Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 11
Foto: 24ContentHaus/Shutterstock
'Za prste polizati'

Antički kuhinjski izazov: Pripremili smo jedan od najstarijih recepata s piletinom

Iako je danas mnogima omiljena namirnica i moguće ju je pripremiti na razne načine, zanimalo nas je postoji li najstariji zabilježeni recept s piletinom. Uspjeli smo ga pronaći te smo se upustili u izazov i napravili ga prema originalnom receptu

Sadržaj donosi: Perutnina Ptuj PIPO

Danas znamo iznenađujuće malo o tome kako su ljudi kuhali u davna vremena. Nasreću, nekoliko ukusnih recepata uspjelo je ostati zabilježeno, a upravo je to slučaj s Pullum Numidicumom (numidijskom piletinom), a riječ je o ukusnom i autentičnom rimskom receptu. Piletina je bila glavna namirnica rimske kuhinje, a jedan od najstarijih recepata antičke kuhinje upravo je ovo jelo od piletine s okusom papra i asafoetide. Inače, začin asafoetida bio je među starim Rimljanima toliko popularan da je njegova slika čak završila i na novčiću koji je bio izrazito vrijedan te su ga u antičko doba Rimljani pohranjivali u svoju državnu riznicu. 

Iako taj začin i nije toliko čest u današnjim modernim kuhinjama, uspjeli smo ga pronaći za ovaj rimski recept, ali kao zamjenu možete koristiti i ružmarin. Vrijeme je da upoznate jedan od najstarijih recepata za piletinu! 

Recept za Pullum Numidicum

Za numidijsku piletinu potrebno vam je: 

• Jedno cijelo Međimursko pile (1,5 kilograma)

• Mljeveni papar 

• začin asafoetida

Sastojci za umak: 

• ½ žličice papra

• ½ žličice sjemenki kumina 

• ½ žličice sjemenki korijandera

• Prstohvat začina asafoetida

• Prstohvat ružmarina

• 7 datulja

• Mljeveni lješnjaci

• Žlica crvenog vinskog octa

• 200 mililitara pilećeg temeljca

• Žlica meda 

• 2 žličice maslinova ulja

• 2 žličice pšeničnog brašna (po potrebi za zgušnjavanje umaka)

Priprema: 

Nakon što pripremite sve suhe i mokre sastojke, razrežite Međimursko pile. Dodajte piletinu u posudu i kuhajte 30 minuta. Izvadite piletinu te je procijedite, a potom je posložite u lim za pečenje. Začinite piletinu paprom i začinom asafoetida, stavite u pećnicu na 180°C i pecite 40 minuta ili dok ne bude pečeno. 

U međuvremenu, dok je piletina u pećnici, počnite pripremati umak. U mužaru pomiješajte crni papar, kumin, sjemenke korijandera, asafoetidu i ružmarin. Dodajte nasjeckane datulje i lješnjake i sve stavite u blender dok ne dobijete glatku smjesu. Zatim dodajte vinski ocat i med te ponovno izblendajte. Ubacite u umak i pileći temeljac te maslinovo ulje i sve dobro promiješajte. Stavite smjesu u lonac da se kuha i po potrebi dodajte pšenično brašno za zgušnjavanje umaka. 

Prilog uz Pullum Numidicum

Uz ovaj recept za piletinu možete poslužiti prilog po želji, a mi smo se odlučili za bob s kuminom (Conchicla Cum faba) i zapečeni krumpir s ružmarinom

Sastojci za Conchicla Cum faba i pečeni krumpir s ružmarinom.

• 800 grama zamrznutog boba

• 1 kilogram krumpira

• Prstohvat sjemenki kumina

• Prstohvat sjemenki korijandera

• 100 mililitara pilećeg temeljca

• 80 mililitara bijelog vina

• Prstohvat crnog papra i soli

• Maslinovo ulje

• Svježi ružmarin 

Priprema: 

Kuhajte bob 7 minuta i zatim ga procijedite. U mužar stavite kumin, korijander i papar pa dodajte pileći temeljac i vino. Smjesu vratite u lonac s bobom i kuhajte još minutu na laganoj vatri dok se ne sjedine svi okusi. Za pripremu zapečenoga krumpira s ružmarinom prvo očistite krumpir i stavite ga kuhati 10 minuta u slanu vodu. Tako skuhani krumpir posložite u lim za pečenje i začinite ga svježim ružmarinom, paprom i prelijte ga maslinovim uljem. Krumpir pecite 20 minuta. 

Kad je piletina pečena, posložite je na pladanj, prelijte prethodno napravljenim umakom i servirajte s krumpirom i bobom. S obzirom na to da smo za jelo koristili cijelo Međimursko pile, ovo je recept za 4 porcije, a koristite li više mesa, samo udvostručite ostale sastojke. 

Uz ove slasne antičke okuse uživajte u svakom zalogaju i želimo vam dobar tek!

PP Pipo Čakovec prvi je hrvatski proizvođač koji je certificirao uzgoj pilića bez antibiotika (100% bez antibiotika). Osim certifikata "Antibiotic free" Perutnina Ptuj PIPO Čakovec dobila je još jednu oznaku, "Dokazana kvaliteta – Hrvatska", kojom jamči najviše standarde kvalitete i potvrđuje predanost visokim standardima proizvodnje. Međimursko pile nosi oznaku 2024. "Odabrale mame", a dostupan je i novi proizvod iz linije Međimursko pile - marinirano Međimursko pile s bučinim sjemenkama.

Sadržaj donosi: Perutnina Ptuj PIPO

Komentari 11
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'
MAJKA HRABROST

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'

Poduzetnica Tea Perović (40), mama četiri djevojčice u dobi između 3,5 i 7,5 godina, bori se s rakom koji je metastazirao. Pomažu joj vjera i pisanje, a predstavit će knjigu 'Stvorene smo za nebo'

'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'
EKSKLUZIVNO ZA 24SATA IZ NEW YORKA

'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'

Plus+ Delmonico's je prvi američki "fine dinning" restoran otvoren 1827. godine i prvi je dopuštao ženama okupljanje te uveo i tiskane jelovnike, a sadašnji je vlasnik hrvatski državljanin Dennis Turčinović
Lasagnu je na Doru nagovorio prijatelj, a njegov najmlađi član benda vratio se u školske klupe
JEDINSTVENI I SLOŽNI

Lasagnu je na Doru nagovorio prijatelj, a njegov najmlađi član benda vratio se u školske klupe

Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna, vrijedno radi na novom albumu, koji stiže na jesen. Za njegov uspjeh zaslužan je cijeli tim