Obavijesti

News

Komentari 6

Američki radnici na ulicama: Žele minimalnu satnicu od $15

Američki radnici na ulicama: Žele minimalnu satnicu od $15
5

Kampanja koju su organizirali sindikati pod nazivom "Borba za 15$" proširila se otkako je pokret ustanovljen 2012. u industriji brze hrane odakle se proširio na druge sektore

VIDEO

Tisuće najslabije plaćenih američkih radnika prosvjedovale su u četvrtak u New Yorku, Los Angelesu i drugim američkim gradovima, tražeći da se zakonom zajamči minimalna satnica od 15 dolara.

Kampanja koju su organizirali sindikati pod nazivom "Borba za 15$" proširila se otkako je pokret ustanovljen 2012. u industriji brze hrane odakle se proširio na druge sektore s najnižom nadnicom kao što su zdravstvena njega u kući, bolnice i slično. 

Nacionalni dan akcije bio je usredotočen na lanac brze hrane McDonald's Corp, u svijetu najveći lanac po prihodima. 

Prosvjednici žele zarađivati najmanje 15 dolara na sat i žele da im to zakon zajamči na razini države, ili grada ili pojedinih poduzeća. 

U New Yorku su se prosvjednici okupili na Times Squareu, a zatim pred hotelom gdje se održavala gala-večera trojice kandidata za republikansku predsjedničku nominaciju za izbore 2016. 

Obratio im se guverner Andrew Cuomo na dan kada su dvoje vodećih demokratskih kandidata Hillary Clinton i Bernie Sanders izrazili potporu tom radničkom zahtjevu. 

Na zapadnoj obali prosvjedi su privukli više od 2000 ljudi, prenosi Reuters.

Iako su države Kalifornija i New York nedavno prihvatile zakon o povećanju minimalne satnice na 15 dolara, prosvjednici drže da to nije dovoljno jer bi se u objema državama taj zakon trebao uvoditi po fazama.

Prosvjedi su održani u desetak drugih američkih gradova, uključujući Chicago i Miami, rekli su organizatori. Prosvjedovalo se i izvan SAD-a, primjerice u McDonald's u sklopu zabavnog parka Disneylandu u Parizu te u južnokorejskom centru McDonald'sa.

U travnju su i Kalifornija i New York ozakonili satnicu od 15 dolara najniže plaće što je više od saveznim zakonom zajamčenih 7,25 dolara na sat koji je na snazi od 2009. 

Protivnici tvrde da su takvim zakonom dvije države izvele pretjerani pritisak na poslodavce koji se bore da ojačaju američko gospodarstvo nakon krize.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"