Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Svađe se u braku neće smanjiti već su iste i nakon 30. godina

Svađe se u braku neće smanjiti već su iste i nakon 30. godina
1

Odnos kakav je postojao prije braka rijetko se mijenja nakon vjenčanja, pogotovo po pitanju učestalosti svađa pa treba dobro razmisliti mogu li se te svađe trpiti poduže

VIDEO

Ako se svađate s partnerom, nemojte misliti kako će te svađe s vremenom nestati, jer se količina svađa prije braka nastavlja i u braku, utvrdilo je 20-o godišnje istraživanje Sveučilišta Ohio na 2000 parova. Bračne parove razvrstali su u tri osnovne grupe: oni koji se malo svađaju (16%), oni koji se umjereno svađaju (60%) te oni koji se neprestano svađaju (22%).

Psihološke kategorije braka

Brakovi su na osnovu upitnika podijeljeni u dodatne četiri psihološke potkategorije. Prva je hiroviti tip braka u kakvom živi oko 20 posto ljudi, a karakterizira ga visoka razina sukoba i prosječna razina sreće. 

Drugi tip je tzv. valjani brak. Karakterizira ga niska stopa razvoda. Smatraju ga dobrim brakom, a partneri dijele kućanske poslove, sklapaju kompromise, umjereno se svađaju, a razina sreće je prosječna. U takvom braku živi oko 54 posto ljudi.

Treći tip braka je neprijateljski, a u njemu je oko 20 posto ljudi. Karakteristično za njega je da si partneri puno zamjeraju, često se svađaju  te premalo poštuju. Ovaj tip braka najčešće završava razvodom.

Četvrti je tip izbjegavački brak, koji čini oko šest posto svih brakova. Podrazumijeva malo svađa te srednju razinu sreće. Izbjegavački se naziva jer parovi u njemu izbjegavaju svađe i sve podređuju idealu braka. Misle da bi brak trebao trajati do kraja života, uloge u njemu su tradicionalno podijeljene, pa muškarci ne sudjeluju u kućanskim poslovima.

Može li se razvod predvidjeti?

Parovi u dobrom odnosu i rijetkim svađama, takav će odnos najvjerojatnije imati i za 20, 30 godina. Također, sretan brak nema samo jedan oblik te oni koji su u braku punom trzavica nisu ništa manje sretni, otkrili su istraživači.

- Kvaliteta braka ima mnogo dimenzija, pa tako i nekim ljudima odgovaraju češći sukobi. No, ako su vam i prije braka smetale svađe, ne računajte da će se to promijeniti samo zato što ste u braku - kaže autorica studije, Claira Kamp Dush.

Zadovoljstvo i sreća brakom obično se kreću u obliku U krivulje. Na početku su mladenci izuzetno sretni, potom razina njihove sreće pada u doba rođenja djece te se ponovno penje nakon što djeca odu iz kuće. Nije nužno da je moderan brak u kojem muškarci i žene jednako dijele sve dužnosti i obaveze sretniji od tradicionalnog u kojem muškarac više zarađuje, a žena brine o kući ili odgoju djece.

- Ipak, kod tradicionalnih brakova razvod nije opcija i zato su oni češće nesretni, jer bez obzira na nesreću forsiraju brak. Svatko treba prije braka razmisliti koliku razinu sukoba može tolerirati, pa ako odnos ne valja prije braka, ne treba se ženiti jer će se rastati ili biti nesretni - kaže Dush.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile
ONLINE KUPNJA

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile

Bez obzira na rizik da nećemo dobiti ono što vidimo na slici, mnogi često odjeću naručuju preko interneta. Ovo su neki modni gafovi koji pokazuju razliku između naručenog i onog što dobijemo

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu
PRŠTI LUKSUZOM

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu

Joško je divna osoba, vrlo je jednostavan i ustvari nema velikih prohtjeva. Njegova jedina konkretna želja je bila da uključimo njegovu omiljenu tirkiznu boju, rekla je dizajnerica Ivona Kalapač
Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh
OSJEĆAJU SE UGROŽENO

Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh

Neki od horoskopskih znakova imaju tendenciju osjećati se ugroženo tuđim uspjehom, što može utjecati na njihovu situaciju na poslu, ali i u privatnom okruženju