Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Usporen razvoj govora trebalo bi prepoznati do 2. rođendana

Usporen razvoj govora trebalo bi prepoznati do 2. rođendana
1

Problemi s razvojem govora su česti, a važno je što prije reagirati. Treba im puno čitati, pričati i sve opisivati. Djeca s ovom poteškoćom potpuno razumiju govor svoje okoline

VIDEO

Usporen razvoj govora čest je problem, a obično se primjećuje u dobi od tri do četiri godine. Djeca s ovom poteškoćom potpuno razumiju govor svoje okoline, ali ne služe se gramatički ispravnim rečenicama primjerenim njihovoj dobi. 

- Osnovni uvjet za ovladavanje govorom je organska osnova za njegov razvoj, a to podrazumijeva dobar sluh, govornu motoriku, normalnu inteligenciju, zvukovno zahvaćanje glasova, jezične sposobnosti i razlikovanje pojedinih glasova - pojašnjava logoped, prof. Nataša Šunić. 

Sposobnost vladanja jezikom razvija se iz dječje potrebe da komunicira i shvati svijet u kojem raste te se razvija. Već kod dvogodišnjaka postoje velike razlike ovladavanja govorom. Neka djeca na prvi rođendan govore kratkim rečenicama, dok druga jedva imaju nekoliko riječi u vokabularu.

Djeca od 2. do 6. godine, koja imaju nerazvijeni govor, u većini slučajeva motorički su nespretnija od drugih, crteži su im nevješti, pokreti slabo koordinirani, a dijete nije sigurno ni u odnose lijevo - desno. 

- Gledajući usporedbu s normalnim razvojem govora u skladu s kronološkom dobi, usporeni razvoj govora se u najtežim slučajevima može prepoznati već u djeteta od godine i pol - kaže Šunić dodajući kako bi se roditelji trebali obratiti logopedu čim posumnjaju na probleme s govorom.

- Što se ranije utvrdi uzrok kašnjenja u govoru i dijete se pošalje specijalistima, to je veća šansa da će se problem otkloniti ili barem ublažiti - kaže logopedinja.

Djeci s usporenim razvojem govora treba verbalizirati, imenovati, opisivati što dijete ili roditelj radi te kako se osjeća. Dijete se treba poticati na govor putem onomatopeja iz prirode, a pomažu i slikovnice s velikim slikama bez puno detalja.

Prepoznajte prve probleme

  • dijete se tijekom 1. godine manje glasa od vršnjaka
  • tijekom 2. godine teže razumije jednostavne rečenice “dođi”, “daj” i ne pokazuje s lakoćom predmete
  • u 3. godini rječnik nije bogat, ne može pokazati boje niti imenovati slike svakodnevnih predmeta
  • s 4. godine ne razumije jednostavne pridjeve (mali, veliki)

Kako pomoći?

Roditeljima djece s problemima razvoja govora logopedinja Šunić naglašava važnost rada na vezi zvuk - slika. Zvučni stimulansi pomažu djetetu da prepozna, primjerice, životinju sa slike.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje