Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Trudnoća: Čitanje, pjevanje, ali i srdelice jačaju bebin mozak

Trudnoća: Čitanje, pjevanje, ali i srdelice  jačaju bebin mozak
1

Beba sve čuje - zvukovi koje dijete čuje u maminu trbuhu stimuliraju razvoj njegova mozga, a izbor glazbenog žanra ili štiva nije presudan - ako uživa mama, uživat će i beba

VIDEO

Liječnici potvrđuju da su naprednija djeca majki koje su bile odgovorne tijekom trudnoće, a to znači da su živjele smirenije, opuštale se uz glazbu, lagano vježbale i pazile što jedu i što piju, izbjegavale cigarete i alkohol. Poneke su čitale svojim nerođenim bebama, što se također pokazalo da ima smirujuće djelovanje. 

Ustanovljeno je i da dijete u 23. tjednu trudnoće već dobro čuje. Tad se uspostavljaju veze među neuronima u dijelu mozga koji je zadužen za zvuk. Kad taj centar počinje funkcionirati, dijete može čuti niskofrekventne zvukove u maternici, među kojima je i melodičnost i ritmičnost majčina glasa te zvukovi kojima je dijete okruženo, a to su otkucaji majčina srca, cirkulacija, zvuci iz crijeva, šuštanje majčina disanja... Znanstvenici se slažu da zvukovi imaju veliku važnost u zdravom formiranju mozga.

Dokazano je da zvukovi koje dijete čuje u majčinu trbuhu stimuliraju razvoj dječjeg mozga, osobito središte koje je zaduženo za razmišljanje. Kad se razvije djetetov sluh, glasovi roditelja počinju umirujuće djelovati na dijete i stvara se rana povezanost. Stručnjaci su oprezni kad je riječ o tome koje štivo i kakvu glazbu preporučiti budućim majkama kao najbolju za zdrav razvoj dječjeg mozga, ali općenito se smatra da je dobra sva glazba i aktivnosti koje smiruju i vesele majku.

To se njeno zadovoljstvo prenosi i na nerođeno dijete. Nije sve u zvukovima, ima nešto i u kretanju, jer je i lagana tjelovježba dobra i za dijete te olakšava porođaj. Istraživanje objavljeno u časpopisu  Journal of the American College of Sports Medicine  pokazalo je da djeca majki koje vježbaju u trudnoći postižu bolje rezultate na testovima i bolja su u jezičnim vještinama.

Umjerene razine kortizola, hormona stresa koji se izlučuje i tijekom vježbanja, potiču rast  i razvoj dječjeg mozga i drugih važnih organa. Stručnjaci preporučuju 30 minuta umjerena vježbanja trudnicama većinu dana u tjednu. I hrana utječe na razvoj bebina mozga, osobito na sposobnost pamćenja i učenja.

-  Na stolu svake trudnice treba biti mala plava riba, poglavito srdele, inćuni i papaline, jer su bogate omega-3 masnim kiselinama, koje izravno utječu na razvoj moždane kore i inteligencije. Omegu-3 sadrže i orasi te cink, pa i mala količina oraha ima mnogo hranjivih tvari – ističe nutricionist Branimir Dolibašić, voditelj Nutrilife centra. 

 Napominje da treba uzimati dosta povrća bogatog magnezijem i željezom s vitaminom C jer su važni za sintezu krvi, a bez kisika i crvenih krvnih zrnaca nema dobrog razvoja i pravilne diobe stanica. 

– Treba jesti povrće bogato folnom kiselinom, poput zelenog lisnatog povrća, jer je ona važna za RNK i DNK – zaključuje Dolibašić.

Beba voli maminu omiljenu glazbu

Vijest o Mozartovu učinku proširila se 1993. Podloga je otkriće da su austrijski studenti koji su učili uz glazbu Wolfganga Amadeusa Mozarta imali bolje rezultate na testovima i trudnicama se savjetovalo da slušaju Mozarta kako bi se dijete u utrobi smirilo. S vremenom se pokazalo da na nekog djeluje lagana klasika, a na nekog energičnija glazba te da bebu ne smiruje sama glazba nego majčin doživljaj te glazbe jer, kad je zadovoljna, oslobađaju se hormoni sreće, koji se prenose na dijete.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje