Obavijesti

Reporteri

Komentari 42

Dubrovnik pod vodom: Divlja bujica nosila je ženu po cesti

Dubrovnik pod vodom: Divlja bujica nosila je ženu po cesti
57

Vozači su bili zarobljeni u autima, a ulice i trgovi poplavljeni. Voda je zamućena i nije za piće. Zbog šteta bi Grad mogao proglasiti elementarnu nepogodu

VIDEO

Dubrovnik je u ponedjeljak pogodilo nezapamćeno nevrijeme praćeno jugom, kišom, tučom i grmljavinom koji su zaustavili život u gradu i prigradskim naseljima. U noći na ponedjeljak padala je kiša, a od 9 do 11.15 sati nastao je pravi potop. Palo je 130 litara vode po četvornom metru. Za gotovo dva i pol sata gradske prometnice su se pretvorile u jezera u kojima su ostajali zarobljeni automobili i to u Ulici Nikole Tesla na Batali, na raskrižju kod gradskog bazena u Gružu i na Solskoj bazi kod luke Gruž. Promet se nije odvijao ni Vukovarskom ulicom kod FINA-a gdje je voda odnijela asfalt. Voda je izbijala iz većine šahtova. Stradun je nakratko postao Venecija s oko 50 centimetara vode koja je prodrla u palaču Sponza i poslovne prostore. Bujica vode na Pločama je srušila i odnijela nesretnu ženu koja je pokušala prijeći ulicu. Pala je na stražnjicu i srećom nije se ozlijedila, prenosi Dubrovački list. List piše i kako je gradonačelnik Andro Vlahušić rekao da su počeli evidentirati štetu . Dodao je kako će točne podatke imati za dan dva no već se sada vidi kako imaju dovoljno elemenata da od župana Nikole Dobroslavića traže da se proglasi stanje elementarne nepogode. 

Zamjenik gradonačelnika rekao je poslijepodne za HTV kako se stanje polako popravlja, te da na tome rade sve službe. Dodao je da su vatrogasci već intervenirali više od 150 puta, a da se intervencije nastavljaju.

Stijene pale na cestu u Drveniku

Na cesti u Drveniku na Makarskoj rivijeri odronile su se dvije velike stijene. Vozači signaliziraju svima koji voze iz pravca Dubrovnika kako ne bi došlo do nesreće jer za sada nisu postavljeni nikakvi znakovi upozorenja. Obavijestili su i Centar 112 u Makarskoj. Obilne kiše ponovno su uzrok odronima na Jadranskoj magistrali. Ovo je inače pravac kojim se preusmjeravaju svi oni koji zbog velikog odrona na Stupici ne mogu voziti uobičajenim pravcom Makarska - Vrgorac.

'Bio sam zarobljen u automobilu šest sati'

Obilna kiša je zadala velike brige i štete građanima. Najduže se voda zadržala na samom ulazu u Dubrovnik, na Obali pape Ivana Pavla II. Dio automobila blokirao je cestu. Policija je zatvorila taj dio i preusmjeravala promet preko luke. 

- Sjećam se da je ovako bilo 1984. godine, zatim prije 6-7 godina i evo opet sada. Stan mi pliva. Vatogasci su izbacili dio vode. Ostavit ću da se suši, što drugo. Neću tražiti od Grada ništa, tko god je tražio ništa nije dobio. Ne bi bilo ovako da nisu začepljeni odvodi - kaže Uzeir Avdić (65). 

Jelka Kolar (59) je s rodbinom i susjedima pokušavala izbaciti veliku količinu vode iz prilaznog puta do njene kuće.

- Grad mora nešto napraviti, ovo je katastrofa. Sjećam se da je nazad 6-7 godina jedan Dubrovčanin ovom cestom prolazio u čamcu. Kako tada, tako se ni danas ništa ne radi. Važno da vlast namjerava raditi golf igrališta - zaključuje Kolar. Ivo Jubišić (70) otišao je rano ujutro po plin. Na povratku ga je zadesilo nevrijeme. 

- Krenuo sam kući, ali nije bilo šanse. Vozio sam jedan dio puta. A onda od vode nisam mogao dalje. Bio sam zarobljen u autu šest sati. Odvodi u Dubrovniku nisu sretno napravljeni. To je stara boljka koja se ne rješava - kaže Jubišić koji se također sjeća dosadašnjih poplava, ali smatra da je ova zadnja bila i najteža. 

Autobusi vozili obilazno

Gradski autobusni promet se nije odvijao od Kantafiga u Gružu prema Mokošici ni iz Župe Dubrovačke od Dubca do Dubrovnika  zbog odrona kamenja. Prometovalo se zaobilaznom cestom preko naselja Brgat i Bosanka. 

Često je nestajalo struje. Brodski promet je obustavljen zbog visokih valova pa su Elafitski otoci i Mljet  odsječeni od kopna. Naselja Rožat i Komolac su najugroženiji zbog porasta vodostaja rijeke Omble. Voda je prodrla u gotovo sve kuće uz rijeku.

Voda nije dobra za piće

Iz dubrovačkog Vodovoda priopćili su kako se zbog velikih kiša voda zamutila iznad propisanih vrijednosti te ne udovoljava Pravilniku o zdrastvenoj ispravnosti vode za piće  Povećana mutnoća je prirodna pojava za krško područje i traje nekoliko dana. Navode da se voda redovito klorira i da je mikrobiološki ispravna. Voda nije štetna za zdravlje, ali preporuča se da se istaloži i da se bistri dio prokuha. Voda se može koristiti za kuhanje, pranje i ostale sanitarne potrebe. 

Kiša potopila podrume, vjetar bacao kontejnere

Nevrijeme s jakom grmljavinom i kišom te olujnim vjetrom pogodilo je u nedjelju navečer Pulu i okolicu. Zbog velike količine vode za promet su zatvorili dionicu Ipsilona od Pule do Kanfanara, kaže policija, a javlja Ipress

- Vozio sam 50 km/h jer je cesta bila puna vode. Na odmorištu Bale vidio sam zaustavljene aute i cestarsku ophodnju te veliku količinu vode ispred nas. Pokušao sam prijeći to  "jezero" nasred autoceste, ali bezuspješno. Voda je na jednom mjestu bila duboka 30 cm pa sam morao odustati i vratiti se nazad. Pošto se voda nije povlačila odlučili su zatvoriti taj dio Ipsilona te smo se vratili  od kud smo i došli - rekao nam je čitatelj koji je snimio fotografije.

Voda je poplavila i staru cestu iz Pule za Bale te Fažansku cestu pa policija upozorava na oprez. Olujni je vjetar lomio grane i bacao kontejnere. Poplavljeno je više podruma u Štinjanu, a vjerojatno i u Fažani gdje je tijekom dana palo 60 litara kiše po četvornom metru. 

Oborinske vode potopile cestu Jakovlje-Donja Bistra

U ponedjeljak su od 8.25 sati za sav promet zatvorili županijsku cestu Donja Bistra-Jakovlje u blizini Zaprešića koje su poplavile oborinske vode. Promet se zbog toga odvijao obilaznim cestama,  a oko 14 sati voda se povukla sa te županijske ceste.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode