranoj trudnoći. Unatoč tome, trudnice bi se uvijek trebale posavjetovati s liječnikom prije nego što počnu uzimati bilo koje ljekovito sredstvo. 

Ljekovita inhalacija

Ako ne želite piti čaj od đumbira, pokušajte ga inhalirati kako biste pročistili misli i riješili se glavobolja. Skuhajte nekoliko komadića đumbira ili žličicu praha od đumbira i inhalirajte nekoliko minuta, odmah kad počnete osjećati glavobolju. 

Woman with a sinus therapy bowl

Tinktura za čišćenje jetre

prati srednji korijen đumbira (30 g) i naribati ga s kožicom te ga stavite u posudu od tamnog stakla. Zalijte s 200 ml rakije, zatvorite i ostavite na tamnom 10-14 dana. Razrijedi se hladnom prokuhanom vodom u odnosu 1:1. Uzimati natašte 10 minuta prije jela: početi s 10 kapi, povećavajući svaki dan za dvije kapi, poslije 15 dana, kad dođete do 40 kapi – nastaviti piti još 15 dana istu dozu, zatim smanjivati (po 2 kapi na dan) do 10 kapi na dan. Napraviti dvotjednu stanku i ponoviti tretman.

Kolačići protiv mučnine

75 g maslaca, 120 g smeđeg šećera, 100 g graham brašna, 125 g brašna od heljde, 25 g pšeničnih klica, 1 žličica praška za pecivo, 1/2 žličice sode bikarbone, 1 žlica mljevenog đumbira - suhog, 1 i pol žlica svježeg ribanog đumbira, 1 žlica mljevenog anisa, 1 žlica mljevenog klinčića, 1 žlica meda, malo mlijeka. Zamijesite tijesto i formirajte kuglice, poput medenjaka. Pecite kolačiće na 180 stupnjeva 20-25 minuta.

Lijek za kašalj i grlobolju

Veliku šalicu oguljenog đumbira, dvije šalice šećera i dvije šalice vode stavite kuhati na laganu vatru. Kuhajte 15-20 minuta i potom ostavite da se ohladi. U ohlađeni sirup dodajte sok limete. Procijedite kroz gazu i ulijte u sterilnu bocu. Razmutite sirup s vodom, a pripravljenom soku možete dodati malo svježe paprene metvice ili matičnjaka. 

Đumbir s medom, limunom i bijelim lukom

Uzmite 500 g meda, veći korijen đumbira, sok 1 limuna ili cijeli limun narezan na kriške te 3-4 češnja češnjaka. Naribani đumbir, sok od limuna ili ploške te nasjeckani češnjak stavite u staklenku s medom napunjenu do pola. Neka odstoji jedan dan pa dopunite teglu medom. Ako ste bolesni, uzimajte po 3 žlice na dan, a zbog prevencije žlicu do dvije na dan.

Napitak za čišćenje

U dvije litre vode dodajte na kolutiće narezan mali krastavac i limun,  žlicu naribanog svježeg đumbira i 5-6 listića mente te pijte tijekom dana za smanjenje apetita, čišćenje unutarnjih organa i pražnjenje crijeva kroz dan.

Protiv gripe i kašlja

Za olakšanje osjećaja težine u prsima pomiješajte šest kapi ulja đumbira, pet kapi eteričnog ulja eukaliptusa E. globulusa i tri kapi kapi eteričnog ulja kardamoma s 25 mililitara bilo kojeg biljnog ulja te time dugo masirajte prsni koš.

Bolja cirkulacija uz obloge

U loncu zagrijte oko pet litara vode. Naribajte korijen đumbira u pamučnu vrećicu ili gazu, čvrsto je svežite pa stavite u vruću vodu, ali je važno da voda ne vrije i da se đumbir ne kuha. Nakon nekoliko minuta umočite ručnik i dobro ga ocijedite držeći ga za suhe krajeve. Žustro istrljajte ruke, noge, leđa, vrat i ramena, trbuh i područje dekoltea, ali ne i grudi.

Čaj protiv migrene

Za čaj je potrebno 2 žličice svježeg ili sušenog đumbira i 2,5 dl vode, a pola limuna i žličica meda dodaju se nakon što se napitak malo ohladi. Čim osjetite simptome migrene, počnite piti čaj, i to najmanje od 4 do 5 puta na dan.

Eliksir od đumbira

Uzmite jedan do dva prsta korijena đumbira (ovisno o sočnosti korijena) i prirodni med. Ogulite korijen đumbira i istisnite ga u sokovniku. Svježi sok od đumbira pomiješajte u jednakom omjeru s medom. Ako ste dobili 3 jušne žlice soka, dodajte 3 jušne žlice meda. Sve dobro izmiješajte dok se med potpuno ne rastopi u soku. Aperitiv poslužite u malim čašama, i to pola sata prije jela.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku