Obavijesti

News

Komentari 24

Anamarija dobila uho od rebra: 'Liječnici su napravili čudo...'

Anamarija dobila uho od rebra: 'Liječnici su napravili čudo...'
9

Liječnici u Vinogradskoj od rebrene hrskavice rekonstruiraju uške.Ovo je prva ovakva operacija u hrvatskoj. zahvate takve vrste inače radi samo mali broj najboljih svjetskih klinika

VIDEO

Cijeli život sam nosila raspuštenu kosu i nitko u školi nikad nije saznao kakav problem imam.

Priznala sam im tek nekoliko dana prije operacije i sad nitko ne može vjerovati kakvo su čudo liječnici izveli.
Ovako nam sa širokim smiješkom govori mlada srednjoškolka iz Karlovca Anamarija Benšić (18), rođena s velikom malformacijom desne uške, koju praktički nije imala. Najosjetljivije godine života provela je s tim nedostatkom koji je vješto skrivala od drugih, a onda joj je prof. dr. Trotić iz audiološkog tima KBC-a Sestre milosrdnice rekao odličnu vijest – pojavilo se rješenje za njezin problem. Tako je došla kod dr. Ivana Rašića, otorinolaringologa i kirurga glave i vrata s Klinike za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata u istoj bolnici. On je u veljači ove godine Anamariji konstruirao ušku od hrskavica s njezinih rebara.

Uho je rekonstruirano takozvanom modificiranom Nagata tehnikom, a kompleksni zahvat je trajao šest sati.
Dosad je ovom metodom u Vinogradskoj operirano troje maloljetnih pacijenata. Anamarija je bila druga i punoljetnost je dočekala u bolnici, nakon operacije. Uz dr. Rašića u timu su bili i prof.dr. Mirko Ivkić te dr. Andro Košec, a veliku ulogu odigrao je i predstojnik Klinike, prof. dr. Vladimir Bedeković, koji je za sve dao zeleno svjetlo i omogućio dr. Rašiću da nauči ovaj zahvat u Njemačkoj.

- Kod ove tehnike potrebno je obaviti dvije zasebne operacije. U prvoj se uzimaju hrskavični dijelovi šestog, sedmog, osmog i devetog rebra. Od hrskavice sedmog, osmog i devetog rebra preciznim radom se formira nova uška na način da se dijelovi pažljivo spajaju žicom dok se ne dobije oblik uške – tumači dr. Rašić.

Svi komadići hrskavice koji ostanu nakon rekonstrukcije stavljaju se u posebnu mrežicu i njome se “krpa” onaj dio prsnog koša otkud su uzeti dijelovi rebara. Napravljeno uho stavlja se pod kožu koja već postoji na mjestu gdje je prirodno trebala biti uška, a hrskavica šestog rebra, koja je zajedno s druga tri uzeta na početku, sakrije se pod kožu gdje čeka drugu operaciju. Na nju će Anamarija u srpnju i svrha tog zahvata je da se uz pomoć šestog rebra, koje se formira u oblik polumjeseca, uška odigne od podloge. Specifičnost ove tehnike je i da nova uška ide direktno pod kožu bez da se dira sloj tkiva ispod toga. Taj sloj tkiva kasnije se može koristiti ako se pojave komplikacije, poput propadanja kože. Ovakvi zahvati, slobodno se može reći, prava su umjetnost u medicini. Estetski su savršeni, a mogućnost komplikacija puno je manja nego kod starijih metoda kojima su se nekad rješavali ovakvi problemi.

Kandidati za ovu vrstu zahvata su djeca koja su navršila deset godina ili imaju opseg prsnog koša na donjem dijelu prsne kosti minimalno 60 centimetara.

Mogu nositi uređaj za sluh

Anamarija je rođena s malformacijom desne uške (slika desno) i cijeli je život čekala rješenje problema. Djeca s ovakvim problemom pate od nagluhosti na tom uhu. Operacija im ne vraća sluh, ali im daje mogućnost da iza uške koju naprave liječnici nose takozvani BAHA uređaj zahvaljujući kojem će bolje čuti.

Izgleda posve prirodno

Nova uška toliko je precizno napravljena da nitko neće moći zaključiti kako je ona rezultat rekonstrukcije. Slijedi još jedna operacija kojom će se uška odvojiti od podloge i izgledati još prirodnije.

Sedmo, osmo i deveto rebro

Hrskavica sedmog, osmog i devetog rebra služi za izradu nove uške. Ona sa šestog rebra koristi se u drugoj operaciji odizanja uške od podloge.

Precizno spajanje komada

Preciznim, gotovo umjetničkim radom liječnici žicom spajaju, odnosno šivaju komadiće hrskavice kako bi dobili oblik identičan prirodnom.

Izrada uške traje više od dva sata

Izrada uške od rebrene hrskavice traje više od dva sata, a rezultat je doista fascinantan. Ovako uška izgleda neposredno prije stavljanja pod kožu pacijenta.

Ide ispod postojeće kože glave

Uška se stavlja pod kožu koja već postoji na mjesto gdje je ona prirodna trebala biti. Do druge operacije odvajanja od podloge prođe pet mjeseci.

Maleni pacijent iz Makedonije

Ovakve zahvate liječnici u KBC-u Sestre milosrdnice rade i na pacijentima iz drugih zemalja, pa je tako, dva dana prije Anamarije, operiran i desetogodišnji dječak iz Makedonije. On je rođen bez uške, a uspješnom operacijom taj je nedostatak u potpunosti ispravljen. Dječak također sad čeka drugu operaciju odvajanja uške od podloge.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a