Obavijesti

Sport

Komentari 72

Najveće Dinamove pobjede: Je li pad Arsenala najveći 'skalp'?

Najveće Dinamove pobjede: Je li pad Arsenala najveći 'skalp'?
1

Povodom sjajne pobjede protiv londonskog Arsenala, prisjetili smo se najvećih slavlja Dinama u Europi od osamostaljenja Hrvatske i složili najboljih pet utakmica

VIDEO

Iako uoči utakmice ništa nije naslućivalo na to, u Maksimiru se sinoć dogodila posebna večer. Ljeto se na trenutak vratilo u Zagreb, koji je na ugodnoj temperaturi dočekao i povratak Lige prvaka. Dinamo je imao čast otvoriti najjače svjetsko klupsko natjecanje protiv velikog Arsenala. 'Topnici' su u Zagreb stigli kao izraziti favoriti i vjerojatno očekivali kako će prilično lako 'protutnjati' Zagrebom čuvajući se za subotnji derbi protiv omraženog gradskog rivala Chelseaja. Međutim, naletjeli su na minu i pognutih glava odletjeli natrag u London. Povodom ove sjajne pobjede, prisjetili smo se najvećih slavlja Dinama u Europi od osamostaljenja Hrvatske i složili Top 5. Evo našeg izbora. 

5. Croatia - Porto 3-1 (4. studenog 1998.)

Dinamo, tada još uvijek pod imenom Croatia, igrao je u skupini Lige prvaka protiv Porta, Ajaxa i Olympiacosa. 'Modri' su nakon remija kod kuće protiv Ajaxa izgubili u gostima od Olympiacosa i Porta. Portugalski prvak stigao je tjedan kasnije u Zagreb, a Dinamo ga je na opće iznenađenje 'nokautirao' golovima Mikića, Rukavine i Mujčina

4. Ajax - Croatia 0-1 (25. studenog 1998. )

Umjesto smijenjenog Cice Kranjčara 'modre' je vodio Velimir Zajec. Dinamo (Croatia) je hrabro istrčao na amsterdamsku Arenu i hrabro se suprotstavio višestrukom europskom prvaku. Domaćin je kontrolirao utakmicu sve do trenutka kada je mladi Josip Šimić fenomenalnim lobom s preko 20 metara zabio gol Edwinu van der Saaru. Iako će neki još uvijek upravo ovu pobjedu isticati kao najveću pobjedu Dinama, po našem je izboru ipak na četvrtom mjestu. 

3. Croatia - Celtic 3-0 (26. kolovoza 1998. )

Ulazak u gore spominjanu Ligu prvaka dogodio se na spektakularan način. Za plasman u elitno natjecanje Dinamo (Croatia) se morao hrvati protiv škotskog Celtica. Prva utakmica u Glasgowu završila je pobjedom 1-0 škotske momčadi, a tamošnji navijači već su planirali put po Europi u igri po skupinama Lige prvaka. Međutim, krcati Maksimir je svjedočio fantastičnoj večeri. 'Veliki žuti' Robert Prosinečki zabio je dva gola, a Silvio Marić jedan za fantastičnih 3-0 i prvi povijesni plasman u Ligu prvaka. Bilo je to prvoklasno iznenađenje, a vrhunski europski nogomet vratio se u Zagreb nakon nekoliko desetljeća izbivanja. 

2. Croatia - Partizan 5-0 (30. srpnja 1997.)

Dinamo bi mogao i osvojiti Ligu prvaka, ma postati i prvi klub u povijesti koji je obranio tu prestižnu titulu, ali navijači Dinama uvijek će kao najveću Dinamovu pobjedu isticati onu na kraju srpnja 1997. godine. Nisu prošle niti dvije godine od Oluje i bio je to prvi put da srpski klub dolazi u samostalnu Hrvatsku na nogometnu utakmicu. Igralo se prvo pretkolo Lige prvaka, a 'crno-beli' su u prvoj utakmici slavili 1-0. Uzvrat se na Maksimiru igrao pred 'milijun' ljudi, a prednost Partizana iz prve utakmice anulirao je već u 13. minuti Silvio Marić. U 15. je Igor Cvitanović povisio na 2-0, a u 24. je za 3-0 zabio Marko Viduka. Igrala se 43. minuta, a Silvio Marić svojim drugim golom povisio je na 4-0. Da bi noć bila potpuna pobrinuo se Igor Cvitanović u 69. za 'petardu' protiv Partizana. 

1. Dinamo - Arsenal 2-1 (16. rujna 2015.)

Bez obzira na sve emocije uključene u 'razbijanje' Partizana, slavlje protiv Arsenala ipak je objektivno najveća pobjeda 'modrih'. Dok je većina nogometnog svijeta prognozirala pobjedu 'topnika' i masovno uplaćivala na hendikep, momčad pod vodstvom Zorana Mamića od samog je početka pokazivala da će biti 'tvrdi orah'. Veliko zalaganje i borbenost još se jednom isplatila, a iako Arsenal nije bio u svom top izdanju, to nikako ne može oduzeti veličinu ove pobjede. Arsene Wenger je uoči ove sezone nekoliko puta izjavio kako želi osvojiti Ligu prvaka, no Pivarić i Fernandes 'spustili su ga na zemlju'. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 72
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome
Dinamov zaokret: Najboljima još veće plaće, a sa strancima nikad nismo napravili razliku
'OKREĆEMO SE MLADIMA'

Dinamov zaokret: Najboljima još veće plaće, a sa strancima nikad nismo napravili razliku

Marko Marić kaže: Teško profiliramo krilne igrače, a razvijamo sjajne vezne pa takve ne treba tražiti u inozemstvu. Davanje velikih i dugoročnih ugovora djeci od 18 godina je loše. Svi koji su otišli iz Dinama sa 16 godina, do 19. su bili u puno slabijem klubu