Obavijesti

Lifestyle

Komentari 30

Zdravi roštilj: Top deset sočnih salata od mesa, ribe i povrća

Zdravi roštilj: Top deset sočnih salata od mesa, ribe i povrća
1

Meso prije stavljanja na roštilj ostavite dva sata na sobnoj temperaturi, savjetuje chef Marko Palfi koji će svoje umijeće pokazati na Manifestaciji Zagreb Chill&Grill powered by Coca-Cola

VIDEO

Rajčice, zelene salate, radič, kelj i batat samo su neki od sastojaka koji se mogu peći na roštilju i postati neodoljivi proljetni ručak. Uz bazu koja je najčešće lisnata, salata s roštilja mora imati hrskavi element pa joj dodajte pečene komadiće mrkve, tikvica ili krumpira, ali i mekane zalogaje, poput rajčica ili sira, koji po želji možete i grilati.

Dodate li komadiće hrskave slanine, ukiseljenog povrća ili sušeno voće, salata će dobiti potpuno nove okuse, a uz pečenu tunu, piletinu, grah, kvinoju, rižu ili omiljeni sir pretvara se u glavni obrok. Meso prije roštiljanja marinirajte kako bi bilo mekše i aromatičnije. Lisnate zelene salate, poput duguljaste romaine, crvenog radiča ili salate iceberg, idealne su za roštilj.

Romaine prepolovite po dužini, premažite s maslinovim uljem i pecite. Zatim je pospite komadićima slanine i parmezanom te prelijte umakom od jogurta sa začinskim travama. Grčka salata se ne mora posluživati samo u zdjeli. Nabodite na drvene štapiće cherry rajčice, luk, fetu i masline. Prelijte s malo maslinova ulja, posolite i popaprite te pecite dvije minute.

Fotolia

Trend avokada ne jenjava pa ga kušajte i s roštilja

Prepolovite ga i izvadite košticu. Prerezanu stranu premažite maslinovim uljem te ga licem prema dolje pecite dok ne omekša. Isto napravite s limunom. Kad se limun karamelizira, maknite ga s vatre. Avokado napunite pečenim i usitnjenim lješnjacima ili pinjolima te pečenim cherry rajčicama.

Prelijte ih maslinovim uljem, narezanim bosiljkom i vlascem te sokom od pečenog limuna. Izbjegavate li majonezu i vrhnje, avokado iskoristite za zdravi dresing. Zgnječite ga ili izmiksajte pa izmiješajte s jogurtom. Kremastu notu daje i pečeni češnjak. Glavice češnjaka prelijte maslinovim uljem, zamotajte u foliju, pa pecite oko pola sata dok se ne pretvori u pastu koju istisnite iz češnjeva pa pomiješajte s jogurtom i začinima.

Marinada je jako važna

- Za marinadu možete iskoristiti maslinovo ulje, sol, papar, senf i ružmarin te pustite meso da u njoj odstoji najmanje dan prije pripreme. Meso prije stavljanja na grill izvadite barem dva sata ranije iz hladnjaka kako bi se temperiralo i ravnomjerno ispeklo - savjetuje poznati chef Marko Palfi, koji će svoje umijeće pokazati na Bundeku od 28. travnja do 1. svibnja na manifestaciji Zagreb Chill&Grill powered by Coca-Cola.

Posjetiteljima će, uz Marka Palfija, i David Skoko, Dario Lide te Branko Ognjenović otkriti sve tajne vrhunski pripremljenih jela. Na četverodnevnoj manifestaciji poznati chefovi, foodblogeri i zagrebački restorani pripremat će grill specijalitete uz najbolja domaća craft piva i koncerte. U ponudi će biti i delicije popularnih zagrebačkih restorana Batak Grill, Mundoaka, Biberon, Bicko, Plac, Špiro, Brko i Brko te Njam Njam.

Najmlađe posjetitelje očekuje zabavni park s kreativnim radionicama i ostalim sadržajima. A dok se mališani igraju - odrasli mogu uživati u chill out zoni gdje će ih čekati savršena kombinacija klope, cuge i mjuze. Bit će i nagradnih natjecanja, kao što je jedenje ljutih papričica, natjecanje u kotrljanju bačvi, pranju roštilja...

Ulaz na festival bit će besplatan, a Zagreb Chill&Gril by Cola-Cola otvara se u petak, 28. travnja, u 17 sati - od subote do ponedjeljka traje od 12 do 23 sata. 

Tajne finih dersinga:

  • PRELJEV ZA CEZAR SALATU Izmiksajte u majonezu, koricu limuna, sok od limuna, protisnuti češnjak, sol, papar i jedan inćun.
  • PLAVI SIR Umutite majonezu, kiselo vrhnje, mlaćenicu, mlijeko, ocat od bijelog vina, sol i papar. Umiješajte usitnjeni plavi sir, poput gorgonzole, roqueforta ili danablua.
  • AVOKADO Izmiksajte avokado, sok od limete, sok od naranče, maslinovo ulje, jabučni ocat, med, češnjak sol, papar, kumin i korijandar te dodajte nekoliko kapi umaka zelenog tabasca ili svježu ljutu papričicu.
  • ZELENI DRESING Usitnite korijander, pola avokada, sok od limete, češnjak, ocat od bijelog vina, maslinovo ulje i sol. Po želji možete dodati i med.
  • TAJLANDSKI PRELJEV Usitnite maslac od kikirikija, med, umak od soje, jabučni ocat, sezamovo ulje, češnjak u prahu i papar. Dodajte toplo kokosovo mlijeko pa sve promiješajte.
11300085

Pileća salata u pecivu

Sastojci: 2 komada pilećih prsa, 4 žličice mješavine mljevene paprike, papra, kima, gorušice, kajenskog papra, sušenog timijana, origana i soli, 3 žlice ulja, 1/2 komorača, 150 g listova zelene salate, 2 mlada luka, 2-3 mrkve, 125 g blagog plavog sira; preljev: 2 žlice maslinovog ulja, žlica balzamičkog octa, žličica senfa, žlica limunovog soka

Priprema: pileća prsa izrežite na ploške, stavite u plitku posudu, pospite mješavinom začina i poškropite uljem. Ostavite u hladnjaku najmanje jedan sat, pa pecite meso na roštilju oko 7 minuta sa svake strane dok ne bude potpuno pečeno. Ako je u sredini i dalje roze boje, pecite još malo.

Maknite meso i stavite ga sa strane. Posložite u zdjeli listove salate, ribanu mrkvu, tanke rezance luka i komorača. Dodajte izmrvljeni sir i zalijte salatu dobro izmiješanim preljevom. Poslužite je po želji u pecivu s komadima pečenog mesa.

Salata od piletine s preljevom od naranče

Sastojci: 400 g pilećeg filea, 200 g bundeve, 250 g rikole, radiča i matovilca, paprika, 100 g cherry rajčica, 80 g kuhanih zelenih mahuna; marinada: 2 žlice aromatičnog octa, 2 žlice meda, žlica maslinovog ulja, žličica mljevenog papra, 1/2 žličice soli, 2 češnja češnjaka; preljev: 2 žlice maslinovog ulja, sok naranče, ribana korica

Priprema: pomiješajte sve sastojke za marinadu u zdjeli, ubacite manje komade filea, promiješajte i hermetički zatvorite, pa ostavite u marinadi najmanje dva sata. Bundevu narežite na kockice, blanširajte i ocijedite. Ispecite na roštilju bundevu i meso pa prebacite u zdjelu s listovima salate, mahunama, paprikom i rajčicama. Izmiješajte sastojke za preljev u staklenki s poklopcem i prelijte neposredno prije posluživanja.

Smotuljci od patlidžana i janjetine u marokanskoj marinadi

Sastojci: 2 veća patlidžana, kg janjećeg buta bez masnoće, 2 krastavca, 3 mlada luka; marinada: 5 žlica maslinovog ulja, 2 žlice mljevenog kima, 2 žlice mljevene paprike, 2 žlice šećera, 2 češnja češnjaka, po 1/2 žličice soli i papra, 1/4 žličice cimeta, žlica sezama

Priprema: izrežite janjetinu na veće komade i stavite u posudu. Dodajte maslinovo ulje, kim, papriku, šećer, češnjak i papar. Ostavite u marinadi barem nekoliko sati, a najbolje preko noći. Patlidžan izrežite na ploške, posolite i ostavite ih dok ne ispuste tekućinu.

Izvadite komade mesa iz marinade i pecite oko 10 minuta, okrećući ih s obje strane. Prebacite na tanjur, neka odstoje 10 minuta, pa ih sitno nasjeckajte. na roštilju kratko popecite patlidžane. Meso pospite sezamom, pa pomiješajte s krastavcima izrezanim na tanke prutiće i kolutićima mladog luka. Na sredinu svake ploške patlidžana posložite mješavinu mesa, zamotajte i učvrstite drvenim štapićima.

Mediteranska salata s puretinom i tikvicama

Sastojci: 2 pureća filea bez kostiju i kože; marinada: žlica smeđeg šećera, žlica otopljenog maslaca, žlica maslinovog ulja, žlica meda, žlica soja umaka, češanj češnjaka; salata: 300 g tjestenine, 50 g pinjola, 350 g cherry rajčica, crvena paprika, crveni luk, 200 g mozzarelle, tikvica, šaka rikole, 10 crnih maslina bez koštica, bosiljak, preljev; 5 žlica maslinovog ulja, 2 žlice aromatičnog octa, sol, papar

Priprema: u manjoj posudi pomiješajte sve sastojke za marinadu i prelijte je po purećem fileu. Poklopite i stavite u hladnjak najviše sat vremena. Ocijedite marinadu s mesa i pecite ga na grilu oko 7 minuta sa svake strane, zatim kratko pecite tikvice, dok ne omekšaju.

Skuhajte tjesteninu ‘al dente’. Ocijedite i isperite u cjediljki pod mlazom hladne vode. Razdijelite ohlađenu tjesteninu u manje posude za salatu. Dodajte pinjole, rajčicu, papriku, rikolu, luk, sir i masline. Umiješajte komade piletine i tikvice, pospite bosiljkom i poškropite preljevom. 

11452810

Wrap salata s roštilja

Sastojci: 6 tortilja, narančasta i žuta paprika, 2 papričice jalapeno, 80 g tvrdog sira, 2 šake rikole, 500 g pilećih prsa; marinada: 3 češnja češnjaka, žličica mljevenog pimenta, žličica origana, 1⁄2 žličice mljevenog cimeta, po 1⁄2 žličice mljevenog kima i korijandra, 80 ml crvenog vina, peršin premium

Priprema: češnjak, piment, origano, cimet, čili u prahu, kim, korijandar i vino stavite u blender i miksajte dok ne dobijete kremastu smjesu. Piletinu narežite na tanje ploške. Prelijte marinadom i ostavite u hladnjaku 2 sata. Premažite roštilj ili grill komadom Pancete, izvadite piletinu iz marinade i ocijedite.

Pecite oko 7 minuta, okrenite meso jednom tijekom pečenja, pa pečenim komadima nadjenite tortilje. Posložite sjeckane paprike, rikolu i ribani sir, zamotajte i do posluživanja wrap pileće zalogaje čuvajte u hladnjaku.

Puretina na salati s preljevom od grejpa

Sastojci: 1/4 šalice (od 2 dl) maslinovog ulja, žličica sitno naribane limunove korice, 2 žlice sjeckanog origana, 2 žličice sjeckanog češnjaka, 1/2 žličice mljevenog papra, 500 g purećeg filea, 200 g listova mladog špinata, cikle i rikole, grejp

Priprema: narežite pureći file na manje komade i obložite u zdjeli marinadom od maslinovog ulja, korice limuna, origana, papra i češnjaka. Ostavite u hladnjaku 2 do 4 sata, a najbolje preko noći.

Nabodite svaki komad mesa na drveni štapić i pecite na roštilju oko 15 minuta, ovisno o veličini mesa. Poslužite na salati od listova špinata, cikle i rikole, te s ploškama grejpa.

Marinirane kozice sa salatom od kruške i pinjola

Sastojci: 300 g očišćenih re- pova kozica, 3 žlice maslinovog ulja, 3 žlice limunovog soka, 1/3 žličice čilija, žličica mediteranskih aromatičnih začina, 50 g tostiranih pinjola, kruška, 100 g cherry rajčica, 150 g miješanih listova zelenih salata

Priprema: pomiješajte maslinovo ulje, čili, začine i limunov sok u plitkoj zdjeli. Dodajte kozice, lagano protresite i marinirajte jedan sat, povremeno miješajući. Nabodite ih na drvene štapiće koje ste prethodno namočili u vodi i grilajte oko 4 minute.

Malo ohladite, pa poskidajte repove sa štapića i pomiješajte s listovima zelene salate, polovicama rajčica, tankim ploškama kruške koje ste prelili limunovim sokom i tostiranim pinjolima.

Salata s biftekom

Sastojci: 4 veća odreska bifte- ka, senf, ulje, papar; salata: 125 g kus kusa, 1 i 1/2 dl zavrele vode, malo soli, 2 tikvice, 80 g listova mladog špinata, 3 žlice maslino- vog ulja, žlica aromatičnog octa, žličica mješavine provansalskog začinskog bilja

Priprema: meso marinirajte 24 sata u mješavini ulja i senfa. Prema želji ubacite i sjeckanog celera, mrkve i luka. Kus kus prelije slanom vrelom vodom, poklopite i nakon 5 minuta vilicom rastresite. Ploške tikvica kratko popecite na grill tavi bez masnoće. Ohladite i pomiješajte s listovima mladog špinata i kus kusa.

Stavite u hladnjak dok pripremate roštilj. Prije nego što meso stavite na roštilj, premažite ga maslinovim uljem i začinite solju i paprom. Pripremite umjereni žar na roštilju i stavite bifteke na rešetku. Pecite oko 4 minute sa svake strane.

Za srednje pečeni ‘medium’ biftek pecite ga oko 7 minuta sa svake strane, a oko 10 minuta za jako pečeni biftek sa svake strane. Ostavite neka se odmori 5 minuta, pa izrežite na tanke ploške i poslužite s pripremljenom salatom koju ste prelili mješavinom maslinovog ulja, octa i začinskog bilja.

60243187

Salata od pečene piletine, jabuka i oraha

Sastojci: 4 komada pilećih prsa, 6 žlica maslinovog ulja, 4 češnja češnjaka, žličica bosiljka, 1/2 žličice origana, papar, korica i limunov sok; salata: 125 g listova mladog špinata, 125 g crvenog radiča, šaka peršinovog lišća, 1/2 krastavca, 90 g tostiranih sjec- kanih oraha, 2 crvene jabuke; preljev: 2 žlice maslinovog ulja, sok i korica 1/2 limuna, žlica kiselog vrhnja

Priprema: piletinu stavite u zdjelu i polijte mješavinom maslinovog ulja, protisnutog češnjaka, bosiljka, origana, papra te sokom i koricom limuna. Marinirajte meso najmanje dva sata. Otresite višak marinade s mesa i dodatno ga začinite sa soli. Pecite komade mesa na roštilju čiju ste rešetku premazali s malo masnoće oko 5 minuta sa svake strane.

Posložite na veliki tanjur za posluživanje listove špinata i radiča, rasporedite tanko narezani krastavac i orahe. Posložite ploške piletine i rasporedite tanke ploške jabuke koje ste premazali limunovim sokom, kako ne bi promijenile boju. Sastojke za preljev dobro izmiješajte i prelijte po salati, te ukrasite peršinovim listom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje