Obavijesti

News

Komentari 58

Andreju je ubio pred sinom (5): Nije smio imati službeni pištolj

Andreju je ubio pred sinom (5): Nije smio imati službeni pištolj
3

Krenule na obiteljski ručak: Gorazd Novak (46) je iz hicima iz službenog pištolja ubio Božicu Mustač (52) s kojom je bio u vezi te njezinu nećakinju Andreju Barić (39)

VIDEO

Andreja je bila predivna. Štićenici su je obožavali i nikad s njom nije bilo problema, shrvano priča Kristina Klobučarić, ravnateljica Doma za starije i nemoćne Novinščak u Čakovcu.

Njezinu zaposlenicu Andreju Barić (39) u nedjelju je oko 11 sati hicima iz službenog pištolja ubio policajac Gorazd Novak (46). Osim Andreji, presudio je njezinoj teti Božici Mustač (52), s kojom je godinama bio u izvanbračnoj vezi. Osim obiteljske veze, Andreju i Božicu povezivalo je čvrsto prijateljstvo. Zajedno su planirale provesti i nedjelju.

Toga dana Andreja je trebala doći tek u noćnu smjenu u dom, u kojem je radila kao medicinska sestra. Planirala je ručati s tetom u njezinoj kući u Svetoj Mariji kod Čakovca. Parkirale su ispred Božičine kuće, gdje ih je presreo pomahnitali Gorazd, koji ih je zatim hladno smaknuo hicima iz pištolja. On i Božica vezu su godinama skrivali. Gotovo nitko u policijskoj postaji, gdje je ubijena Božica radila 23 a ubojica 20 godina, nije znao da su njih dvoje zajedno.

Božica je radila u računovodstvu, a Gorazd kao prometni policajac. Zadnje tri godine bio je na bolovanju jer boluje od leukemije. Premda su oboje bili slobodni, vezu su odlučili skrivati daleko od pogleda javnosti. Jedna od rijetkih koja je čuvala njihovu tajnu bila je upravo Božičina nećakinja Andreja. Ubojstvu je prethodila gadna svađa među parom. Veza među nekad skladnim i zaljubljenim kolegama počela se raspadati. Gorazd se s time očito nije mogao i želio nositi te se odlučio na očajnički potez - presuditi svojoj ljubavi. Okrutno ubojstvo očito je planirao. Stanovnici Hodošana, gdje je Andreja Barić živjela s roditeljima i petogodišnjim sinom, u nedjelju rano ujutro vidjeli su Gorazda.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Šetao je mjestom i kod lokalnih stanovnika raspitivao se gdje živi Andreja. Nije im izgledao nimalo sumnjivo. Neki ga pamte kao policajca, pa im ni na kraj pameti nije bilo da bi mogao učiniti takvo što. Rekli su mu gdje živi, ali nije ju zatekao kod kuće pa je otišao. Božicu i Andreju na kraju je dočekao pred obiteljskom kućom u Svetoj Mariji.

Drama se odvijala pred očima Andrejina autističnog sina iz prvog braka, koji je sjedio u autu kad je Gorazd zapucao. Brigu o dječaku trebala bi preuzeti Andrejina obitelj. Slučaj prati i socijalna služba, koja pomaže cijeloj obitelji da prebrodi traumu. Andrejina sestra želi da nećak ostane kod nje jer se dobro slaže s njezinim mališanima. Ispred kuće, na mjestu ubojstva, stoje lampaši. Obitelji pokušavaju smoći snage za organiziranje pokopa. Andrejini i Božičini najdraži u ponedjeljak su se okupili u Svetoj Mariji.

– Sve se već zna – tek su kratko rekli vidno uplakani i utučeni. Ožalošćeni su i Božičini susjedi i kolege u međimurskoj policiji, koji kažu da je nikad neće prežaliti. U šoku je i dalje i susjed Vladimir Pintar, policajac koji se hrvao sa svojim kolegom ubojicom. Vladimir i njegov susjed Mario uspjeli su svladati Gorazda Novaka i zadržati ga do dolaska policije. Provjerili su pištolj, koji je bio prazan jer je Gorazd u žene ispalio sve metke. Vladimir je u naguravanju s Gorazdom lakše ozlijeđen. Ispod desnog oka ima veliku masnicu. Nakon što su ga ispitali u postaji, Gorazda su doveli u tužiteljstvo te pred suca istrage. Tereti ga se za ubojstvo, teško ubojstvo i dovođenje u opasnost života i imovine. Prijeti mu dugotrajni zatvor. 

Ubojica nije smio imati službeni pištolj

Dvostruki ubojica Gorazd Novak (46) na bolovanju nije smio imati službeno oružje. Liječnici Doma zdravlja MUP-a u Zagrebu pregledali su njegove nalaze i testirali ga. Predali su mišljenje da mu se oduzmu pištolj i značka. Sve dokumente poslali su njegovim šefovima u PU međimursku. 

Prema službenoj proceduri, Novak je sam trebao predati pištolj i značku, a ako to sam ne učini, njegovi nadređeni trebali su pokrenuti disciplinski postupak. Jesu li oni to učinili i gdje je zapela zapovijed, istražitelji još provjeravaju.

Veći je problem što policajcima nije osigurana dovoljna psihološka pomoć. Tako teško mogu spriječiti moguće probleme.

- U policiji nema dovoljno psihologa. Loše je što imamo takav mentalitet da te ljudi proglase ludim kad odeš po pomoć - kaže Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske. Dodaje i da se policajci boje da bi tako mogli ostati bez statusa i posla.

Inače, Gorazdove žrtve, Božicu Mustač i Andreju Barić, u srijedu će pokopati na groblju u međimurskom Hodošanu u 16 sati.     

Rješenje o istrazi: Ubojici su odredili pritvor

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu u utorak je donijelo rješenje o provođenju istrage.

Prenosimo ga u cijelosti: 

'Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu provelo je prvo ispitivanje hrvatskog državljanina (1970.) i donijelo rješenje o provođenju istrage protiv njega zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela teškog ubojstva iz čl. 111. toč. 4. Kaznenog zakona na štetu ženske osobe (1964.) i kaznenog djela ubojstva iz čl. 110. Kaznenog zakona na štetu ženske osobe (1977.). 

Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik 26. lipnja 2016. u Svetoj Mariji najprije ispalio nekoliko hitaca iz pištolja u žensku osobu koja je izlazila iz automobila ispred svoje kuće, s kojom je bio u vezi (iz osvete jer je željela prekinuti tu vezu), nakon čega je krenuo prema automobilu te otvorio vrata s vozačeve strane i ispalio više hitaca u drugu žensku osobu. Obje oštećenice su zadobile prostrijelne rane po cijelom tijelu od kojih su odmah preminule.
Sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu usvojila je prijedlog državnog odvjetnika te odredila istražni zatvor protiv okrivljenika zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke u istrazi i opasnosti od ponavljanja kaznenih djela.'

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...

Pokazao mi je rukom da priđem krevetu, primio me za ruku i tri puta stisnuo. Tako smo se pozdravili, rekla je za 24sata Manolićeva kći Zrnka

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije

Kad se on rodio, u svijetu su se pojavili prvi radio aparati. Bilo je to vrijeme nijemog filma, Tesla je imao tad samo 66 godina, a internet, televizija i slične stvari postojale su samo u njegovoj glavi...
Umro je Josip Manolić (104)
NAJDUGOVJEČNIJI POLITIČAR

Umro je Josip Manolić (104)

Preminuo je Josip Manolić, jedan od najdugovječnijih hrvatskih političara. Bio je drugi predsjednik Vlade Republike Hrvatske i bivš visokopozicionirani pripadnik UDBA-e