Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Bršljan je vrlo ljekovita biljka, pomaže i kod naslaga celulita

Bršljan je vrlo ljekovita biljka, pomaže i kod naslaga celulita
1

Bršljan se sadi uz kuće jer djeluje kao prirodni izolator, vrlo je otporan i lijepo izgleda. Njegovo je lišće ljekovito, no crne plodove najbolje je izbjegavati

VIDEO

Izuzetno otporan bršljan može potpuno obrasti cijele kuće i stabla te ga ljudi katkad smatraju nepoželjnim ili doživljavaju tek kao ukras. No, riječ je o vrlo ljekovitoj biljci koja se koristi od najdavnijih vremena - cvjetovi namočeni u vinu preporučali su se kod proljeva, glavobolje i bolesti uha. Danas su listovi bršljana najčešći sastojak sirupa protiv kašlja, ali i krema protiv celulita. 

Za upotrebu se mogu brati tijekom cijele godine no najkvalitetniji su oni ubrani u svibnju ili lipnju, sa dna biljke.

Bršljan (Hedera helix) penjačica je koja u prirodnim staništima raste na stablima drveća, boreći se na taj način da dođe do svjetla svjetla. Svojim snažnim vriježama može ugušiti i manja stabla. Neobično dobro prilagodio se je i građevinama pa raste po zidovima. Iako može oštetiti nekvalitetniju fasadu njegova je velika prednost što djeluje kao prirodni izolacijski materijal  budući da zimi zadržava listove i svojim bujnim rastom sprečava gubitak topline. Dobro podnosi sjenovita mjesta. 

Dreamstime

Listovi bršljana su kožasti, sjajni, vrlo raznolika oblika; na necvatućim ograncima trokrpasti do peterokrpasti, na cvatućim ograncima nerazdijeljeni, ovalni do rombični, tupi ili šiljasti. Za upotrebu se mogu brati tijekom cijele godine no najkvalitetniji su oni ubrani u svibnju ili lipnju, sa dna biljke. Plod je crna boba promjera 8 do 20 mm koja zri u proljeće. S njima je potrebno biti oprezan jer kod manje djece nakon konzumiranja bobica dolazi do grčeva u trbuhu i povraćanja.

Znanost je pomno istražila biološka svojstva ovih molekula i tako objasnila učinkovitost bršljana koja je poznata već stoljećima.

 Srećom, bobice su prilično gorke pa ih djeca obično ne jedu u velikim količinama.   Listovi bršljana sadrže velik broj aktivnih sastojaka (saponozide, saponine, flavonoide i druge). Znanost je pomno istražila biološka svojstva ovih molekula i tako objasnila učinkovitost bršljana koja je poznata već stoljećima. Ekstrakt bršljana je ekspektorans, odnosno olakšava iskašljavanje, hederasaponin opušta mišiće bronha (spazmolitik) i olakšava disanje, dok alfa hederin smanjuje pretjerano stvaranje sluzi u plućima. 

To dualno djelovanje čini bršljan djelotvornim i kod suhog i kod produktivnog kašlja. Bršljan ima prednost pred drugim tipovima klasičnih biljaka ekspektoransa, jer ne samo da olakšava iskašljavanje, nego i regulira samo stvaranje sluzi. Sastojci bršljana djelotvorni su i protiv patogenih gljivica i bakterija zbog čega se bršljan primjenjuje i izvana, kod gljivičnih infekcija kože. U tu se svrhu primjenjuju kupke od bršljana. U novije vrijeme otkriveno je djelovanje na proširene vene i celulit pa se bršljan dodaje i kozmetici. 

Dreamstime

Pet načina upotrebe bršljanovih listova

  • Tinktura u octuSitno narežite bršljanovo lišće i njime napunite staklenku. Do vrha nalijte jabučnog octa i ostavite da stoji na toplom mjestu tjedan dana.  Ova tinktura odličan je lijek protiv kožnih bolesti - oboljelo mjesto treba mazati tinkturom 10 dana.
  • Vinski uvarakSitno narežite 50 g svježih listova i stavite u litru crnog vina. Lagano kuhajte da se količina tekućine upola smanji, procijedite, ohladite i dodajte još 500 ml kuhanog vina. Po jedna čaša pije se 8-10 dana  prije doručka kao  lijek  protiv žučnih, bubrežnih i mokraćnih kamenaca.
  • Protiv kurjih očijuDobro usitnjena četiri svježa lista bršljana treba svaku večer staviti na kurje oko, dobro omotati gazom i ostaviti da tako stoji najmanje jedan sat. Nakon 7-10 dana kurje oko će omekšati tako da će ga biti lako ukloniti.
  • Kupka od bršljanaPrelijte 40 g listova litrom kipuće vode, ostavite da stoji 15 minuta, ocijedite i izlijte u kadu punu vode.  Ova kupka pomaže protiv gljivičnih oboljenja kože te za ublažavanje simptoma reumatskih bolesti.
  • Protiv uboda kukacaKod uboda ose ili pčele bol možemo ublažiti tinkturom bršljana, a ako je nemamo možemo posegnuti za svježim sokom od zgnječenih listova bršljana. List bršljana možemo samljeti u stroju za meso, močiti u alkoholu sat-dva, protisnuti kroz gazu i upotrijebiti.

Kupka i ulje uklonit će naslage celulita

Uljni macerat od bršljana lako je pripremiti - dovoljno je potopiti suhi list bršljana u hladno prešano ulje poput badema, marelice, suncokreta ili masline, ostaviti  mjesec dana i procijediti. Ovo ulje koristi se protiv celulita,  tegoba s venama i gljivičnih infekcija kože. Zahvaćena mjesta treba redovito mazati uljem a dobro ga je kombinirati s kupkama. 

Čaj od bršljana pije se samo kraće vrijeme

Čaj od bršljana pripremamo od jedne žličice suhih listova (0,9 grama). Treba ih preliti šalicom vruće vode i ostaviti da odstoji 10 minuta. Sladimo ga medom i pijemo po dvije do tri šalice na dan. Koristimo ga i izvana, za kupelji nogu, ako smo skloni gljivičnim infekcijama kao i za ispiranje rana. Čaj pijemo samo kraće vrijeme (najduže dva tjedna). Ovaj čaj katkad se rabi i za za reumatske tegobe, za čišćenje kože i čišćenje krvnih žila.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje