• Članak
 • Komentari 54
 • Share 72
 • Tweet

Problemi s kondomima: Brojni muškarci ih ne znaju koristiti...

Među najčešće pogreške u rukovanju s kondomom je otvaranje pakiranja oštrim predmetom, zanemarivanje roka uporabe te stavljanje nakon što je seks već počeo

Utorak, 28. 2. 2012. u 11:30    Piše: Martina Japec
Problemi s kondomima: Brojni muškarci ih ne znaju koristiti... Fotolia Od 1 do 40 posto doživjelo je pucanje kondoma

U slučaju ispravnog korištenja, prezervativi u 98 posto slučajeva štite od neželjene trudnoće i spolno prenosivih bolesti, a tim znanstvenika s Kinsey Instituta otkrio je, na temelju 50-o godišnje studije u 14 zemalja, koje su najčešće greške pri rukovanju s kondomima.

Početnička pogreška zajednička mnogima je otvaranje prezervativa oštrim predmetom, ali i stavljanje nakon što je odnos već započeo. Između 17 i 51 posto muškaraca kondom stavlja prekasno, dok između 13,6 i 44,7 posto priznaje da su ga ponekad skinuli prerano, prenosi Daily Mail.

Oko 46 posto jačeg spola zaboravlja ostaviti mjesta u vrhu kondoma, dok četvrtina njih otkriva da ponekad odmota kondom na pogrešnu stranu. Zabrinjavajući je podatak da 75 posto muškaraca i 82 posto žena nisu provjerili postoje li na kondomu oštećenja prije seksa. Polovica žena i muškaraca ne provjeravaju oštećenja na kondomu ni nakon seksa, pa ne mogu realno procijeniti svoj rizik od trudnoće.

Pucanje prezervativa jedan je od najčešćih problema povezanih sa seksom, koji se otkriva tek naknadno, a iskusilo ga je između jedan i 40 posto ljudi.

- Milijuni spolnih infekcija i pobačaja mogli bi se spriječiti ako bismo se više usredotočili na edukaciju ljudi o njihovom korištenju, a manje na istraživanje njihove učinkovitosti - rekao je profesor Richard Crosby sa Sveučilišta Kentucky, sudionik istraživanja.

Upute za korištenje:

 • Kondom držite na hladnom i suhom mjestu, a prije korištenja provjerite rok upotrebe
 • Omot kondoma se otvara prstima na označenom mjestu, nipošto škarama ili drugim oštrim predmetom
 • Nakon otvaranja pažljivo pregledajte kondom da vidite postoje li na njemu kakva oštećenja
 • Prije stavljanja treba pažljivo promotriti pravu stranu na koju se stavlja 
 • Palcem i kažiprstom se kondom treba pritisnuti na vrhu kako bi se ostavilo mjesta za spermu
 • Kondom treba staviti prije kontakta penisa i vagine i skinuti tek po završetku odnosa
 • Ako kondom pukne tijekom odnosa, treba ga odmah zamijeniti drugim
 • Kondom se skida tako da se povuče za vrh, a ne odmotava

Pročitajte više vijesti iz rubrike Ljubav i seks.

Tagovi: pucanje kondoma, pravilna upotreba kondoma, trudnoća, spolno prenosive bolesti, siguran seks, prezervativi, kondomi

Izdvojeni komentari 54 komentara Pogledaj sve komentare
28.02.2012., 11:51

hr zg: hebate nisam znal da treba doktorat za stavit ga...

28.02.2012., 14:00

SmackThat: Čuj ove "Najbolje je bez kondoma", večina mojih frendova koja je tako govorila, sad gura kolica, nije ni to toliki bed, ali oženit žensku nako 2-3 mj. poznanstva, jer si pijan gu.io, no way!

28.02.2012., 16:05

Aruna: samo se vi se*sajte bez kondoma, pa naletite na žensku kao što je moja Hvala Bogu bivša frendica koja tjedno ima po ne znam koliko partnera, isto bez kondoma, širi bakterije i viruse kud stigne. pa vi onda uživajte bez kondoma i širite dalje boleštine, svoju buduću ženu nagradite boleštinom za čitav život zbog nepromišljenosti u mladosti. super nema kaj.

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporter Obrazac
telefon: 01/24-24-242 e-mail: reporter@24sata.hr Sve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).

Zatvori / Otvori toolbar