Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Lijepi sjaj i hidratizaciju kože osigurajte domaćim maskama

Lijepi sjaj i hidratizaciju kože osigurajte domaćim maskama
2

Osim maskama i pakunzima iz kućne radinosti kožu zimi hranite i iznutra pa jedite ribu, pijte čajeve te uzimajte laneno ulje jer ono usporava starenje i daje sjaj

VIDEO

Prije no što zima uzme maha, nahranite kožu intenzivnijim preparatima poput hranjivih prirodnih pakunga, maski, seruma, a možete si priuštiti i kozmetički tretman čišćenja lica ili, idealno - ciljanu kuru prirodnih kozmetičkih tretmana, savjetuje holistička terapeutkinja Damira Raković iz studija za prirodnu njegu AyA. 

Iako je daleko iza nas, ljeto je na koži ostavilo traga. Najčešće je riječ o alergijama na sunce, suhoj i dehidriranoj koži, pjegicama/diskoloracijama od sunca i prvim znakovima umora na koži - kaže Damira Raković i nastavlja: 

- Zato je sada krajnje vrijeme da pripremite kožu za hladne dane jer neprestano sjedenje u centralno grijanim, umjetno osvijetljenim prostorima u zimskim mjesecima, uz dodatnu izloženost vanjskoj hladnoći, vjetru i općenito smanjenom unosu tekućine i svježe hrane, izvlači iz kože ono malo vlage što koža uspije sačuvati - upozorava terapeutkinja Rajković. 

Neke od idealnih sastojaka za njegu lica tijekom jesensko-zimskog perioda, dodaje, pronaći ćete u kuhinjskom ormariću, nešto potražite na tržnici, a ostatak u trgovinama zdrave hrane.

- Valja napomenuti i da zdravu kožu i lijepu kosu postižemo i pametnim izborom namirnica koje nam pomažu da prije svega budemo zdravi iznutra. Stoga, pijte dovoljno tekućine i biljnih čajeva, to jest, vlažite kožu iznutra. Jelovnik obogatite hranom bogatom omega-3 masnim kiselinama poput sjemenki lana, orašastih plodova, masne ribe kao što su sardine, tuna i slično. Uzimajte laneno ulje oralno na dnevnoj bazi jer ono pomaže usporiti procese starenja i odlično je za regulaciju probave; ne zaboravite da su zdrava crijeva podloga za zdravu kožu - zaključuje Raković.

Top-lista sastojaka na kojima će vam koža biti zahvalna u jesensko-zimskom periodu

  • Med - djeluje regenerativno, protuupalno i vlaži dehidriranu kožu.
  • Propolis - djeluje antivirusno, protuupalno i stimulira regeneraciju kože, a dodaje se u maske ili miješa s medom.
  • Zob - je bogata vitaminom B koji kožu održava zdravom te vitaminom E koji usporava proces starenja. Umiruje kožu, smanjuje upale, svrbež, i djeluje hranjivo na ispucanu kožu.
  • Kokosovo ulje - nježno zadržava postojeću vlagu u koži, zaglađuje, omekšava i preventivno djeluje protiv bora.
  • Aloe vera - primjenjuje se za iznimno suhu, dehidriranu i ostarjelu kožu. Smanjuje nadraženost, djeluje protuupalno i regenerira te potiče rast stanica.
  • Banana - umiruje, omekšava kožu i vraća joj vlažnost.
  • Avokadovo ulje - blagotvorno djeluje na suhu, osjetljivu i stariju/zrelu kožu, bogato je masnoćom te obiluje vitaminima i mineralima E, B6 i C. Avokado se može koristiti svjež ili u obliku biljnog ulja.
  • Glina - je bogata mineralima, dubinski čisti, umiruje, omekšava, detoksicira i njeguje kožu. Potiče cirkulaciju te odlično djeluje kod bolesnih stanja kože kao što su dermatitis, ekcem, psorijaza i seboreja.
  • Organski kakao u prahu - snažan je antioksidans, štiti kožu od štetnih utjecaja slobodnih radikala koji ubrzavaju procese starenja, potiče cirkulaciju, zacjeljuje kožu i fino miriše. Sirovi organski kakao u prahu, čiji sastav nije manji od 70%, koristi se za njegu izvana i iznutra.

Hranjivi zimski pakung za kosu

Pomiješajte dvije žlice kokosova i žlicu maslinova ulja. Dodajte deset kapi ulja geranija i promiješajte. Kružnim pokretima umasirajte u vlasište pramen po pramen. Zatim prođite dlanovima kroz kosu. Umotajte kosu u ručnik i ostavite da pakung stoji neko vrijeme pa temeljito isperite.

Nježna zimska uljna kupka 

Dvije žlice hladno prešanoga biljnog ulja (maslinovo, bademovo i sl.) pomiješajte sa šalicom morske soli pa dodajte dvije žlice meda ili sojina vrhnja. Prema želji, dodajte 20 kapi eteričnog ulja naranče, mandarine, bergamota, geranija, sandala ili kamilice. Sve dobro promućkajte i uspite u kadu vruće vode, idealno 30-35°C, i uživajte.

Fotolia

Normalna koža

Izgleda baršunasto i gotovo da nema vidljivih pora, dobro je prokrvljena te ima uravnoteženo lučenje lojnica. Imate li ovu vrstu kože, za hladnih dana promijenite kozmetičku dnevnu rutinu. Točnije, pojačajte hidrataciju uz kvalitetne prirodne kreme za lice, nabavite cvjetnu vodicu lavande koju ćete koristiti kao tonik, redovito nanosite hranjive maske i prirodne pilinge na bazi meda, maslinova ulja i morske soli.

Maska za normalnu kožu: Izmiješajte bananu, žličicu gela od aloe vere, žličicu meda i kap eteričnog ulja lavande. Time premažite lice i držite 20 minuta pa isperite mlakom vodom.

Masna/mješovita koža

Za masnu i mješovitu kožu karakteristično je pojačano lučenje žlijezda lojnica te se zbog toga često pretjerano sjaji, ima proširene pore, debela je i sklona pretjeranom stvaranju mitesera. U zimskom periodu ova vrsta kože najčešće dehidrira pa se samim time pojačava lučenje lojnica i pretjeran sjaj, a koža postaje sivkasta i umorna.  Na vrijeme pripremite kožu na promjenu vremena, obvezno posjetite kozmetičara i dubinski očistite lice. Jedanput na tjedan redovito napravite grublji piling na bazi palente, sitnog šećera ili koštica marelice.  Također, redovito pripremajte maske na bazi zelene gline (glina detoksicira kožu i veže na sebe sve nečistoće). Njegujte kožu cvjetnom vodicom nerolija i normalizirajućom dnevnom kremom ili biljnim serumom na bazi ulja jojobe i lješnjaka jer su idealni za ovaj tip kože.

Maska za mješovitu/masnu kožu: Odvojite dvije žlice zelene gline, dodajte žlicu eteričnog ulja lješnjaka i kap eteričnog ulja ružmarina. Sve dobro promiješajte i nanesite na čistu kožu te ostavite da djeluje sve dok se glina na licu osuši. Nježno isperite mlakom vodom.

Suha koža

Kod suhe kože smanjeno je lučenje žlijezda lojnica i nema sjaja. Koža je tanka te često izgleda napeto i zategnuto. Nedostatak masnoće ubrzava proces starenja pa je tako ovaj tip kože sklon prijevremenim znakovima starenja i pretjeranoj suhoći, prhutanju i slično. Spriječite negativna stanja - redovito upotrebljavajte maske za lice na bazi voća i povrća bogatog beta-karotenom (prirodni antioksidansi su mrkva, kruška, jabuka, avokado i mango). Također, upotrebljavajte cvjetnu vodicu ruže koja, osim što ima prekrasan miris, odlično vlaži kožu. Redovito se mažite i masirajte lice hranjivim biljnim uljima avokada, badema, marelice, argana, kokosa ili uljem noćurka.

Maska za suhu kožu: Ogulite zreli plod avokada, odvojite polovicu, zgnječite je i usitnite u pire. Dodajte žličicu maslinova ulja i kap eteričnog ulja palmarose. Sve dobro promiješajte i u debljem sloju nanesite na lice. Ostavite da djeluje 20 minuta pa isperite mlakom vodom. Upotrebljavajte masku jedanput na tjedan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku