Obavijesti

Na razmeđi Istre i Kvarnera proteže se Park prirode Učka

Na razmeđi Istre i Kvarnera proteže se Park prirode Učka
11

Prirodne i kulturno-povijesne vrednote oduševiti će svakoga, a raznolikost sadržaja i lokaliteta pruža izvrsne mogućnosti za odmor i sportsko-rekreativne aktivnosti.

Park prirode Učka obuhvaća istoimenu planinu i dio Ćićarije, a smješten je uz obalu sjevernog Jadrana na razmeđi Istre i Kvarnera, te se proteže na ukupnoj površini od 160 km2. Park je izuzetno bogat prirodnim i kulturno-povijesnim vrednotama koje će oduševiti svakog izletnika, a raznolikost sadržaja i lokaliteta pruža izvanredne mogućnosti za odmor i sportsko-rekreativne aktivnosti.

Kao područje visoke prirodne, kulturne i estetske vrijednosti, Park prirode Učka nudi mnoštvo zanimljivosti i atrakcija. Ljubitelje planina za samo će nekoliko sati jedna od mnogobrojnih planinarskih staza odvesti iz slikovite arhitekture mediteranskih gradića liburnijskog primorja preko šumovitih obronaka Učke, sve do njenog najvišeg vrha Vojaka (1401 m). Zbog veličanstvenog pogleda na Istru, Kvarnerski zaljev s otocima, planine Gorskog kotara, Velebit, Alpe i Italiju s kule-vidikovca izgrađene početkom prošlog stoljeća, Vojak predstavlja jedan od najposjećenijih lokaliteta Parka.

Posebno mjesto, kao geomorfološki spomenik prirode, zauzima kanjon Vela draga, koji atraktivnim, nekoliko desetaka metara visokim vapnenačkim tornjevima već desetljećima privlači ljubitelje slobodnog penjanja i alpinizma. Park prirode Učka nudi i jedinstveni doživljaj prirodnih bogatstava kroz danas sve popularnije aktivnosti na otvorenom kao što su planinarenje, biciklizam, jahanje, penjanje, slobodno letenje i druge - “Učka Outdoor” objedinjuje 50–ak markiranih planinarskih staza, 8 staza za brdski biciklizam, 60–ak uređenih penjačkih smjerova na vapnenačkim stupovima i stijenama Vele drage, te za letenje ovjesnim jedrilicama i parajedrilicama uređena poletišta na Brgudu i Vojaku.

Pored prirodnih vrijednosti na Učki nalazimo i bogatu te zanimljivu graditeljsku i kulturnu baštinu vezanu uz ruralni način života, a gastronomski specijaliteti poput maruna, ovčjeg sira, šparoga ili rakija od meda redovito oduševljavaju posjetitelje ovog kraja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Posebnost Učke kao izvanrednog spoja prirodnih bogatstava i ljudskog djelovanja moguće je doživjeti i kroz tradicionalne manifestacije „Učkarski sajam“ i „Božićna bajka u Parku prirode Učka“, koje pohode tisuće posjetitelja te samim time nadopunjuju i obogaćuju turističku ponudu kako samog Parka, tako i cijele regije.

Sajam se održava svake 1. nedjelje u mjesecu rujnu na prijevoju Poklon. Proizvođači tradicijskih proizvoda iz šire okolice tu imaju prigodu ponuditi svoje proizvode, a posjetitelji kupiti ili kušati iste te uživati u tradicijskim pjesmama i plesovima, nešto naučiti na prigodnim predavanjima ili razgledati tor s autohtonim domaćim životinjama.

Božićna bajka održava se također na Poklonu u dane prije Božića a namijenjena je najmlađima i njihovim roditeljima. U prigodno ukrašenom ambijentu najmlađi mogu priopćiti svoje želje Djedu Božićnjaku te primiti prigodne poklone uz druženje i zabavu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'
'ONA JE CENTRALNA FIGURA'

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'

U vezi smo. Dogodilo se prije dovoljno dugo vremena, ali ne želim ići u detalje, rekla nam je pjevačica i voditeljica

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1