Obavijesti

News

Komentari 127

Barišića podržalo više od 100 članova akademske zajednice

Barišića podržalo više od 100 članova akademske zajednice
1

Zaštitu moralnog i profesionalnog integriteta i ugleda Pave Barišića otvorenim su pismom od predsjednika Sabora i Vlade zatražila 104 pripadnika akademske zajednice

VIDEO

Zaštitu moralnog i profesionalnog integriteta i ugleda prof. dr. Pave Barišića otvorenim su pismom od predsjednika Hrvatskog sabora i Vlade zatražila 104 pripadnika hrvatske akademske zajednice, koji ističu da se temeljem laži i nedokazanih optužbi vodi difamirajuća kampanja protiv ministra znanosti i obrazovanja kako bi ga se spriječilo u provedbi reformi u njegovu resornom području.

"Uvjereni smo da je profesor Barišić stručno i znanstveno kompetentan, te intelektualno i moralno dostojan visoke dužnosti ministra", poručuju potpisnici pisma, te pozivaju predsjednika Sabora Božu Petrova da "zapriječi političku zloporabu Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju", kojega bira Sabor.

 "Apeliramo na Vas, gospodine predsjedniče Sabora i Vlade, da zaštitite moralni i profesionalni integritet i ugled prof. dr. sc. Pave Barišića, te mu na taj način omogućite da nastavi obnašati zahtjevnu dužnost ministra uspješno i odgovorno, kako na korist razvoja obrazovanja i znanosti, tako i društvenog i kulturnog prosperiteta Hrvatske", ističu pripadnici akademske zajednice. 

U otvorenom pismu Boži Petrovu i Andreju Plenkoviću, potpisnici podsjećaju kako je "planski orkestrirana kampanja difamacije" Barišića počela optužbama za prekomjerno održavanje nastave, naplatu dvostrukih dnevnica, bespravno kreditiranje, a prerasla u "pravi medijski linč i mobbing" fokusiran na nedokazanu optužbu i osudu za plagijat krnjega Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju upitne legitimnosti.

U taj medijski linč i mobbing uključuju se novinski kolumnisti, oporbeni političari i s njima uvezani znanstvenici, koji ministra Barišića proglašuju plagijatorom, a da  uopće nisu provjerili meritum stvari: kakve je naravi i kojega opsega magnum krimen plagijata u njegovom znanstvenom članku, tvrde potpisnici. Ističu pritom da se, čak i nedobronamjernim uvidom u tekst ne može potvrditi plagijat, te ponavljaju činjenice o Barišićevu "inkriminiranom članku" Does Globalization Threaten Democracy?" objavljen je u časopisu Synthesis philosophica, zatim preveden na španjolski i njemački i tiskan u tamošnjim časopisima i zbornicima, te na koncu, na hrvatskom, u nedavno objavljenoj autorskoj knjizi  Ideal vladavine puka. 

 Potpisnici naglašavaju da je Barišić samo jedno od uglednih imena iz akademske zajednice, "koja su neosnovano bila predmet uvijek istih difamirajućih objeda", a navedene objede iznova su plasirane samo zbog njegova imenovanja  na ministarstku dužnost, s ciljem da ga se zapriječi u provedbi nužnih promjena i reformi u njegovu resornom području.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 127
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.