Obavijesti

Lifestyle

Komentari 53

Opasni sastojci u kozmetici: Ftalati, parabeni, formaldehid...

Opasni sastojci u kozmetici: Ftalati, parabeni, formaldehid...
1

Svakodnevnim korištenjem kozmetike u tijelo ulaze opasne kemikalije koje mogu uzrokovati probleme s kožom, glavobolje, malformacije fetusa i neplodnost

VIDEO

Makeup obiluje kemikalijama koje produljuju njegov vijek trajanja, čuvaju boje i sprječavaju ljuštenje. Stručnjaci upozoravaju kako su te kemikalije opasne za zdravlje jer već i kratkotrajna izloženost može povećati rizik od bolesti srca, umora, gubitka pamćenja, kožnih problema i raka, piše Prevention

Svakodnevno korištenje makeupa dodatno povećava rizik od navedenih bolesti jer se kemikalije talože u organizmu, tvrde liječnici. 

Ftalati

Ovi naftni derivati koriste se u parfemima, ruževima za usne, lakovima za nokte i kosu, odnosno u kozmetičkim preparatima koji imaju navedeno "fragrance" ili "parfum". 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ftalati ulaze u krvotok i oponašaju ženski hormon estrogen remeteći hormonalnu ravnotežu. Oni mogu tijelo navesti da smanji ili pojača proizvodnju određenih hormona. Tako kod muškaraca smanjuju razinu testosterona što uzrokuje probleme s plodnosti.

Oni pospješuju ulazak u menopauzu. Žene koje su u krvi imale višu koncentraciju opasnih ftalata ušle su u menopauzu 2,3 godine prije drugih. Također, povezuju se s povećanim rizikom od raka dojke, dijabetesa, pretilosti i neplodnosti. 

Parabeni

Parabeni se u kozmetici koriste kao konzervansi i sprječavaju nastanak bakterija i gljivica u makeupu. Međutim, problem jest u tome što baš kao i ftalati oponašaju estrogen i pospješuju rast tumornih stanica tako što mijenjaju gene. 

Posebnu pažnju treba obratiti na parabene poput metil parabena, etil parabena i izobutil parabena koji se apsorbiraju direktno u krvotok, a nalaze se u dezodoransima, hidratantnim kremama i preparativnoj kozmetici. 

Formaldehid

Opasan i kancerogen formaldehid štiti od bakterija i ima ulogu antiseptika u šamponima, regeneratorima, kremama, kremama za brijanje, gelu za kosu i mlijeku za čišćenje kože. Pojavljuje se i pod drugim imenima kao što je imidazolidinil urea, formalin i formalit. Taj spoj iritira dišne puteve, može pogodovati nastanku astme, a odgovoran je i za alergijske reakcije na koži, vrtoglavicu, glavobolju i probleme s očima.

Dibutil ftalat

Kemikalija dibutil ftalat (DBP) koja je sastavni dio lakova za nokte i sprječava ljuštenje kancerogena je i povezuje se s neplodnošću kod muškaraca i malformacijama fetusa. Europska komisija zabranila je njegovu upotrebu 2004. godine, ali u SAD-u se još uvijek koristi. 

Ulazi direktno u krvotok, a stručnjaci tvrde da je još opasnija inhalacija laka iz para. 

Sulfati

Sulfati su sastavni dio šampona, tonika za čišćenje lica i gelova za tuširanje. Najčešće sadrže 1,4-Dioxane koji ima kancerogena svojstva i uklanjaju prirodna ulja s kože zbog čega ona nakon pranja djeluje isušeno i zateže. Najčešće uzrokuju iritaciju kože i očiju.  

Toluen

Toluen se dobiva destilacijom benzina ili suhom destilacijom kamenog ugljena i koristi se u proizvodnji lakova i boja za kosu. On zgušnjava boju i produljuje njen vijek trajanja. On može uzrokovati probleme s disanjem i imunitetom, mučninu i rak, a u trudnoći se povezuje s problemima u razvoju.  

Mineralna ulja

Mineralna ulja naftni su derivat koja se koriste u hidratantnim kremama, regeneratorima, parfemima, balzamima za usne i sjenilima. Odlično zadržavaju vlagu i mogu previše navlažiti kožu zbog čega se lice brzo isušuje ako se ne namaže kremom. Tim se stvara svojevrsna ovisnost o kremi. 

Propilen glikol ili polietilen glikol

Naftni derivati među kojima su propilen glikol ili polietilen glikol dio su dezodoransa, losiona poslije brijanja, gela za kosu, šampona i krema. Oni baš kao i mineralna ulja pomažu u boljem zadržavanju vlage u koži, ali sprječavaju razvoj novih stanica kože. Oni iritiraju kožu i kancerogeni su, a polietilen glikol koristi se i u izradi antifriza. 

Butil hidroksi anisol (BHA) 

Butil hidroksi anisol (BHA) je baš kao i dibutil ftalat zabranjen u Europi, ali zato se još uvijek koristi u SAD-u. On ulazi direktno u krvotok i mijenja endokrini sustav, a sastavni je dio maskare, korektora, rumenila i sjajila za usne. 

1,4-Dioxane

Nusprodukt sulfata 1,4-Dioxane sastavni je dio šampona i pjena za kupanje, ali najčešće nije naveden na deklaracijama. Kancerogen je i uzrokuje probleme s kožom, rak i malformacije djeteta. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...