Obavijesti

Lifestyle

Komentari 48

Top savjeti za prvu pomoć kod žgaravice - olakšavaju život

Top savjeti za prvu pomoć kod žgaravice - olakšavaju  život
1

Refluks želuca - tada se pojavljuju vrlo neugodni simptomi, a to su žarenje i stezanje te bol u prsima, poteškoće s gutanjem, kratko i otežano disanje te žgaravica

VIDEO

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB), koja označava povrat želučanog sadržaja u jednjak, poremećaj je koji mogu pratiti vrlo neugodni simptomi, kao što su žarenje i stezanje te bol u prsima, poteškoće s gutanjem, kratko i otežano disanje te žgaravica, koja se očituje kao gorak okus i pečenje u grlu. 

- Uz spomenute simptome, može se javiti osjećaj knedle u grlu, učestalo podrigivanje, osjećaj mučnine i nadutosti nakon jela te nelagoda i bol u gornjem trbuhu, a relativno je često i oštećenje zubne cakline, pa i na te simptome treba obratiti pažnju, kaže prof. dr. sc. Milorad Opačić iz Poliklinike Amruševa. 

Ipak, povremeno podrigivanje ili povrat hrane i kiseline iz želuca nije odmah znak refluksne bolesti nego fiziološka reakcija kojom se iz želuca izbacuje zrak unesen tijekom gutanja, pa ne treba uvijek paničariti. Tek ako se simptomi ponavljaju dva ili više puta tjedno, treba posumnjati na GERB, dok oni kojima je GERB dijagnosticiran simptome mogu osjećati i svaki dan. GERB je, zapravo, posljedica slabljenja “prstena” između jednjaka i želuca kroz koji hrana prolazi u želudac.

Naime, kad progutamo neki zalogaj, hrana prolazi niz jednjak i dolazi do sfinktera na spoju jednjaka i želuca, koji se nakratko otvara da bi hrana prošla prema želucu pa se odmah zatvara. Taj prsten u normalnim uvjetima priječi da se hrana ili kiselina koja se stvara u želucu vraćaju u jednjak, no ako oslabi, sadržaj želuca može se povratiti. Problem se često javlja i noću, kad je tijelo dulje u ležećem položaju, i tad simptomi mogu biti posebno izraženi, a donekle se mogu ublažiti spavanjem na povišenim jastucima. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Dreamstime

Iako je žgaravica najčešći simptom GERB-a, ne mora se javiti uvijek, a uz pritisak u prsima ili knedlu u grlu, mogu se pojaviti neki netipični simptomi. Među njima su promuklost, ponavljane upale pluća, bolovi u gornjem dijelu trbuha i kronični kašalj, koji se s vremenom može razviti i u astmu. Jedna od mogućih komplikacija je i tzv. Barrettov jednjak, prekancerogeno stanje kod kojega je oštećen epitel jednjaka. Javlja se u oko 10 posto pacijenata s GERB-om, s tim da se liječenjem oštećenog epitela može smanjiti rizik od raka. 

- U pojavi žgaravice prehrana je vrlo važan faktor, posebno u ljudi s gastroezofagealnim refluksom. Pravila su relativno jednostavna: obroci moraju biti manji i češći, a posljednji obrok u danu treba pojesti do 18 sati. Također, preobilni i jako kasni te jako začinjeni obroci sigurno će pogoršati simptome - kaže naš sugovornik.

Kod povremene žgaravice simptome možemo ublažiti antacidima, lijekovima koji ublažavaju kiselinu u želucu, no to ne može biti osnova sustavnog liječenja kod učestalih problema, upozorava prof. dr. Milorad Opačić. Kod takvih slučajeva kao “starija” generacija lijekova koriste se blokatori histaminskih H2 receptora, koji zaustavljaju lučenje kiseline, dok u “noviju” generaciju lijekova spadaju inhibitori protonske pumpe, koji su nešto učinkovitiji u zaustavljanju lučenja kiseline. 

- Kod liječenja je izuzetno važno da je pacijent pod redovitim endoskopskim nadzorom tako da se redovito nakon nalaza provode kontrole jer je važno prevenirati kancerogene promjene - kaže prof. dr. sc. Opačić. 

Jednostavni savjeti za prvu pomoć pri žgaravici

  • Neugodnu žgaravicu, koja se opisuje kao pečenje u grlu, jednostavno možete ublažiti pojedete li komad kruha ili popijete čašu vode.
  • Soda bikarbona narodni je lijek koji pomaže u otklanjanju simptoma žgaravice, ali se ne preporučuje česta ili dulja uporaba.
  • Jelovnik obogatite namirnicama koje ublažavaju kiselinu u želucu, kao što su riža, zobena kaša ili čaj od zobi te banana.
  • Što više se opuštajte, pronađite aktivnost u kojoj uživate i naučite se nositi sa stresom, jer i nervoza može biti uzrok žgaravice.
  • Isprobajte moć čaja od lana, a jelima dodajte lanene sjemenke jer oblažu i umiruju sluznicu želuca.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru