Obavijesti

Lifestyle

Komentari 31

Uzdravlje! Jedno pivo na dan čuvat će zdravlje vašeg srca

Uzdravlje! Jedno pivo na dan čuvat će zdravlje vašeg srca
1

Pivo obiluje topivim vlaknima koja snižavaju razinu lošeg i podižu razinu dobroga kolesterola te tako smanjuje rizik od srčanog udara. Crno pivo ima više hranjivih tvari

VIDEO

Pijenje jednog piva (3 dl) na dan za žene i do dva (6 dl) za muškarce povoljno utječe na zdravlje srca i krvnih žila, zaključak je najnovijeg istraživanja temeljenog na 150 studija čiju su radnu skupinu predvodili stručnjaci s talijanskog Mediteranskog instituta za neurologiju. 

Te brojne studije posljednjih desetaka godina pokazale su da pijenje piva pruža ne samo veću zaštitu kardiovaskularnog sustava u usporedbi sa žestokim alkoholnim pićima nego i smanjuje stopu smrtnosti. 

Pored toga, pivopije imaju 31 posto manji rizik od srčanih oboljenja, infarkta te moždanog udara, otkrili su talijanski znanstvenici. To blagotovorno djelovanje piva pripisuju brojnim molekulama u pivu, osobito polifenolima, antioksidansima, vitaminima i mineralima. 

Pivo, osobito tamno, izvor je topivih vlakana, zbog ječma od kojeg se proizvodi. Vlakna pomažu sniziti razinu lošega kolesterola u krvi, a podižu razinu dobroga kolesterola, razrjeđuju krv te tako smanjuju rizik od srčanog udara. Žene koje popiju jedno pivo na dan imaju 42 posto manji rizik od kardiovaskularnih bolesti od žena koje ga nisu pile. Dodatne prednosti su hmelj i slad, koji su dobri antioksidansi. A muškarci koji svakodnevno piju pivo izdržljiviji su fizičkim aktivnostima. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
pivarijada

Pivo sadržava i vitamin B6, koji sprečava nakupljanje homocisteina u tijelu, a koji povećava opasnost od razvoja srčanih bolesti. No nizozemski su istraživači otkrili da to možda i nije jedini razlog zbog kojega je pivo korisno za srce. U njihovom istraživanju 111 zdravih muškaraca tri su tjedna uz večeru pili pivo, vino ili žestoka alkoholna pića. Razina homocisteina nije se povećala nakon ispijanja piva, ali se povećala nakon vina i žestokih pića. 

- Veliki značaj pozitivnim učincima umjerenog pijenja piva znanstvenici pripisuju i načinu konzumacije, a poželjne su upravo one navike koje prevladavaju na Mediteranu – umjerene količine alkoholnih pića s niskim udjelom alkohola uz obrok, u opuštenoj atmosferi i društvu. Iako se na Mediteranu češće pije vino, autori ove velike studije navode da se u nekim zemljama Mediterana značajno povećala naklonost pivima - objašnjava Vranešić Bender.

Pijenje alkohola ne preporučuje se djeci, adolescentima, trudnicama, ljudima izloženim riziku alkoholizma, bolesnicima s kardiomiopatijama, kardijalnim aritmijama, depresijom, bolestima jetre i gušterače. Autori velike studije upozorili su i na razorne utjecaje alkohola te na rizik pretjeranog pijenja alkohola u kratkom vremenu koji je čest u adolescenata.

Piće za zdravije srce i krvne žile

  • Lako raspoloživi antioksidansi u pivu - antioksidativna zaštita – prevencija oksidacije LDL kolesterola i posljedično prevencija ateroskleroze.
  • Povećava vrijednosti HDL kolesterola i smanjuje sljepljivanje krvnih pločica.
  • Smanjen rizik koronarnew bolesti srca.
  • Sniženje razine homocisteina  zbog sadržaja vitamina B kompleksa

Uz jedno pivo čak se i mršavi

Uz pivo se često vežu različita vjerovanja i mitovi. Jedan od osnovnih je da pivo - deblja. Na širenje “pivskog trbuha” utječe samo količina piva ili bilo kojeg drugog pića ili hrane koju konzumiramo, ali i način života jer zapravo ne postoji mehanizam koji bi utjecao na skladištenje masti u predjelu trbuha uslijed ispijanja piva. Pivo ima 43 kalorije na 100 g, a jedno pivo dnevno može doprinijeti mršavljenju koje će potaknuti gorke tvari koje sadrži hmelj.

Thinkstock

Ne plašite se dehidracije: Pivo ne pridonosi gubitku tekućine iz tijela

Više od 90 posto piva je voda, pa se ono može smatrati dnevnim doprinosom unosu tekućine. Pola litre sadrži približno 10 grama alkohola, pa iako alkohol doprinosi dehidraciji, nakon što se iz tijela izluči oko 80 ml tekućine, i dalje ostaje više od 4 dl, koji hidriraju tijelo. Žestoka pića nemaju takvu računicu jer potiču pojačano izlučivanje tekućine, a ne hidriraju, kaže Vranešić Bender.

Za sprečavanje osteoporoze najbolji je ječam

Žene koje piju dva piva na dan imaju jače kosti od onih koje ne uživaju u tom alkoholnom piću, pokazala je jedna američka studija. Pivo sadrži značajne količine biorazgradivog silicija, što je jedan od značajnih elemenata od kojih su izgrađene ljudske kosti.

Silicij je potreban za čvrstoću kostiju i hrskavice, ali i vezivnog tkiva te noktiju, kose i krvnih žila. Za sprečavanje osteoporoze najbolje je pivo od ječma. Umjereno pijenje piva zato se osobito preporučuje ženama u menopauzi koja je povezana sa stanjivanjem gustoće kostiju.  

Ječmeno pivo sadrži male količine glutena 

Polazne sirovine za pivo,  ječam i pšenica, izvori su glutena. Budući da je pšenica značajno bogatija glutenom od ječma, pšenična piva sadrže veće koncentracije glutena. No lagana ječmena piva, koja se najčešće piju u nas, obično sadrže vrlo male količine glutena jer u proizvodnji dolazi do modifikacija i odstranjivanja proteina u pripremi ječmenog slada i vrenja.

Hrvati popiju čak 80 litara piva na godinu

Pivo je drugo najpopularnije piće na svijetu, nakon čaja, a prosječni Hrvat godišnje popije 80 litara. No sve navedene pozitivne karakteristike piva manifestiraju se samo kad se pije umjereno, muškarci 3–6 dl a žene 3 dl piva na dan.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku
Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje