Obavijesti

Viral

Komentari 29

Doznajte stvarnu priču koja stoji iza filma "Opsjednuti"

Doznajte stvarnu priču koja stoji iza filma "Opsjednuti"
8

Carmen Snedeker je tvrdila da djeca u kući viđaju duhove, a za sina Philipa kazala da se promijenio i postao mračan, nasilan te silno zainteresiran za demonologiju...

VIDEO

U našem najnovijem specijalu pobrojali smo deset najpoznatijih horor filmova koji su dijelom inspirirani stvarnim događajima. Istražili smo što još o tim pričama treba znati, odnosno što su nam redatelji i scenaristi 'zaboravili' reći.

Premda je djelo zaslužilo tek osrednje ocjene kod kritičara i gledatelja, The Haunting in Connecticut (2009.) svejedno je jedan od onih horora koje vrijedi pogledati ako ste štovatelj žanra zbog doista intrigantne priče koja iza njega stoji.

Film govori o obitelji Campbell koja useljava u novu kuću i koja nedugo potom otkriva da je zdanje puno nasilnih duhova jer je nekoć služilo kao pogrebno poduzeće čiji je vlasnik prakticirao nekromanciju.

Glavni junak filma je zapravo sin Matthew, kojeg duh Jonah odabire kao svojevrsnog vodiča jer Matthew boluje od raka i stoga najbolje 'osjeća drugu stranu'.

Jonah u suštini obitelj štiti od ostalih agresivnih i neprijateljski raspoloženih entiteta, pa k tome još čak i pomaže Matthewu da kuću oslobodi groznog prokletstva.

Matthew u tome naposljetku i uspijeva, te film unatoč strahotama završava happy endom jer duhovi Matthewa oslobađaju njegove smrtonosne bolesti. 

Tko je govorio istinu, a tko lagao?

Da, autori filma doista su bili inspirirani stvarnom pričom, no po svemu sudeći nikada nećemo doznati tko je tu govorio istinu, tko je pretjerivao, a tko u potpunosti lagao.

Obitelj Snedeker 1986. godine je doista uselila u kuću u Southingtonu u Connecticutu radi sina oboljelog od Hodgkinove bolesti, te je nedugo potom počela prijavljivati da se unutar zidova odvijaju užasne stvari.

Carmen Snedeker je između ostalog tvrdila da djeca u kući viđaju duhove, pa za oboljelog sina Philipa kazala da se promijenio i postao vrlo mračan i nasilan, ali i silno zainteresiran za demonologiju.

Philip je jednom pokušao silovati vlastitu nećakinju, te je prebačen u bolnicu u kojoj je nakon četrdesetak dana rečeno da je šizofreničan.

Carmen Snedeker je uz to tvrdila i da su nju i nećakinju u doslovnom smislu silovali nevidljivi entiteti, pa k tome dodala da su joj sodomizirali i supruga.

Upravo je gospođa Snedeker naposljetku i dozvala slavne istraživače paranormalnih pojava Eda i Lorraine Warren, koji su u kući proveli oko devet tjedana i potvrdili navode.

Dapače, Lorraine Warren je jednom prilikom izjavila da su stvarni događaji bili daleko gori nego što je to prikazano u filmu te je istaknula da je cijeli taj užas zaključen tek nakon što je katolička crkva poslala egzorcista koji je obavio obred i mjesto oslobodio od zla.

'Rekli su mi da izmislim sve što treba'

Intrigantna priča je očekivano zainteresirala novinare od kojih obitelj Snedeker nije bježala. Naprotiv, Carmen Snedeker i njezin suprug Allen su o svemu vrlo otvoreno govorili ispred kamera, no ispostavilo se im je publicitet samo na vrat navukao brojne koji su njihove navode pobijali.

Ubrzo su optuženi da su najobičniji lažovi, a najjači je dokaz da je možda tome bilo tako javnosti ponudio nagrađivani novelist Ray Garton koji je od obitelji i Warrena angažiran da napiše knjigu o slučaju.

Garton je javnosti otkrio da su članovi obitelji prema njegovim spoznajama imali problema s alkoholom i drogama, te je naglasio da ni pod razno nisu mogli uskladiti priče.

No to nije bilo sve. Pisac je ispričao i to da su se paranormalne pojave počele događati tek onog trenutka kada su Snedekeri prestala plaćati najamninu, odnosno kada je najmodavac zaprijetio da će ih izbaciti iz kuće.

Nadalje, Garton uopće nije mogao potvrditi da je Philip bolovao od raka, a silno se razočarao i u Warrene koji su ga po svemu sudeći lagali da su imali video zapise navodnih strahota.

Ed Warren je ispred Gartona obitelj Snedeker čak nazvao običnim luđacima, te mu je dao naputak da izmisli sve što je potrebno kako bi radnja knjige nazvane 'Na mračnom mjestu' čitatelju bila zastrašujuća.

U suštini, Garton je u kasnijim intervjuima u potpunosti pobijao 'paranormalne okolnosti', a isto su činili i brojni građani Southingtona kojima je dojadila ta silna buka u njihovom mjestu.

Oni su, pak, medijima otkrili da je obitelj Snedeker bila itekako upoznata da useljava u kuću u kojoj se nekoć nalazilo pogrebna tvrtka Hallahan, te dodali da se nikada i nitko prije njih nije žalio na duhove ili demone.

Kako bilo, obitelj Snedeker je iz kuće iselila desetak dana od egzorcizma, a Carmen Snedeker (danas Carmen Reed) se od Gartonovih optužbi posve ogradila.

Dapače, u međuvremenu je postala 'savjetnica za spiritualno', te je po izlasku filma na kino platna ostala dosljedna tvrdnjama.

U intervjuu za stranicu Shock Till You Drop 2009. godine je između ostalog istaknula da se sinu Philipu rak nikada nije vratio, te da i danas osjeća paranormalne aktivnosti kada se krene prisjećati tih dana u Southingtonu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Trenerica pokazala svoje tijelo bez poziranja i filtera: 'Muškarci mi govore da sam odvratna...'
ŽELI NADAHNUTI DRUGE

Trenerica pokazala svoje tijelo bez poziranja i filtera: 'Muškarci mi govore da sam odvratna...'

Iako je zbog svojih fotografija na Instagramu dobila brojne ružne komentare na račun svog izgleda, Molly to je nije spriječilo da i dalje širi poruku da je svako tijelo lijepo na svoj način

Neustrašivi mongolski ovčari letjeli su 20 sati do Zagreba da ih se prvi put predstavi svijetu!
SVJETSKA IZLOŽBA PASA

Neustrašivi mongolski ovčari letjeli su 20 sati do Zagreba da ih se prvi put predstavi svijetu!

Najveći pseći događaj na svijetu u ovoj godini i službeno je otvoren na Zagrebačkom velesajmu. Među više od 25.000 pasa nalaze se i neke ekstremno rijetke pasmine koje su prvi put izašle iz granica svoje zemlje
8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način