Obavijesti

Viral

Komentari 219

Edisonove čudovišne lutke su 'propjevale' stravičnim glasom

Više od stoljeća nakon što su izrađene, znanstvenici su uspjeli snimiti zvuk koji su proizvodile lutke koje je konstruirao slavni Edison. Možda bi bilo bolje da - nisu...

VIDEO

Privatna kolekcija Rolfs

Kada se nije nadmudrivao s Nikolom Teslom , Thomas Alva Edison bio je jedan od najplodnijih izumitelja u povijesti. Osim izuma koji su mijenjali način na koji je funkcionirao svijet, Edison je imao i cijeli niz manje bitnih i ne toliko poznatih izuma.

Među njima su bile i mehaničke lutke proizvedene 1890. godine. Edison ih je namijenio djeci i u njih montirao fonografe s dječjim pjesmicama . No, pokazalo se da Edison nije previše razumio publiku kojoj je namijenio svoj izum.

Privatna kolekcija Rolfs

Ne samo da djeca nisu znala koristiti lutke, već su ih se i bojala, ne samo zbog izgleda, već i zbog pjesmica.

S obzirom na to i s obzirom da su bile vrlo skupe, na kraju ih je prodano tek 500 . Do danas ih je preživjelo tek nekoliko.

Dvije su dospjele u ruke kolekcionara fonografa Joan i Robina Rolfsa . Iako su žudjeli za tim da čuju kako su lutke nekada zvučale, nikada ih nisu isprobali jer su se bojali da će oštetiti zastarjeli mehanizam.

Proizvodnja lutaka / National Park Service

No, nakon što je prošle godine u laboratorije diljem svijeta stigla tehnologija 'Irene' (Image, Reconstruct, Erase Noise, Etc), znanstvenici su uspjeli doći do audio zapisa s fonografa unutar lutki pomoću posebnih mikroskopa i računala.

Iako su i znanstvenici i vlasnici dvije lutke bili oduševljeni činjenicom da mogu čuti zapis koji je Edison snimio još 1890. godine, sada je jasno zašto su ih se djeca bojala.

'Mala čudovišta' Thomasa Edisona dobila su svoje stravične glasove. Poslušajte ih i sami.

VIDEO
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 219
VIDEO

'Prvi maj' na Jarunu: Ekipa okrenula dva janjca na ražnju
NIJE IM ZANIMLJIV GRAH...

'Prvi maj' na Jarunu: Ekipa okrenula dva janjca na ražnju

ZAGREB - Praznik rada mnogi građani iskoriste za roštiljanje. Pomama za klupicama i kućicama iz godine u godinu je sve veća. Čitatelj nam je poslao snimku jedne ekipe koja je odlučila ispeći dva janjca...

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta