Obavijesti

Lifestyle

Komentari 19

Zašto nam kosa ispada? Evo kad se (ne)trebamo zabrinuti

Zašto nam kosa ispada? Evo kad se (ne)trebamo zabrinuti
1

Kosu često premalo cijenimo, sve dok ne počnemo ostajati bez nje. Provjerite jesu li vaši razlozi gubitka kose normalni ili vaše tijelo trenutno proživljava povećan stres

VIDEO

Terminalne, stalne dlake, su one koje imamo na glavi, obrve, pubične dlake i trepavice. Napravljene su od tri odvojene spirale proteina, čvrsto povezane i obojene melaminom - pigmentiranom kemikalijom koju pronalazimo i u našoj koži te šarenici oka. Hoće li naša kosa biti ravna ili kovrčava ovisi o obliku folikula vlasi. Tako simetrične folikule kose stvaraju ravne vlasi, a asimetrične kovrčave, objasnila je Shani Francis, dermatologinja i direktorica Centra za poremećaje s kosom u Evanstonu u Illinoisu za portal Quartz.

Kosa raste u ciklusima, ali ne simultano. To znači da će na glavi uvijek biti vlasi koje će tek počinjati svoj rast ili folikula koje sadrže kosu ali koja još nije izrasla iz nje ilii kose koja ispada. Svaka vlas ima svoj biološki sat. Sasvim je normalno da kosa ispada svakodnevno. Svaki čovjek ima između 90.000 i 150.000 vlasi, a što je više tretiramo, češljamo, vežemo u rep i oblikujemo, to će ona više ispadati. Zato češće ispada kovrčava kosa jer nju njezini vlasnici češće češljaju.

Svatko ima periode bržeg i sporijeg rasta folikula kose. Kod većine ljudi kosa godišnje naraste između 10 i 15 centimetara, ovisno o genetici. Ali dužina kose ovisi i kolikom "trošenju" je izložena - četkanju, zalizivanju, pa i sušenju ručnikom koje je također može slomiti.  

Ako svakodnevno pronalazite vlasi na svojoj četki, to vas ne treba brinuti. No kada kosa počne otpadati u pramenovima, vjerojatno je riječ o velikom stresu koje vaše tijelo doživljava. 

Obično se to javlja:

  • u trudnoći
  • nakon poroda
  • nakon operacije
  • uslijed problema s nesanicom
  • problema sa štitnjačom ili
  • zbog manjka vitamina u tijelu.

- Tijelo je tada preopterećeno i ne želi trošiti energiju na rast kose. Ona se tad usmjerava na važniji posao. Tijelo šalje poruku kosu da prijevremeno završi svoj ciklus rasta i da započne faza odmora. I odjednom, oko 40 posto kose prestaje rasti. Nakon što ta faza odmora završi, kosa počinje otpadati u velikim pramenovima - objasnila je Francis. 

Kosa također može otpadati i zbog kemoterapije, ali to je zato što ta terapija napada sve rastuće stanice, uključujući i stanice raka pa i stanice kose, zbog čega ona s vremenom otpadne. 

Postepeno opadanje kose, koje je češće kod muškaraca, sasvim je normalan proces koji dolazi s godinama. Kosa je vrlo važan dio našeg tijela koji nam puno govori o našem zdravlju i štiti nas od sunca. Često je premalo cijenimo, sve dok ne ostanemo bez nje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'