Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 2
Foto: Sajema
TO MOŽE SVATKO, EVO KAKO

Odbačenim predmetima i starim stvarima udahnite novi život

Uz malo kreativnosti gotovo svakom predmetu možete dati novu svrhu. Doznajte kako prenamijeniti stare, nepotrebne predmete, uključite se u nagradni natječaj te osvojite bogate nagrade

Sadržaj donosi Podravka

Pretvorite nepotrebne predmete u šik kućni dekor, moderan namještaj ili funkcionalno rasvjetno tijelo. Kako bismo vas inspirirali, donosimo nekoliko ideja koje će vam uštedjeti novac, a pritom smanjiti količinu smeća na odlagalištima, kao i vaš ugljični otisak.

Ako vam se na prvu čini komplicirano, vjerujte da je jednostavnije nego što mislite!

Šik kućni dekor

Vrlo vjerojatno svatko od nas u svom domu ima neki komad namještaja za koji nije siguran što bi s njim. Previše je star ili oštećen ili se jednostavno ne uklapa u ambijent. Ne brinite jer neželjeni komad pokućstva poput ormarića ili komode prilično jednostavno možete pretvoriti u unikatan kućni dekor.

New,Style,Grey,Living,Room,With,Diy,Wooden,Furniture,And

Svaki postupak upcyclinga (prenamjene starih odbačenih stvari) počinje vizualizacijom. Za početak pokušajte zamisliti svoj gotov proizvod. Potom detaljno očistite stari komad namještaja koji želite prenamijeniti, obrišite ga vlažnom krpom da biste uklonili prljavštinu ili prašinu. Ostavite ga da se dobro osuši. Ako na predmetu postoje oštećenja u vidu pukotina, ogrebotina ili udubljenja, popravite ih punilom za drvo ili izbrusite brusnim papirom. Uklonite ručice od ladica i ukrasne elemente, poput ogledala ili stakla.

Old,Renovated,Chest,Of,Drawers,With,Carved,Patterns,Painted,Turquoise

Namjeravate li bojiti namještaj, važno je pravilno pripremiti površinu, što znači izbrusiti sve izbočine i ukloniti staru boju. Obavezno upotrijebite brtvilo nakon što završite kako biste zaštitili komad od budućih oštećenja. Pro odabiru boje vodite računa o tome da koristite pravu vrstu i obavezno je prvo testirajte na malom području kako biste bili sigurni da će vam se rezultat svidjeti. Valjkom ili kistom ravnomjernim potezima nanosite boju, nakon što se ona dobro osuši (u prosjeku između 24 i 48 sati), možete dodati ručkice i druge ukrase.

Bench,Made,Of,Five,Wood,Chairs,In,Different,Sizes,And
Ovaj materijal moguće je reciklirati neograničeno mnogo puta. Znate li o čemu je riječ?
Ovaj materijal moguće je reciklirati neograničeno mnogo puta. Znate li o čemu je riječ?

Brza moda

Svake godine modna industrija proizvede 92 milijuna tona tekstilnog otpada. A znate li da prosječna osoba odjene neki komad odjeće samo od sedam do deset puta prije nego što ga odbaci?

Jedan od najboljih načina za rješavanje ovog problema je prenamjena odjeće koja se već nalazi u ormaru. Dobra je vijest da dodavanje kreativnog DIY (Do It Yourself) šarma ne mora biti teško. Zahvaljujući jednostavnim upcycling idejama, odjeća se može potpuno transformirati samo uz pomoć škara. Primjerice, duga haljina može postati midi ili čak mini, ovisno o vašem stilu. Među najlakše trikove spada i pretvaranje starih traperica u kratke hlače.

Old,Jeans,And,Denim,Bag,With,Sewing,Accessories,top,View,.

Dodajući ukrase, poput gumbića, čipke ili pompona, udahnite novi život staroj odjeći bez previše tehničkog znanja ili profesionalnih vještina. Na majice koje imaju mrlju ili rupicu možete našiti slatki džep, pohabane rukave zasučite i pričvrstite ih zakovicama, od donjeg dijela pamučne majice izradite traku za kosu ili šal. 

Ideje potražite na društvenim mrežama, hashtag #upcycledfashion popularniji je nego ikad.

Woman,Doing,Arts,And,Crafts,,Customizing,And,Upcycling,Used,Sneakers

Od limenke do dekora

Od dekora za dom, žardinijera do lampiona, posuda za pribor za jelo... Postoji toliko sjajnih načina za prenamjenu praznih limenki od hrane, poput onih Podravkinih! U obzir dolaze limenke svih veličina, a najbolje su one bez oštrih rubova, pa svakako nabavite otvarač koji ostavlja gladak rub. Uklonite vanjske naljepnice pa temeljito očistite unutrašnjost limenke toplom vodom i sapunicom kako biste skinuli svu masnoću i ostatke hrane. Dobro je osušite.

Diy,Candle,Holder,Crafting,Idea,Form,A,Recycled,Cans

Za izradu efektnog svijećnjaka trebat će vam limenka, temeljni premaz, boja u spreju ili akrilna boja za razne površine, riža, voda, ljepljiva traka, čekić i kist. Za početak limenku napunite rižom i vodom te zamrznite da biste poslije lakše izbušili rupe. Limenku omotajte papirom, a na njega zalijepite šablonu na kojoj ste napisali ime ili nacrtali zvjezdice. Pomoću čekića ili bušilice napravite rupe podjednakog promjera. Odmrznite limenku u posudi s toplom vodom. Kad se osuši, obojite je prvo temeljnim premazom pa potom bojom u spreju, počnite od unutrašnjosti. Kad se boja osuši, ponovite postupak izvana. Vaš originalni svijećnjak spreman je za uporabu.

Zaputite se u prirodu: Vozite se skelom, biciklirajte prirodom, budite znanstvenici i fino jedite
Zaputite se u prirodu: Vozite se skelom, biciklirajte prirodom, budite znanstvenici i fino jedite

Sličnu tehniku primijenite za izradu posude za cvijeće, koju potom možete objesiti na pergolu, staviti uz prozor, na stol ili u vrt.

Pending,Plants,In,Recycled,Cans,With,Polka,Dots.,Three,Recycled

#daj2svrhu nagradni natječaj!

Znate li da metalna ambalaža najmanje onečišćuje okoliš, nikad ne propada i može se bezbroj puta reciklirati? Hrana u limenkama ne sadrži konzervanse, a termička obrada na visokim temperaturama, tzv. konzerviranje, jamči očuvanje vitamina, minerala i proteina neophodnih za zdravu prehranu.

Uključite se u Podravkin nagradni natječaj! Iskorištenim limenkama dajte drugu svrhu i pretvorite ih u posude za cvijeće, vaze, posude za olovke, lampe...

Najinovativnije upcycling proizvode Podravka nagrađuje poklon paketom! Za više informacija kliknite OVDJE!

Sadržaj donosi Podravka

Komentari 2
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'
MAJKA HRABROST

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'

Poduzetnica Tea Perović (40), mama četiri djevojčice u dobi između 3,5 i 7,5 godina, bori se s rakom koji je metastazirao. Pomažu joj vjera i pisanje, a predstavit će knjigu 'Stvorene smo za nebo'

'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'
EKSKLUZIVNO ZA 24SATA IZ NEW YORKA

'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'

Plus+ Delmonico's je prvi američki "fine dinning" restoran otvoren 1827. godine i prvi je dopuštao ženama okupljanje te uveo i tiskane jelovnike, a sadašnji je vlasnik hrvatski državljanin Dennis Turčinović
FOTO Ovo su farmeri koji će u 17. sezoni 'Ljubav je na selu' tražiti ljubav: Stižu i neka poznata lica
NOVA SEZONA

FOTO Ovo su farmeri koji će u 17. sezoni 'Ljubav je na selu' tražiti ljubav: Stižu i neka poznata lica

Osebujni, zanimljivi i šarmantni farmeri u novoj sezoni showa 'Ljubav je na selu' spremni su ispričati svoje životne priče, ljubavna iskustva, planove i želje...