Obavijesti

Lifestyle

Komentari 18

Znanost ima odgovor zašto je dječje lice toliko neodoljivo

Velike oči, okrugla glava, bucmasti i rumeni obrazi te meka koža elementi su tzv. dječje sheme, koji stvaraju navalu dopamina u mozgu kao u fazi zaljubljenosti

VIDEO

Nemoguće je odoljeti velikim dječjim očima, slatkim izrazima lica, malim okruglim nosićima i bucmastim obraščićima. Ali, što je to toliko privlačno u dječjim licima što osvaja većinu ljudi? Jednako i kod ljudske djece i životinjskih mladunaca, "kvaka" je u našoj evolucijskoj potrebi za brigom i zaštitom vlastite djece, otkriva istraživanje magazina How It Works.

Nekoliko je karakteristika koje su zajedničke većini djece sisavaca. Poznate kao "dječja shema", one podrazumijevaju velike oči, okruglu glavu, bucmasto tijelo i meku kožu, piše Daily Mail.

Slatka lica potiču navalu dopamina u mozak

Ugledamo li nešto što smatramo slatkim, automatski se stimulira područje u središnjem dijelu mozga koji se veže uz proces motivacije. Svako mladunče nas podsvjesno podsjeća na našu vlastitu djecu, stvarnu ili potencijalnu, a to stvara navalu dopamina, istog neurotransmitera koji se oslobađa u fazi zaljubljenosti.

Mozak tada stvara nagrađujući osjećaj i čini da želimo još, a emocionalni podražaj aktiviran slatkoćom potiče motivaciju za brigom o tom biću. Ta je reakcija toliko ukorijenjena u mozgu da okidač za njezinu aktivaciju može biti i neki slatki kukac, kao i nežive stvari s istim karakteristikama (primjer je automobil Mini Cooper).

Toliko slatko da bi ga ugrizli

Čak i djeca koja su tek prohodala prepoznaju što je slatko, a što nije. Istraživači su programski obradili fotografije lica ii promatrali dječje reakcije na njih.Tako su i djeci slađe okruglije glave, velike oči i bucmasti obrazi.

Vezano uz elemente koji potiču ugodu u mozgu, mnogima se događa da ugledaju neku životinju koja je toliko slatka da bi je najradije ugrizli od dragosti. To se zove agresija slatkoće i čest je fenomen, uzrokovan pokušajima mozga da nadoknadi navalu kemijskih spojeva. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...
ISPRIČAO NAJBIZARNIJA ISKUSTVA

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...

Rad u trgovini seksualnih igračaka natjerao ga je da se susretne s vrlo 'ludim' situacijama i mušterijama, pa se tako susreo i s jednom vrlo riskantnom ponudom za brak

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA ZA SUBOTU

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 27. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
'Počela sam vježbati jogu, evo koje sam pozitivne promjene osjetila u svom tijelu i držanju'
ODLIČNA VJEŽBA

'Počela sam vježbati jogu, evo koje sam pozitivne promjene osjetila u svom tijelu i držanju'

Ovo su dobrobiti koje je Sarah Regan osjetila iz prve ruke nakon što se redovito počela baviti jogom, radi se o vježbama za čitavo tijelo - od vrata do stopala