Obavijesti

News

Komentari 109

Jean Michel, hvala ti, učit ćemo svoju djecu o tvojem herojstvu

Jean Michel, hvala ti, učit ćemo svoju djecu o tvojem herojstvu
4

Jean Michel (25) bezbrižan život u Francuskoj zamijenio je prvim linijama bojišta u Vukovaru. Mučili su ga i tukli zajedno sa Sinišom Glavaševićem i onda pogubili

VIDEO

OVDJE možete pročitati sveo gradu heroju. U specijalu donosimo vukovarska sjećanja, sudbine...

Ovdje sam, u dobru i zlu. Eto, izgubili smo. A to što sam Francuz ne znači da ću se izvući... Došao sam u Vukovar jer sam mislio da mogu pomoći ovim ljudima. Više puta su mi predložili da se vratim u Francusku, ali ja sam ostao. Izgubio sam previše prijatelja, vidio sam previše ljudi kako plaču, previše patnje...Tako je, s osmijehom na licu, u podrumu vukovarske bolnice govorio ranjeni branitelj, Francuz Jean Michel Nicolier. 

Njega je ondje uočila pariška reporterka Agnes Vahramian, intervjuirala ga i snimila, ni ne sluteći da će mučki biti pogubljen samo nekoliko sati kasnije. Kad ga je pitala kako bi još opisao sve što je u Vukovaru preživio, 25-godišnjak joj je odgovorio na francuskom: Klaonica, to je bila klaonica... Mladi je Francuz, svjedoče njegovi suborci, bio izrazito vedar i optimističan čovjek, ratnik iznimne hrabrosti, koji svoj zarazan osmijeh nije skidao s lica ni kad je znao da ga čeka strašna smrt. 

Mučili su ga i tukli zajedno sa Sinišom Glavaševićem, a onda ga izvukli polumrtvog i pogubili u noći na 21. studenoga, na Ovčari, svjedoči preživjeli Dragutin Berghofer. Velika sramota i nepravda prema ovom mladiću, kojeg su iz Francuske u Vukovar doveli čisti ideali, bez ikakve politike ili mržnje, ispravljena je tek krajem prošlog mjeseca, kada je njegovo ime napokon upisano u registar svih onih koji su branili Hrvatsku.

Njegovo tijelo do danas nije identificirano, pa Jean Michelova obitelj ovih dana dolazi prvi put u Hrvatsku kako bi dali krv za DNK uzorak, obišli mjesta na kojima je njihov sin boravio i preuzeli posthumno odličje za obranu Hrvatske... Knjigu o životu i smrti ovog heroja piše književnica Nevenka Nekić.

Mladi Jastreb: Bio je vrlo hrabar i staložen

Bio je to vrlo inteligentan i bistar dečko. Imao je izvanredne ideje vezane za obranu. Bio je sitniji, vrlo staložen, i hrabar na ratištu. Kad je ranjen, već smo bili u okruženju, prisjetio se Branko Borković Jastreb, posljednji zapovjednik obrane Vukovara.

Pomozite malim Vukovarcima

Dokumentarac “Priče heroja Vukovara”, koji se od ponedjeljka nalazi na kioscima, vjerno opisuje rat u Vukovaru 1991. Prodaje se uz 24sata po cijeni od šest kuna. Kupnjom DVD-a pomažete malenim Vukovarcma s posebnim potrebama kojima su za funkcioniranje neophodni asistenti, koji će im pomoći u školi. U tjednu u kojem se sjećamo vukovarske tragedije na kioscima vas čeka i knjiga “Priče iz Vukovara” novinara Siniše Glavaševića po cijeni od 19,90 kn.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 109
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"