Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Završile na burzi pa se same zaposlile i postale poduzetnice

Završile na burzi pa se same zaposlile i postale poduzetnice
2

Dizajnerica Karin Werner Klement i vlasnica rođendaonice Daniela Komorčec ostale su bez posla. Skupile su hrabrosti i pokrenule biznise, a ne žale ni za čim

VIDEO

Nikada nisam požalila što sam se upustila u poduzetničke vode, iako ima razdoblja u kojima je teško. Mala tvornica ideja i dalje radi te trenutačno imam puno posla, kaže arhitektica Karin Werner Klement, koja je 2010. godine ostala bez posla, a otprilike godinu i pol nakon toga, uz poticaje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, otvorila je obrt i tako se samozaposlila. 

Ideja je bila da dizajniranje kojim se bavila cijeli život iskoristi u novim vodama, pa je upisala tromjesečni tečaj web dizajna u učilištu Algebra te krenula na niz radionica na kojima se mogu dobiti korisne informacije za pokretanje posla, kakve organiziraju brojne udruge žena, ali i institucije koje inače dodjeljuju potpore i kredite za pokretanje posla. 

- Te su radionice izuzetno korisne i to me osnažilo da krenem u osnivanje tvrtke, prije svega zato što sam upoznala ljude koji u tome imaju iskustva i uspjeli su u poslu. Osim toga, bilo je vrlo korisno jer se nude osnovne informacije o tome kako pokrenuti obrt, tvrtku ili jednostavni d.o.o., s informacijama o prednostima i eventualnim minusima, može se saznati puno o osnovama knjigovodstva, marketingu, komunikaciji s klijentima i slično. Ono najvažnije su ipak kontakti s ljudima koji su u poduzetništvu, kao i s onima koji su bili početnici, u istoj poziciji kao i ja, pa smo ostali u kontaktu i pomagali jedni drugima - priča Karin Werner Klement. 

Kaže kako su žene poduzetnice uvijek spremne pomoći ženama koje tek ulaze u posao. Pritom je korisno uključiti se u mrežu kakvih ima i na Facebooku. Neke od naših sugovornica Karin je, na primjer, upoznala preko zatvorene grupe na Facebooku “Diskretni šarm poduzetnica” u kojoj novopečene poduzetnice ili one koje još razmišljaju o pokretanju posla razmjenjuju savjete, informacije o radionicama na koje se isplati otići te se druže. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Uz 4000 kuna, koje je Karin uložila u edukaciju u Algebri, za otvaranje obrta trebalo joj je oko 560 kuna. Odnosno, najprije je trebala registrirati obrt u Gradskom uredu za gospodarstvo, rad i poduzetništvo, za što su potrebne osobna iskaznica i potvrda o pravu na korištenje prostora. Oni koji otvaraju tvrtku u svome stanu, kao što je to učinila Karin, trebaju donijeti vlasnički list. Potom se prijavila za poticaje preko HZZ-a i nakon što su odobreni - službeno je otvorila obrt. U ukupne troškove računaju se i izrada pečata za obrt, koja stoji oko 150 kuna, te otvaranje poslovnog računa u banci. Kako je posao pokrenula od kuće, Karin nije trebala veliki početni kapital. Računalo je već imala, a poticaji koje je dobila od HZZ-a od 18.600 kuna pokrivali su joj oko 70 posto mjesečnih troškova za obrt - doprinose, obrtničke naknade i slično. Uvjet za dobivanje poticaja je da radite najmanje godinu dana te da tijekom tog razdoblja ostvarite promet od najmanje 18.600 kuna. 

Uz doprinose na kraju godine se podnosi i porezna prijava, u kojoj se mogu prijaviti i troškovi vezani uz posao, što u slučaju obrta ili tvrtke koju otvorimo u svom domu znači i mogućnost otpisa troška nabave računala, uredskog materijala te 30 posto režija. 

Daniela Komorčec: Pokrenula sam posao i nije bilo lako

Nakon 20 godina staža po korporacijama, tijekom kojih sam cijelo vrijeme sanjala da ću pokrenuti nešto za svoju dušu kako bih imala više vremena za sebe i obitelj. U 40-oj se dogodila i ta prekretnica, kaže Daniela Komorčec, vlasnica rođendaonice Laganini u zagrebačkom naselju Travno koju je otvorila 17. listopada, i to - bez državnih poticaja. Daniela kaže da je za ovu godinu zakasnila na rokove za prijavu na natječaje za poticaje, pa je plan da aplicira u idućoj za nove ideje i projekte koje priprema. Otvorila je .d.o.o. i nije bilo lako. Pomoć ljudi koji su imali iskustva u poduzetništvu bila je presudna da se upusti u priču. Jedan od njezinih “učitelja” bio je i dizajner Luka Maras, koji je među prvima u Hrvatskoj otvorio tvrtku za računalno programiranje, kao jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću. Prednost takve tvrtke je temeljni kapital koji može iznositi - 10 kuna, no ukupni troškovi mogu prijeći i 800 kuna.

- Nije mi bilo teško odlučiti se na poduzetnički korak jer iskreno vjerujem u to što radim - kaže naša sugovornica. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru
Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi