Obavijesti

Lifestyle

Komentari 22

8 najboljih ulja: Orah, maslina, lješnjak, badem, lan, grožđe...

8 najboljih ulja: Orah, maslina, lješnjak, badem, lan, grožđe...
1

Mali postotak zasićenih i visok postotak polinezasićenih i mononezasićenih masnoća čine ulja saveznicima zdravog srca, niskog kolesterola i lijepe kože

VIDEO

Ulja su odličan izvor esencijalnih masnih kiselina i antioksidanta koji čuvaju zdravo srce i imaju antikancerogena djelovanja, tvrde nutricionisti. Kako biste prepoznali koje ulje je zdravo obratite pažnju na deklaraciju, a najbolja su ona s niskim razinama zasićenih masti i visokim razinama polinezasićenih masti. Drugi faktori koji razlikuju ulja su udio omega-3 ili omega-6 masnih kiselina, kao i ukupna kalorijska vrijednost te način prerade.

Američki su nutricionisti iz Klinike Cleveland za Huffington Post izdvojili sedam vrsta najzdravijih ulja koji blagotvorno djeluju na organizam te potiču probavu i izbacivanje toksina iz tijela.

1. Bademovo ulje

Sadrži oko sedam posto zasićenih masnoća, 65 posto mononezasićenih i 28 posto polinezasićenih masnih kiselina. Zbog takvog omjera između masnih kiselina, bademovo ulje se smatra jednim od najzdravijih masnoća. Odlično djeluje na imunitet, kožu, kose i nokte, a najčešće ga se koristi u kozmetičke svrhe i za masažu. Kako je slatko-gorkastog okusa, u kuhanju se najčešće koristi za pripremu kolača.

2. Ulje avokada

Sadrži oko 17 posto zasićenih masnoća, 65 posto mononezasićenih i 18 posto polinezasićenih. Ulje avokada zelene je do zeleno-smeđe boje, a najviše se koristi u prevenciji i liječenju bolesti desni. Kako je bogato i beta karotenom, lecitinom i vitaminom E, odlična je baza za spravljanje raznih proizvoda za regeneraciju kože kod ožiljaka i upala.

3. Ulje lješnjaka

Sadrži sedam posto zasićenih masti, 82 posto mononezasićenih i iako nije u širokoj uporabi, ovo ulje odlično je za zdravlje srca i krvnih žila. Ima snažnu aromu zbog čega je idealan za kolače i deserte. Češće se primjenjuje u kozmetičke svrhe, a odličan je saveznik u borbi s celulitom jer zateže i zaglađuje kožu.

4. Laneno ulje

Sadrži sedam posto zasićenih, 65 posto mononezasićenih i 28 posto polinezasićenih masti. Odličan je izvor omega 3 masnih kiselina kao i alfa linolenske kiseline, a ima dokazano djelovanje u zaštiti zdravlja srca, crijeva i artritisa.  Može ga se stavljati u salate, jogurte ali i u svrhe terapije i poboljšanja probave.

5. Orahovo ulje

Sadrži oko devet posto zasićenih, 24 posto mononezasićenih i 67 posto polinezasićenih masnoća. Odličan je izvor omega 3 i omega 6 masnih kiselina, koji štite od kardiovaskularnih bolesti i snižavaju rizik od nastanka raka. Iako se koristi za kuhanje, treba izbjegavati njegovo pretjerano zagrijavanje, a često se upotrebljava u kozmetičke svrhe za njegu suhe i zrele kože, kao i za jačanje korijena kose.

6. Ekstra djevičansko maslinovo ulje

Sadrži 14 posto zasićenih, 78 posto mononezasićenih i osam posto polinezasićenih masnih kiselina. Najpoznatije je po svojoj ulozi u zaštiti srca i krvnih žila od stvaranja masnih naslaga te povećanog udjela HDL ili dobrog kolesterola koji na sebe veže onaj loši te ga prenosi u jetru.

7. Ulje od konoplje

Sadrži deset posto nezasićenih, 15 posto mononezasićenih i 75 posto polinezasićenih masnoća. Bogato je omega 3 masnim kiselinama i odlična je alternativa biljnom ili suncokretovom ulju kod prženja. Potrebno ga je skladištiti u hladnjaku, a kako sadrži i gama linolensku-polinezasićenu masnu kiselina), pomaže u održavanju hormonalne ravnoteže i može ublažiti kronične bolesti kože kao što su ekcemi, psorijaza i akne. Koristi ga se u salatama, juhama i desertima.

8. Ulje od sjemenki grožđa

Sadrži 10 posto zasićenih, 17 posto mononezasićenih i 73 posto polinezasićenih masnoća. Bogat je izvor omega 6 masnih kiselina, a kako je postupak njegova dobivanja kompliciran, poprilično je skupo. Sadrži linolnu masnu kiselinu i vitamin F, zbog čega odlično njeguje i problematičnu te osjetljivu kožu. Kako mirisom podsjeća na vino, izvrstan je dodatak salatama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje