Obavijesti

News

Komentari 311

Aljmaš kao Rio: Podignuli kip Isusa Krista od devet metara

Aljmaš kao Rio: Podignuli kip Isusa Krista od  devet metara
4

Tonu i pol težak i 9 metara visok kip, izliven je u bronci i rad je kipara Bernarda Pešorde, a naručio ga je Ante Markić, župnik u Aljmašu i upravitelj svetišta

VIDEO

U marijanskom svetišu Aljmaš ovog je vikenda postavljen kip Isusa Uskrsnuloga, najveći u Hrvatskoj.

Tonu i pol težak i devet metara visok kip, izliven u bronci, rad je akademskog kipara Bernarda Pešorde, a naručio ga je Ante Markić, aljmaški župnik i upravitelj aljmaškog svetišta. Kip su postavili uoči proslave Velike Gospe na brdu Kalvarija iznad Aljmaša i vidljiv je daleko niz Dunav, gdje god pogled seže.

Marko Mrkonjić/PIXSELL

- Prvo smo htjeli da kip bude izrađen u hrastovini i da ga rade ernestinovački kipari naivci, no shvatili smo da bi brzo propao uslijed djelovanja vremenskih nepogoda pa smo se odlučili za varijantu u bronci. Postavili smo ga baš na dan godišnjice pada susjednog sela Dalja, ubojstva naših policajaca i gardista te posvete crkve i svetišta u Aljmašu - rekao je prilikom posvete kipa Isusa župnik Markić.

''Dok sam ga modelirao, molio sam i postio''

Statuu su izlili u ljevaonici umjetnina Ujević u Zagrebu.

- Dok sam ga modelirao, molio sam i postio. Napravio sam Kristeka i amen. Isus jednim okom gleda na križ na crkvi, a drugim u Gospin lik pored crkve - kaže skromno samozatajni umjetnik Pešorda.

Oko spomenika će još postaviti ogradu i nekoliko klupa, a kip će noću biti atraktivno osvijetljen.

Iako najveći u Hrvatskoj, Isus koji nadgleda Aljmaš djeluje “sitno” u usporedbi s Kristom Iskupiteljem, najpoznatijim kipom Isusa na svijetu. Bez pijedestala visok je 30 metara, a dužina njegovih raširenih ruku iznosi 28 metara. Težak je 635 tona i s vrha Corcovado gleda na Rio de Janeiro.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 311
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.