Obavijesti

News

Komentari 117

Mesić: Ne želim davati savjete, ali na inauguraciju ne bih išao

Mesić: Ne želim davati savjete, ali na inauguraciju ne bih išao
5

Stjepan Mesić je gostovao u emisiji 24sata TV-a. Govorio je o Nikoliću, Karamarku, Ivi Josipoviću, stanju u Hrvatskoj, ali i tome zašto ga tako dugo nije bilo u javnosti

VIDEO

Bivši predsjednik Stjepan Mesić gostovao je u četvrtak na 24sata TV-u  u emisiji "60 minuta s Tihomirom Ladišićem". Na pitanje zašto ga tako dugo nema u medijima, Mesić je rekao: "Ne znam zašto, ali ima istine u tome da treba biti odsutan da se vidi da si bio prisutan".

Govorio je i o stanju u Hrvatskoj:

- Najviše me zabrinjava što nema pomaka u proizvodnji. Znamo da su najveće firme uništene u jednoj kriminalnoj privatizaciji, radnici su otišli na ulice. Nemamo dovoljno sustavnih rješenja sada kada treba reindustrijalizirati Hrvatsku. Ne možemo puno toga vratiti, ali možemo krenuti, a onda ćemo imati investitore, trebamo napraviti okvir da Hrvatska bude prepoznata kao zemlja u kojoj se mogu ostvariti šanse. Moramo biti liberalniji kod dolaska stranaca u Hrvatsku - rekao je Mesić. 

Na pitanje je li hrvatsko pravosuđe efikasno, Mesić kaže:

- Do 2000. godine nismo funkcionirali do kraja kao pravna država, danas je Hrvatska većim dijelom pravna država, ali previše dugo traju procesi. I onda kade se izrekne presuda, ona gubi smisao.

"Karamarko je bio entuzijast"

Mesić je govorio i o Tomislavu Karamarku. 

- Karamarko je bio mladi dečko, bio je entuzijast. Ja sam ga zapazio, ali takvih entuzijasta je bilo jako puno. Zapazio sam ga kad se organizirala gradska organizacija HDZ-a. Nisam iznenađen da je on danas predsjednik HDZ-a jer je Kosor propustila priliku da dobije mandat. Trebala je odmah nakon odlaska Sanadera ili nakon pokušaja puča ići na konvenciju stranke. Tada bi sigurno pobijedila - rekao je Mesić. Na pitanje kada se s Karamarkom razišao i zašto, Mesić kaže kako ne zna kada su se razišli.

- Ne znam zašto smo se razišli, to bi s njim trebalo razgovarati, s njim nisam o tome razgovarao - rekao je Mesić. 

Mesić je rekao i da Karamarko ne razumije što se dogodilo nakon Drugog svjetskog rata:

- Ne razumije da ne bi bilo Hrvata da su svi Hrvati otišli u ustaše. Samo zahvaljujući Hrvatima koji su otišli na najispravniju stranu, na stranu antifašizma mi danas imamo Hrvatsku, neki to ne razumiju pa ni Karamarko iako je povjesničar, on bi to morao znati. Činjenica je da  NDH nije funkcionirala kao pravna država, to je bio zločinački sustav. Znamo kako je rat završio, ali danas moramo biti kreativni da nađemo izlaz iz ove krize i da građanima osiguramo bolji život. Ne smijemo se dijeliti na motivima na kojima su se dijelili naši djedovi i očevi - kaže Mesić.

"Na Bleiburgu nije bilo ubijanja"

Mesić se osvrnuo i na Bleiburg. Rekao je kako tamo nije bilo ubijanja.

- Ubijanja je, kako su rekli oni koji su to preživjeli, bilo na putu za logore. Sve je to posljedica brutalnog rata koji su jedni i drugi preživjeli - rekao je Mesić.

"Podržavam gay pride"

O Gay Prideu Mesić kaže sljedeće:

-  Gay parade imaju određenog smisla kako bi ljudi koji su različiti mogu pokazati svoje opredjeljenje, ali sam protiv velikih spektakla. Ako su bili diskriminirani možemo se složiti da budu malo glasniji. Ovi drugi traže od njih da promjene svoje seksualno opredjeljenje, a to u civiliziranoj zemlji ne smije biti.

O diskriminaciji Roma u Škabrnji, Mesić je rekao kako se tako nešto u Hrvatskoj ne smije događati te kako Hrvati trebaju biti posebno osjetljivi kada se radi o diskriminaciji. 

"Teza o prekomjernom granatiranju Knina mora pasti!"

O presudi generalu Gotovini Mesić kaže sljedeće:

- Jedna točka optužnice ne može ostati. Ako Gotovina odgovara za prekomjerno granatiranje Knina, tko je onda odgovarao za prekomjerno granatiranje Vukovara, pita se Mesić.

"Slovenski sud je nenadležan"

O kazni od 2000 eura u Sloveniji Mesić je rekao kako je na početku procesa bio uvjeren da će slovenski sud proglasiti nenadležnim. 

- Nisam imao namjeru nekoga vrijeđati, ali sam smatrao da nitko ne smije mijenjati granicu. To što sam rekao, rekao sam na hrvatskom teritoriju, a Slovenci se proglase nadležnima. Ne mogu pravdu više tražiti u Sloveniji, ostaje mi intervencija suda u Strasbourgu. 

"Nikolić ima šanse jer ima snagu"

O pobjedi Tomislava Nikolića na predsjedničkim izborima u Srbiji, Mesić kaže kako to za njega nije veliko iznenađenje jer Srbija nije doživjela katarzu kao Njemačka.  

- Nikolić je bio u radikalnoj stranci, imao je žestoke izjave i bio je postavljen za četničkog vojvodu, a odjednom kaže da može surađivati. Ne znam, to ćemo vidjeti, ali mislim da Nikolić ima šanse jer ima snagu - rekao je Mesić.  

Na pitanje treba li Josipović ići na inauguraciju Tomislava Nikolića, Mesić kaže: 

- Bilo bi od mene pretenciozno da dajem savjete Josipoviću što da radi, ali ja osobno ne bih išao. 

Mesić je govorio i o sukobu njega i Josipovića te je otkrio kako ga je zasmetalo to što je Josipović tvrdio da je on pomagao Gadafiju i da je to štetilo Hrvatskoj. 

- Ne znam kako sam to ja Gadafiju pomagao, možda je Josipović imao krive informacije. Nakon tog sukoba smo se nekoliko puta rukovali, ali još čekam da mi se Josipović javi i objasni kako sam to ja Gadafiju pomagao - rekao je Mesić. 

"Prozivali su me oni koje sam pobijedio na svim izborima"

Na pitanje zašto je tako drugo tajio tko mu je posudio novac, Mesić je rekao: 

- Tko me prozivao, ne institucije nego oni koje sam pobijedio na svim izborima. E, njima neću reći ništa! 

Na pitanje hoće li se odazvati Karamarku ako ga pozove kao savjetnika, Mesić je rekao kako se neće politički angažirati. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 117
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general
POTUČENI DO NOGU

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general

U 31 sat četnici su potučeni u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak koja je počela 1. svibnja 1995. Oslobođena su okupirana područja zapadne Slavonije, a srbočetnici su zbrisali u Bosnu preko mosta kod Stare Gradiške zajedno sa svojim zapovjednikom. U akciji su poginula 42 pripadnika vojske i policije
Snimka kod Mljeta: Uplašila ih peraja! Pitali smo stručnjake radi li se o velikoj bijeloj psini
POGLEDAJTE VIDEO

Snimka kod Mljeta: Uplašila ih peraja! Pitali smo stručnjake radi li se o velikoj bijeloj psini

Velika peraja kod Mljeta prestrašila je ribare. Odmah su pomislili da se u Jadranu kupa velika bijela psina, ali stručnjak je zaključio da ipak nije ta vrsta u pitanju.