Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 7
Foto: Jaanus Ree
POSJETITE SKRAD

Uživajte u domaćoj hrani, prirodnim ljepotama i najboljim svjetskim automobilistima

Jedan od najvećih svjetskih događaja po četvrti put je u Hrvatskoj. Na WRC Croatia Rally 2024 prijavilo se 68 posada iz 35 zemalja. Dođite i pratite automobilistički spektakl te uživajte u ljepotama i blagodatima Gorskoga kotara

Sadržaj donosi TZ Skrad

Prvo ime Gorskom kotaru dali su Rimljani nazvavši ga Hortus Diabolicus, što znači Đavolji vrt, i to zbog oštrih vremenskih uvjeta te neprohodnog i negostoljubivoga krajolika.

Na zemljovidima se prvi put prikazuje u 16. stoljeću, a službenu potvrdu dobiva 1778. godine kad carica Marija Terezija objedinjuje ovaj prostor između Primorskog i Kupskoga kotara, tadašnje Severinske županije, te osniva tzv. Processus montanus, tj. Gorski kotar.

The,Cave,Muzeva,Hisa,In,The,Significant,Landscape,Of,The

Gorski kotar danas se proteže na 1275 kvadratnih kilometara, što je istovjetno površini dva grada Zagreba. Ovaj dio Hrvatske bogat je šumama (čak 83% površine čine šume), rijekama, jezerima, špiljama i kanjonima, ali i materijalnim ostacima najstarije goranske prošlosti, vrijednim sakralnim objektima, kulturno-povijesnim spomenicima i tradicijom.

Kulturne znamenitosti i tradicija

Ako se spremate posjetiti ovaj prirodnim ljepotama bogat kraj, svakako obiđite vidikovac Perić, izletište Zeleni vir, posjetite šetnicu Ložac i prošetajte do planinarskog doma u Zelenom viru.

Oduševit će vas i posjet kanjonu Kamačnik, čija je polazna točka mjesto Vrbovsko. Staza je prilagođena za sve uzraste i stupnjeve kondicije. A ako želite produbiti znanje o životinjama, tu je Centar za velike zvijeri u Staroj Sušici, gdje na interaktivan način možete doznati više o goranskome medvjedu, vuku i risu.

Ne propustite uživati u bogatom goranskom stolu, koji čine gastronomski specijaliteti od plodova gorja, divljači i druge domaće delicije, poput janjetine ispod peke, gulaša od divljači, štrudle od borovnica i domaćeg soka od bazge. Bogatstvo okusa, autohtona hrana i domaća pića prilika su za predah i prisjećanje na davno zaboravljene okuse.

Cheesecake,With,Blueberry,And,Mint.,Summer,Dessert

Ne propustite WRC spektakl!

Na popis onoga što trebate vidjeti i doživjeti u Gorskom kotaru svakako pridodajte i spektakularni WRC Croatia Rally 2024, koji će okupiti najbolje svjetske vozače relija.

Od četvrtka do nedjelje (18.-21. travnja) na području tri županije - Zagrebačke, Karlovačke i Primorsko-goranske - sprema se veliki oktanski spektakl koji će pratiti na tisuće navijača uz hrvatske ceste, ali i stotine tisuća uz male ekrane diljem svijeta.

Na WRC Croatia Rally 2024 prijavljeno je 68 posada iz 35 zemalja, a osam će se vozača natjecati u najjačoj klasi, Rally1.

Naslov će braniti Velšanin Elfyn Evans, a u Hrvatsku stižu i osmerostruki svjetski prvak, Francuz Sebastien Ogier, trenutačno vodeći u ovogodišnjem prvenstvu, Belgijac Thierry Neuville, mladi Francuz Adrien Fourmaux, prvak svijeta iz 2019., Estonac Ott Tanak, Japanac Takamoto Katsuta, Norvežanin Andreas Mikkelsen i Luksemburžanin Gregoire Munster.

I ove godine prijavio se značajan broj hrvatskih vozača. Viliam Prodan, Jan Pokos i Slaven Šekuljica u klasi Rally3, Tomas Hrvatin, Željko Magličić i Igor Mandić u klasi Rally4 te Igor Tomljanović u klasi Rally5.

Dobra zabava u Skradu

Gorski kotar i Skrad ponovno su domaćini jedne od utrka na dionici Ravna Gora - (Hlevci) - Skrad, ukupne dužine 10,13 km, koju će voziti u petak, 19. travnja, s dva starta, prvi u  10:39 i drugi u 15:58. 

Tijekom cijele utrke u središtu Skrada bit će organiziran zabavno-ugostiteljski program u šatoru. Posjetitelje pozivaju na okrepu između utrka, a nakon sportskog dijela programa u istom – natkrivenom i zatvorenom šatoru, koji će prkositi najavljenim niskim temperaturama, posjetitelje će od 17 sati zagrijavati goranska grupa Impuls, a od 19:30 grupa Vigor. Ulazak je besplatan i svi su dobrodošli.

O WRC Croatia Rallyju

WRC Croatia Rally vrhunski je svjetski sportski događaj koji spaja gledatelje i navijače iz cijelog svijeta. Prošle je godine, prema službenoj studiji Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, utrku pratilo više od 310.000 gledatelja i čak 400 predstavnika medija iz inozemstva.

Riječ je o jednoj od najperspektivnijih sportskih manifestacija u Hrvatskoj i regiji, čiji doprinos razvoju turističke ponude i promociji Hrvatske u budućnosti može samo dodatno rasti. Organizatori se nadaju da će ove godine uspjeti doći do čak pola milijuna gledatelja.

Sadržaj donosi TZ Skrad

Komentari 7
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Operacija od samo nekoliko minuta rješava problem od kojeg pate četiri milijarde ljudi
Jeste li među njima?

Operacija od samo nekoliko minuta rješava problem od kojeg pate četiri milijarde ljudi

Velik broj ljudi na svijetu ima probleme s vidom koji dovode do ovisnosti o različitim dioptrijskim pomagalima. Međutim, sve više njih danas odlučuje stati tom problemu na kraj i odlaze na lasersko skidanje dioptrije

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Evo koja vrsta psa je idealna za svaki horoskopski znak: Bokser je za Bika, labrador za Ovna...
LJUBIMAC BAŠ ZA VAS!

Evo koja vrsta psa je idealna za svaki horoskopski znak: Bokser je za Bika, labrador za Ovna...

Budući vlasnici pasa uzimaju u obzir mnoge čimbenike prije nego što se odluče za pasminu psa. Ako se ipak i nakon pomnog istraživanja ne možete odlučiti, možda vam astrologija može pomoći u odabiru