Obavijesti

Lifestyle

Komentari 48

'Smrt' za oči: Jeftine sunčane naočale ne štite i oštećuju vid

'Smrt' za oči: Jeftine sunčane naočale ne štite i oštećuju vid
1

Na takve sunčane naočale posebno su osjetljive dječje oči, zato ako već nemaju kvalitetne, bolje je da po suncu hodaju bez naočala i sa šiltericom na glavi

VIDEO

Sunčane naočale postale su sve više modni dodatak, a oči štite od sunčanih zraka onako, usput. Zaštita očiju postala je sekundarna, a marka i dizajn primarni kod izbora sunčanih naočala, koje istina koštaju od tisuću kuna nadalje, ali su i sigurnije za vid. Koji god razlog bio zašto ih kupujemo, na sunčanim naočalama ne treba štedjeti. 

„Smrt“ za oči su jeftine koje se nude na svakom uglu. Plastika kroz koju se na njima gleda, osim što adekvatno ne štiti oči od sunčevih zraka, iskrivljuje vidno polje, oči se naprežu te u konačnici mogu dovesti do oštećenja vida.  Na takve sunčane naočale posebno su osjetljive dječje oči, zato ako već nemaju kvalitetne bolje je da po suncu hodaju bez naočala, sa šiltericom na glavi. 

Stanjivanjem ozonskog omotača sunčeve zrake postale su sve opasnije kako za kožu tako i za oči. Kvalitetne sunčane naočale svatko bi morao imati i koristiti. Ljudima dobroga vida nije problem izabrati među mnoštvom modela koliko ih se svake sezone pojavi na tržištu. Kratkovidni ili dalekovidni već imaju problema kod nabavke sunčanih naočala. 

Trend stavljanja obojenih stakalca na dioptrijske naočale koje svakodnevno nosimo daleko je iza nas, iako se još nađu pojedinci kojima je ta varijanta praktičnija, jer zahtjeva neznatan trošak. No napraviti po narudžbi sunčane naočale s dioptrijom, to je već zahtjevniji i daleko skuplji zadatak. Većina optičara izrađuje takve očale. 

Postupak je sljedeći; u trgovini se izaberu sunčane naočale koje najbolje odgovaraju obliku lica i stilu života kojim zračimo, a zatim se odredi dioptrija.  Optičar potom izradi dioptrijska stakla u boji odabranih sunčanih naočala iz kojih je izvadio stakla da bi kasnije stavio identična dioptrijska.  Nakon nekoliko dana dioptrijske sunčane naočale su gotove. 

Cijena samom postupka, izrade i ugradnje je oko 2 tisuće kuna, a konačni iznos ovisi o cijeni sunčanih naočala koje izaberemo. Želite li proći jeftinije možete donijeti od kuće stare sunčane naočale,  tad plaćate samo izradu dioptrijskih stakla u boji i ugradnju.

Dreamstime

Kod kupovine sunčanih naočala treba paziti na sljedeće:

Naočale prvenstveno moraju štititi oči od vrlo štetnog ultraljubičastog zračenja. Na kvalitetnim naočalama mora postojati oznaka o postotku i vrsti zračenja koje blokiraju. Važno je da ne propuštaju ultraljubičaste zrake. Također, ukoliko na naočalama piše da su „polarizirane“ to ne mora nužno značiti da štite oči od UV zračenja, „polarizirane“ znači da smanjuju odbljesak sunca od površina kojima smo okruženi.  

Je li leća na sunčanim naočalama kvalitetna moguće je provjeriti jednostavnim testom. Stavite naočale na nos i rukom prekrijte jedno oko. Pronađite u vidnom polju neku ravnu liniju i gledajte u nju. Polako mičite glavu gore - dolje i lijevo – desno. Ponovite i s drugim okom. Ukoliko je leća dobre kvalitete linija u koju gledate bit će u svakom trenutku ravna, u protivnom leća nije toliko kvalitetna koliko trgovac tvrdi. 

Svaki oblik naočala ne odgovara svakom obliku lica. Stoga, uz okruglo lice pristaju pravokutne sunčane ili dioptrijske naočale, dok će se uz četvrtasto lice najbolje uklopiti ovalni i okrugli okviri. Duguljastom licu pašu okrugli i kockasti oblici, uz ovalno lice pristaje većina navedenih okvira. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku