Obavijesti

Lifestyle

Komentari 114

Problemi u postelji: Odgađanje alarma, hrkanje, krađa popluna

Problemi u postelji: Odgađanje alarma, hrkanje, krađa popluna
1

Iako dijeljenje kreveta ima brojne čari, ono može itekako kvariti san. Najčešći uzroci su krađa posteljine, partner koji gleda TV, odgađa alarm ili se pak stalno vrti...

VIDEO

Parovi koji ne spavaju dovoljno češće se svađaju, a za neke je dijeljenje postelje okidač problema u odnosu. S jedne strane, zajedničko spavanje doprinosi osjećaju bliskosti, no stručnjaci navode najčešće pritužba zbog kojih bi nekim parovima možda bilo bolje da se razdvoje po noći kako bi se naspavali. 

Odgađanje alarma

Većina se parova ne budi u isto vrijeme, a ono je najčešće određeno početkom radnog dana. Nesavjestan partner koji se budi ranije može "krasti" još pet minuta sna, no istovremeno i time razbuditi svog partnera, piše Huffington Post

- Ono što je jednome pet minuta duljeg boravka u krevetu, za drugog se pretvori u buđenje pola sata ranije. Čak i ako zaspi dok alarm zvoni i drugi ga ne ugasi, san je ometan. Jedan od razloga za to je što je jutro često vrijeme REM faze sna, pa ometanje može izazvati veći osjećaj neispravnosti nego da smo se probudili u drugoj fazi - objašnjava Ilene Rosen sa Sveučilišta Pennsylvania.

Dodaje kako je najbolja stvar koju partneri mogu učiniti je određivanje zajedničkog vremena buđenja, ali i držanja toga te buđenja na prvi zvuk alarma.

On/a gleda TV u krevetu

Svjetlost i zvukovi ometaju san, pa čak i ako nam se to ponekad ne čini. Tako kombinacija dvoje ljudi od kojih jedan voli ranije leći, dok drugi želi gledati televiziju do kasno u noć, nije recept za naspavanost.

Studije pokazuju da određene duljine plave svjetlosti s ekrana TV-a, mobitela ili laptopa varaju naše tijelo pa ono misli da je u budnom stanju, zbog čega se čak i nakon osam sati sna osjećamo kao da smo spavali pet. Najbolje što možete učiniti je spavaću sobu rezervirati isključivo za spavanje i seks, a TV gledati samo u dnevnoj sobi.

On/a hrče

Hrkanje je jedan od najčešćih razlog zbog kojih parovi odlučuju spavati u odvojenim krevetima, pokazuju istraživanja. Samo hrkanje može umanjiti promjena položaja spavanja, gubitak tjelesne težine te smanjivanje unosa alkohola, no kod težih slučajeva niti to neće pomoći. Ipak, partner koji iznimno glasno hrče trebao bi se obratiti svom liječniku da isključi mogućnost postojanja bolesti koja to uzrokuje.

Krađa pokrivača

Iako zvuči smiješno, partner koji ostaje "bez ičega" prije drhti od hladnoće nego što se smije. Ako ni nakon razgovora ili svađa ne možete riješiti taj problem, svakako nabavite dva zasebna pokrivača, pokušajte razdvojiti krevete ili se pak u sredini zagraditi jastukom i podvući rubove popluna i deke ispod svog tijela prije nego zaspete.

Jedan bi se grlio, a drugi ne...

Za neke je najveće zadovoljstvo u dijeljenju kreveta mogućnost grljenja i maženja u polusnu, no to najčešće i ne odgovara onima koji imaju slabiji san te se lakše bude. Za njih bi svaki zagrljaj mogao izazvati buđenje, a toplo tijelo pokraj njih i osjećaj gušenja. Ako imate ovakvih problema, neka od mogućih rješenja su nabavljanje većeg kreveta, kao i grljenje nekoliko minuta prije počinka, a zatim razdvajanje kako bi se oboje naspavali.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 114
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa