Obavijesti

Kolumne

Komentari 16

Srednji prst vrijedi 100.000 €, a koliko stražnjica? Dvostruko

Srednji prst vrijedi 100.000 €, a koliko stražnjica? Dvostruko
1

U 8760 sati, koliko je u Hrvatskoj, Portugalac Paulo Machado uspio je naučiti svega tri riječi: 'Žao mi je'. Više su naši navijači naučili na Euru u Portugalu 2004. godine

VIDEO

U ne tako davnoj povijesti Dinamo je slovio kao gospodski klub. U nedostatku osvajanja trofeja navijači bi se zadovoljavali što su, eto, gospoda. Bila je to njihova satisfakcija. Lijepa i ugodna, koju im nitko nije mogao oduzeti ni narušiti.

Zviždanje i šale na račun bezveznjaka, a Bogu hvala, bilo ih je u Dinamovu dresu podosta, bila je glavna razbibriga istočne tribine. Netko bi se od igrača, tu i tamo, naljutio, požalio treneru, roditeljima, popio koju čašicu od muke, ali nikad, baš nikad ni jednom igraču nije palo na pamet odgovoriti Istoku. Vjerovalo se, a vjeruje se i danas, da 8000 ljudi bolje vidi od jednog. Čista matematika.

Hrvoje Čale, Dino Drpić, Sammir, Dario Zahora i ostali, za razliku od Paula Machada, razumjeli su što im se viče, ali srednji prst ostao im je spojen uz kažiprst i prstenjak. Uvrede koje je doživio Niko Kranjčar nijedan nogometaš nije zaslužio, no Niko je u inat odigrao najbolju utakmicu.

Paulo Machado ničim nije zaslužio Dinamov dres. Niti igrama, još manje onim infantilnim proslavama gola u kojima nateže hlačice, a najmanje što je u godinu dana u Hrvatskoj uspio naučiti svega tri riječi - “žao mi je”.

Navijači na istoku, koji su bili na Euru 2004. u Portugalu, u to sam uvjeren, u dva tjedna naučili su više Machadova materinja jezika nego on njihova u godinu dana boravka u Hrvatskoj. U 365 dana, a ovo je još veća fora, u 8760 sati, Portugalac je naučio tri riječi.

Da se zaposlim u Portugalu te nakon 8760 sati druženja i posla s lokalnim stanovništvom sve što uspijem izgovoriti je “desculpe”, kako se na portugalskom kaže “žao mi je”, očiju mi, iste bih sekunde napustio tu zemlju.

Hrvati na “baušteli” u Njemačkoj u samo dva sata nauče što su špicange, cvikcange, fangla, vaservaga, štemajzl, gleter, klanfa i bormašina. A naš “junak” zapeo na one tri, koje, i u to sam uvjeren, ne misli ozbiljno kad ih izgovara.

Oprost Machadu pokazatelj je da uprava smatra da Dinamovi navijači imaju cijenu. Srednji prst, prema njihovu cjeniku, vrijedi 100.000 eura. Tko zna, želi li netko pokazati stražnjicu, složit ćete se, to mora biti barem dvostruko. Ili trostruko.

I stoga poruka Machadu mora biti: “Não mereces levar a camisola do Dinamo”. U prijevodu: “Ne zaslužuješ nositi Dinamov dres”. Na portugalskom, naravno, jer ovim tempom učenja hrvatski bi shvatio u kolovozu 2018.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'
NEPONOVLJIVO ISKUSTVO

Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'

Otvorenje hrvatskog dijela parka bio je povod da obiđemo spektakularan park u njemačkom Rustu koji dnevno može primiti čak 35.000 ljudi. Najveća atrakcija je Rimčev roller coaster Voltron Nevera