Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Zajedno su 64 godine! Ilonka i Karlo kažu - morate opraštati

Vukovarci Ilonka (84) i Karlo (83) Foriš otkrivaju kako je u braku najvažnije pronaći zajednički jezik, sve raspraviti, poštovati se, ali i - znati oprostiti...

VIDEO

Bio sam mlad, lijep i zgodan. Cure su me salijetale jer sam znao dobro plesati, a na ples se tad išlo svaku večer u Radnički dom. Plesao sam s mnogima, ali s Ilonkom je bilo najljepše. Bila je lijepa, pomalo luckasta i dovoljno brza da me uvijek uzme za sebe. Imao sam 18-19 godina kad mi je postala cura, a ubrzo i žena. I od tada smo stalno zajedno, u dobru i još više u zlu, kaže smiješeći se Karlo Foriš (83) iz Vukovara koji je sa suprugom Ilonkom (84) u braku 64 godine.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:12

Oni su jedan od parova u Vukovaru s najviše bračnog staža. Gradonačelnik Ivan Penava počastio ih je domjenkom za Valentinovo u čast njihovih dugih godina braka. Karlo i Ilonka vjenčali su se 1954. godine u Vukovaru, koji je tad bio jedan od ljepših gradova za život. Odmah nakon vjenčanja dobili su prvu kćer, ali je ubrzo Karlo morao otići služiti vojni rok u tadašnjoj JNA koji je trajao tri godine. Bila je to njihova prva i posljednja razdvojenost.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:21

- Služio je u Dubrovniku. Mene je s malim djetetom ostavio kod svojih roditelja, valjda da me čuvaju. Nisam bila sretna što je u Dubrovniku jer je često znao reći da je to jako lijep grad s prekrasnim ženama, a on je uvijek bio slab na lijepe žene - smije se Ilonka, koja je mužu tek jednom uspjela otići u posjet, a jednom je i on došao na dopust u Vukovar. 

U braku su stekli dvije kćeri, troje unučadi i dva praunuka. Sa svima su jako povezani. Svaki rođendan, imendan, svaku diplomu ili godišnjicu braka slave zajedno, te baš svaki put Karlo i Ilonka zaplešu svoj ples, a unuci i djeca požele imati to što imaju oni.

- Oboje volimo plesati i koristimo svaku priliku za to. Zadnjih godina nemamo baš kamo ići plesati, pa si često kod kuće pustimo neku glazbu koja nas podsjeti na mladost i onda plešemo u kuhinji - romantičan je Karlo.

- Bilo je teških perioda. Pogotovo nam je bilo teško tijekom Domovinskog rata. Četnici su nas istjerali iz kuće, uzeli nam sve što smo imali, čak i naše burme koje smo nosili, te nas otjerali u logor u Dalj. Tamo su Karla optužili da je ustaša i da ima pušku pa su ga tukli. Kasnije se dokazalo da mi nikad nismo imali oružje pa su nas pustili. Osam godina bili smo u progonstvu pa se vratili u Vukovar, na gole zidove, ali sretni što smo živi i zdravi - kaže Ilonka.

U njihovu braku nikad nije bilo nejasnoća. Postojali su muški i ženski poslovi te jedno drugome nisu pravili probleme. Svađali su se, ali uvijek i mirili unutar četiri zida.

- Poštovanje, razumijevanje, opraštanje, kompromis, to je sve potrebno za dobar brak. Na brak se treba priviknuti, naći zajednički jezik oko svega, treba se znati svađati i raspraviti sve probleme. Danas mladi to ne znaju ili nemaju živaca i razilaze se već nakon nekoliko godina - mudro kaže Karlo koji je uvijek imao vrijeme za sebe, obično za pecanje, a davao ga je i Ilonki koja je voljela raditi ručni rad. Tako su zajedno proplesali kroz 64 godine svojeg braka.

‘Uvijek grlim i ljubim svoju Betty’

Betty (100) i Morrie (103) Markoff u braku su već 78 godina, ali, priznaju, nikad si nisu izgovorili “volim te”.

- Za mene je mnogo važnija riječ ‘pažnja’ iili ‘briga’. O ljudima brinete i to ima dublje značenje - ističe Morrie koji je Betty upoznao 1939. u New Yorku. Danas jedan od najdugovječnijih bračnih parova u Americi živi u Los Angelesu. On je u 90. godini otkrio strast prema kiparstvu i danas redovito izlaže.

- Tolerancija i poštovanje su najvažniji. Jednostavno nemojte pretvoriti svaku primjedbu u bijes - ističe Betty i dodaje kako Morrie uvijek pronalazi načine da joj izrazi ljubav.

- Uvijek grlim i ljubim svoju Betty - kaže Morrie koji ističe da u životu treba baš uvijek uživati. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...