Obavijesti

Lifestyle

Komentari 114

Top savjeti kako čuvati grudi - masirajte ih, skinite grudnjak...

Top savjeti kako čuvati grudi - masirajte ih, skinite grudnjak...
1

Prvi preduvjet za zdravlje je življenje u skladu sa sobom i svojim potrebama te održavanje ravnoteže i sklada duše i tijela, kaže ayurvedska terapeutkinja Senka Kušer Mijić

VIDEO

Bitan preduvjet postizanja i ostvarivanja zdravlja, u što je uključeno i zdravlje dojki, je postizanje ravnoteže, kaže Senka Kušer Mijić, ayurvedska terapeutkinja i nastavlja:  

- Ravnoteža naše mentalno-tjelesne konstitucije u ayurvedi naziva se dosha. Svaki poremećaj i svaka bolest uzrokovana je poremećajem dosha (vata, pitta, kapha, ali i njihovih kombinacija). Do poremećaja doshe dolazi kad vodimo život koji nije u skladu s potrebama naše tjelesno-mentalne konstitucije, odnosno doshe. 

Ni jedna bolest ne dolazi preko noći i svaka je rezultat disbalansa doshe. Jedna ili više dosha se počnu remetiti, a kako bi se taj poremećaj pokazao na ili u nekom dijelu našeg tijela, potrebno je vrijeme. 

- Kroz to vrijeme ‘akumuliranja bolesti’ uvijek, više ili manje, dobivamo znakove da s našim zdravljem nešto nije u redu. Osjećamo promjene. Međutim, često ne reagiramo na vrijeme, nego tek kad se pojavi vidljivi fizički znak prisustva bolesti. Zato ayurveda uvijek savjetuje da zastaneš i slušaš poruke vlastitog tijela, a najviše od svega da se baviš prevencijom - napominje terapeutkinja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prvi je preduvjet za zdravlje – živjeti u skladu sa sobom i svojim potrebama, a ayurveda će reći – s nama urođenim, prirodnim potrebama doshe koje su za svakoga od nas individualne i samo nama svojstvene, nastavlja Kušer Mijić.  

Fotolia

- Zato imaj na umu kako nije prirodno misliti da sve možemo imati istu veličinu grudi. Nije prirodno misliti kako je poželjno težiti promjeni njihova oblika. Nije prirodno misliti kako u poznijim godinama možemo imati grudi poput djevojke od 20 godina. Nije prirodno misliti kako s 18 možemo imati dojke zrele žene od 30 godina. Sve to nije prirodno, a težnja promjene prirodnog vodi do remećenja sklada, tj. do pojave neprirodnog - zaključuje terapeutkinja čije vam savjete za zdrave grudi donosimo u povodu Mjeseca borbe protiv raka dojke, koji se svake godine obilježava u listopadu. 

Razmisli o vegetarijanstvu

Kad je riječ o ozbiljnoj bolesti kao što je rak dojke, treba istaknuti da je promjena prehrambene navike jedna od možda najpresudnijih odluka po zdravlje i ozdravljenje oboljelih. Izniman broj znanstvenih studija sad već dokazuju prednosti vegetarijanske prehrane u odnosu na onu koja uključuje meso. Kad je riječ o raku dojke, a osobito kod hormonalno ovisnih oblika raka, potrebno je iz prehrane isključiti sve namirnice koje mogu utjecati na poticanje i rast hormona, kaže terapeutkinja Senka Kušer Mijić. 

U prehranu uvrsti cjelovite žitarice

Cjelovite žitarice, kao što su smeđa riža, zob, ječam, heljda i kvinoja, poznate su kao dobri ugljikohidrati jer su bogate vlaknima i održavaju zdravu razinu šećera u krvi. One sprečavaju nakupljanje masti, utječu na zdravlje srca i kardiovaskularnog sustava, sprečavaju pretilost, dijabetes i drže nas dulje sitima te povoljno utječu na probavu.

Posegni za orašidima

Bademi, lješnjaci, orasi, brazilski i indijski oraščići neki su od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina. Značajan su izvor antioksidansa, proteina, esencijalnih minerala i vitamina. Jedite ih svaki dan kao zdravu zamjenu za grickalice ili njima obogatite svokuhane obroke.

Shutterstock

Regulirajte i potičite probavu 

Redovita probava je jedan od osnovnih stupova zdravlja, stoga su lako probavljiva hrana i začini koji potiču probavu osnova za svaki početak razgovora o zdravlju. Zato u prehranu uvrstite lako probavljive namirnice, poput cjelovitih žitarica, a među njih uvrstite i basmati rižu, mung dhal, mungo grah te pripremajte kitchari. Obogaćujte jela hranjivim učinkom gheeja i dan započnite zdravom navikom ispijanja čaše prokuhane, tople vode.

Bodrite same sebe

Ayurveda nas uči kako zdravlja nema bez trolista koji čini sklad uma, duha i tijela. A taj sklad je preduvjet zdravlja. Pa vam od srca savjetujem - dodirnite se s ljubavlju i recite: ‘Moje su dojke zdrave, osjećam to i tome se predajem’. U pomoć pozovite i osmijeh. Naučite se nasmiješiti unutarnjoj sebi kako bi ona vanjska zdravo i sretno sjala, poručuje Senka Kušer Mijić.

Potaknite cirkulaciju 

Izmjena tople i hladne vode, u vrijeme tuširanja, pokazala se jako dobrom tehnikom koja na prirodan način potiče cirkulaciju, stimulira tkivo, a ujedno i pomaže u uklanjanju bolova i napetosti u grudima. Tako se utječe i na čvrstoću te toniranje mišića dojki. Što vas koči da tijekom tuširanja jednu do dvije minute odvojite za to? Isplati se, poručuje terapeutkinja.

Pazite na odabir rublja

Pri tome ne mislim samo na odabir i korištenje prirodnih materijala. Ovdje želim istaknuti pitanje sprečavanja agresije na tijelo. Odbacite sve što vas iritira, bode i steže. Pazite na veličinu košarica, odbacite žičane umetke i pripazite na ispodpazušno područje. Ako vas pritišće i sputava, to ne sprečava samo cirkulaciju - limfa i limfni sustav su također bitni, kaže Kušer Mijić.

Mažite se uljem

U dogovoru s terapeutom odredite ulje za sebe i svoju doshu. Podarite si moći uljenja svaki dan. Korisnice savjetujem različitim vrstama uljenja. Dok neke to čine ujutro prije tuširanja, mnogima savjetujem činiti isto, ali tek uvečer. Različiti smo, pa i pristup treba biti različit. Ako vas bole grudi, koristite ricinusovo ulje. Nanesite ga na dlanove, dobro razmažite, pa ga blagim pokretima nanesite na bolno područje. 

Naučite tehnike opuštanja

Naučite tijekom dana mirno i opušteno sjediti. Dišite i udišite mir. Radite to barem pet minuta. Osjećajte se slobodno, a uvijek kad to možete,  budite bez grudnjaka.

Ako se tumor otkrije u ranoj fazi, izlječiv je u 98 posto slučajeva

Rak dojke najčešći je tumor u žena. U Hrvatskoj će svaka 10. žena oboljeti, a sve je veći broj žena mlađe dobi. Kako ne postoji način da bolest spriječimo, jedini je cilj otkriti je u početnoj fazi. Ako se tumor otkrije na vrijeme (veličine do 1 cm), izlječiv je u 98 posto slučajeva, dok je petogodišnje preživljenje kod uznapredovalog stadija bolesti od 35 do 75 posto, piše na stranicama Hrvatske lige protiv raka. 

Najčešći rizični faktori za razvoj raka dojke

  • starija dob,
  • bolest u bližoj obitelji (majka, sestra, baka, teta),
  • odgađanje rađanja,
  • manji broj porođaja,
  • rana prva i kasna zadnja menstruacija,
  • hormonska nadomjesna terapija,
  • dugogodišnje korištenje oralnih kontraceptiva,
  • povećana tjelesna težina, 
  • fizička neaktivnost

Žene koje su operirale karcinom jedne dojke također imaju veći rizik da se bolest pojavi i na drugoj dojci, napominju iz Lige protiv raka. 

Promjene na dojkama koje ne smijete ignorirati

Simptomi raka su čvorić u dojci, crvenilo dojke, bol te uvlačenje i iscjedak iz bradavice. Česte su i promjene oblika dojke te promjene na koži. Svi se ovi simptomi najčešće otkrivaju samopregledom koji je potrebno raditi jedanput mjesečno.  

Redoviti pregledi  presudni su za manju smrtnost

Smrtnost od raka dojke možemo smanjiti jedino redovitim pregledima, a najčešće dijagnostičke metode su:

  • klinički pregled (odnosno palpacija),
  • mamografija,
  • ultrazvuk dojki,
  • citopunkcija,
  • core biopsija (punkcija ‘debljom’ iglom)
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 114
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'
ŠOKANTNE ISPOVIJESTI

'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'

Jedna djevojka se požalila kako je je bivši dečko poslao poruku da je neka cura s kojom je bio zatrudnjela. Taman je išla van s prijateljicama pa su je tješile. Iselila sam se od njega nakon dva dana