Obavijesti

News

Komentari 39

Amerikanka se brani šutnjom sve dok joj ne prevedu spise...

Amerikanka se brani šutnjom sve dok joj ne prevedu spise...
10

Amerikanku Vanessu Raney (41) optužnica tereti da je od veljače do 13. travnja 2016. uhodila lektoricu Croaticuma Ivančici Banković-Mandić. Prilikom uhićenja nožem je napala policajca

VIDEO

Na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu kod sutkinje Jasne Zoretić Rendulić u utorak je trebala započeti glavna rasprava u postupku protiv Amerikanke (41) Vanesse Raney iz savezne države Teksas, no ona je na kraju ipak odgođena.

Raney su na sud doveli iz istražnog zatvora gdje je završila ubrzo nakon uhićenja u Bilju prije oko mjesec dana. Tamo je jednog od policajaca koji su je privodili ubola nožem u vrat, zbog čega je osječko tužiteljstvo sumnjiči za pokušaj teškog ubojstva.

Raney se danas nije izjasnila o krivnji jer je njezin branitelj tražio da se cijeli spis, ukupno 518 stranica, prevede na engleski jezik, što je sutkinja odbila.

Raney se pojedinačno izjasnila što želi da se prevede na engleski jezik i navela da će se braniti šutnjom dok se prijevod ne dostavi, kako bi mogla u potpunosti shvatiti optužnicu.

Branitelj Miljenko Mandek je tražio da se dokazi u spisu koji su na engleskom jeziku prevedu na hrvatski jezik kako bi je mogao kvalitetno zastupati.

Na raspravu je došla i oštećena, lektorica Ivančica Banković-Mandić, koju će sud saslušati na sljedećoj raspravi. Također, bili su nazočni i predstavnici američke ambasade.

Banković-Mandić: Bojala sam se da ne pokuša nauditi djeci

Optužnica je tereti da je od veljače do 13. travnja 2016. učestalo nazivala na mobitel, kućni telefon i slala e-mailove i SMS-ove lektorici Croaticuma Ivančici Banković-Mandić, s ciljem da ostvari s njom neželjenu komunikaciju. 

- Bilo je jezivo. Telefon je stalno zvonio, čas poruke na aplikacije, čas fiksni. Bojala sam se da ne pokuša nauditi djeci - kazala nam je Banković-Mandić, koja je Vanessi dva mjeseca predavala hrvatski jezik na Filozofskom fakultetu. Vanessa je Ivančici, ali i njezinoj djeci, slala i fotografije pornografskog sadržaja koje je pronalazila na internetu. Na njihova imena napravila je nekoliko lažnih profila na Facebooku, a s lažnih email adresa slala je uvredljive i prijeteće poruke i njezinim studentima te kolegama. Prvu prijavu policiji zbog nametljiva ponašanja profesorica je podnijela 17. i 18. ožujka 2016. godine, a zbog uznemiravanja studenata i ostalog osoblja, dekan

Vlatko Previšić je Vanessi u ožujku prošle godine zabranio ulazak na Filozofski fakultet. 

Zbog  izbjegavanja suda 15. ožujka 2017. godine određen joj je istražni zatvor. Ni to nije urodilo plodom pa je Općinski kazneni sud u Zagrebu 27. ožujka raspisao tjeralicu za njom.

Vanessa je izmicala pravosuđu sve do 15. svibnja oko 17.30 sati. Policajci su na parkiralištu u Bilju nedaleko od Osijeka zatekli ženu bez dokumenata. Ona im je dala lažne podatke o svojem identitetu. Tek naknadno utvrdili su kako je riječ o Vanessi Raney, američkoj državljanki za kojom je u Hrvatskoj raspisana potraga. Tijekom privođenja Vanessa Raney policajca je napala nožem te ga porezala po licu, ruci i vratu. Po tjeralici je prebačena u Zagreb gdje joj je određen pritvor. Nakon uhićenja doznalo se i da Vanessa u Hrvatskoj nema reguliran boravak te da je još krajem 2015. godine dobila izgon iz Hrvatske i zabranu ulaska na tri godine, koje je na sve moguće načine pokušala izbjeći.

Inače, Ivančica nije prva Vanessina žrtva. Profesor Sveučilišta u Washingtonu Ozan Sula napravio je web stranicu kako bi upozorio prijatelje, poznanike i kolege da ga Raney maltretira i uhodi već deset godina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava