Obavijesti

News

Komentari 697

Papa: Od samih početaka vaš narod pripada Europi i Crkvi

Papa: Od samih početaka vaš narod pripada Europi i Crkvi
77

Kosor je oduševljeno ispričala kako je razgovor s Papom bio pun potpore i da je njegov dolazak nova nada. Papa Benedikt je zadivljen gradom i dočekom

VIDEO

Papa Benedikt XVI. stigao je jutros u 10.40 sati u svoj prvi posjet Hrvatskoj koji će trajati dva dana. Novinarima je tijekom leta rekao kako je blaženi kardinal Stepinac bio je "veliki pastir i veliki kršćanin, čovjek izrazitog humanizma i on predstavlja veliki primjer ne samo za Hrvate nego i za sve druge". U zračnoj luci Pleso dočekali su ga političari i vjerski vođe, kao i sedmeročlana obitelj Kardum iz Velike Gorice koja je dobila čast da upozna Svetog oca. Papi se posebno svidjela nošnja najmlađeg člana obitelji Mihaela (4) koji mu je darovao buket cvijeća.

- Pozdrav vjernici, rekao je Papa nakon odsviranih himni iako je trebao reći 'pozdrav, vojnici'. Počasna bojna odgovorila mu je 'Pozdrav'. Benediktu XVI. su zatim prsten izljubili premijerka Jadranka Kosor, predsjednik Sabora Luka Bebić i još mnogi dužnosnici. Prvi se okupljenima s govornice obratio predsjednik Ivo Josipović. Izrazio je zadovoljstvo što može ugostiti Papu te je rekao da dijeli radost milijuna hrvatskih vjernika. 

Sveti otac je srdačno pozdravio domaćine.

- S velikom radošću dolazim među vas kao hodočasnik u ime Isusa Krista. Srdačno pozdravljam ljubljenu hrvatsku zemlju i, kao nasljednik apostola Petra, velikim zagrljajem grlim sve njezine stanovnike, rekao je. Dao je i jasnu podršku Hrvatskoj za ulazak u Europsku uniju rekavši kako hrvatski narod od početaka pripada Europi i Crkvi. 

Papa i Josipović otišli su zatim u Ured predsjednika na Pantovčaku gdje su razgovarali nasamo. Cijelim putem do Pantovčaka uz cestu su stajali vjernici koji su ga došli pozdraviti, a Sveti otac im je mahao iz auta. Papu su na Pantovčaku upoznale i prva dama Tatjana i predsjednikova kćer Lana. Predsjednik je Papi darovao repliku svirale s orgulja u Lepoglavi, izgrađenih 1649. godine, a Papa njemu presliku Kodeksa glazbe iz Vatikanske biblioteke. 

Nakon razgovora koji je trajao oko 35 minuta, Papa se zaputio na Ksaver, u Apostolsku nuncijaturu gdje se sastao s premijerkom. Kosor ga je dočekala s crnom čipkom na glavi te mu je darovala pozlaćeno raspelo 'Početak', rad akademskog kipara prof. Damira Mataušića, a Pape njoj medalju od njegova pontifikata. S Papom su se tamo upoznali i premijerkin sin Lovro te članovi Vlade. 

Premijerka Kosor je nakon sastanka rekla da je Papa oduševljen i da je s posebnim veseljem govorio o dojmovima dok je prolazio kroz Zagreb.

- Oduševljen je dočekom ljudi, zelenilom i lijepim vremenom. Zaista je do sada sve savršeno, sigurna sam da će tako ostati i do kraja, rekla je Kosor za Tportal i dodala da je s Papom razgovarala o trenutku u kojem je trenutno Hrvatska. Rekla mu je da Hrvati njegov dolazak doživljavaju kao novu nadu i ohrabrenje. 

- Rekla sam mu i da ove godine obilježavamo 20. godišnjicu neovisnosti i da je hrvatski narod vjera snažila u najtežim godinama rata da izdrži, te da ćemo kao 28. članica Europske unije pomoći u jačanju kršćanskih vrijednosti, rekla je Kosor i zaključila da je to bio prekrasan razgovor pun potpore u ovom povijesnom trenutku.

- I mogu ponoviti ponovno: Dobro došao, Sveti oče, rekla je Kosor.

Benedikt XVI. u 14 sati je otišao na ručak, nakon čega ga u 18:15 sati u HNK-u čeka susret sa predstavnicima političara, vjerskim čelnicima, uglednicima iz znanosti, kulture, sporta i poduzetništva. 

Iz minute u minutu

13:57 - Kosor je na sastanak s papom došla sa crnom čipkom preko glave, sličnom koju je nosila kad se sastala s Ivanom Pavlom II. Premijerka je Papi darovala pozlaćeno raspelo 'Početak', rad akademskog kipara prof. Damira Mataušića, a Pape njoj medalju od njegova pontifikata. Nakon sastanka s premijerkom, Papa će ručati, a zatim će se u 18:15 sati u HNK-u sastati sa predstavnicima političara, vjerskim čelnicima, uglednicima iz znanosti, kulture, sporta i poduzetništva. Od HNK će se papamobilom odvesti na Trg bana Jelačića gdje će u 19.30 sati početi bdijenje s mladima.

13.10 - Papina kolona došla je na Ksaver. Sastat će se s premijerkom i upoznati njenog sina Lovru kao i članove Vlade

12.50 - Papa napušta Predsjedničke dvore gdje je upoznao predsjednikovu suprugu Tatjanu i kćer Lanu

12:45 - Kolona vozila u kojoj se vozi Papa spremna je za polazak ispred Ureda predsjednika. Sljedeća "stanica" je Apostolska nuncijatura gdje će Benedikta XVI. dočekati premijerka Kosor

12:14 - Papa je stigao na Pantovčak. Predsjednik Josipović stigao je prije njega i obavio zadnje pripreme. Razgovaraju iza zatvorenih vrata.
Predsjednik je Papi darovao repliku svirale s orgulja u Lepoglavi, izgrađenih 1649. godine, a Papa njemu presliku Kodeksa glazbe iz Vatikanske biblioteke.

11:44 -Premijerka Jadranka Kosor rekla je da je ovo velik dan za Hrvatsku i da smo od Pape čuli riječi potpore i ohrabrenja. Veseli se ostatku dana, prenosi Večernji list
U Uredu predsjednika pridružit će im se i prva dama, Tatjana Josipović

11:26 - Kolona automobila krenula je prema Uredu predsjednika.
Papa je pohvalio nošnju malog Mihaela koji mu je uručio cvijeće po izlasku iz aviona, a obitelj Kardum kaže da se osjećala 'kao da ih je dodirnulo nebo' dok su se pozdravljali s Benediktom XVI.

11:14 - Papa je pozdravio okupljene na hrvatskom jeziku.
- S velikom radošću dolazim među vas kao hodočasnik u ime Isusa Krista. Srdačno pozdravljam ljubljenu hrvatsku zemlju i, kao nasljednik apostola Petra, velikim zagrljajem grlim sve njezine stanovnike, rekao je Papa.

- Upućujem prijazan pozdrav vama, gospodine predsjedniče i drugima ovdje okupljenima. Zahvaljujem vam na srdačnim riječima dobrodošlice, nastavio je Papa na talijanskom.

- Želim se prisjetiti tri pastoralna posjeta Ivana Pavla II. Hrvatskoj te zahvaliti Gospodinu na dugim godinama vjernosti između Hrvatske i Svete Stolice. Vaša povijest je rječiti dokaz ljubavi vašeg naroda, rekao je Papa.

- Od samih početaka vaša zemlja pripada Europi te joj na poseban način daju doprinos u duhovnim i moralnim vrijednostima, koje su kroz stoljeća oblikovale svakodnevni život, kao i osobni i nacionalni identitet njezine djece, rekao je.

- O 20. obljetnici proglašenja neovisnosti i uoči proglašenja pristupanja Hrvatske EU, davna i nedavna prošlost vaše zemlje potiče na promišljanje sve europske narode pomažući cijeloj zajednici da očuva i obnovi neprocjenjivu zajedničku baštinu ljudskih i kršćanskih vrijednosti. Neka tako ova draga nacija snagom svoje bogate tradicije pridonese da EU cjelovito vrednuje to duhovno i kulturno blago, rekao je Papa i zahvalio svima koji su organizirali njegov posjet.

Tekst cijelog govora možete pročitati ovdje

11:05 - Iznimna mi je čast da vam mogu biti domaćin, a kao predsjednik Republike Hrvatske dijelim i radost milijuna hrvatskih vjernika katolika koji vas dočekuju kao Svetog Oca u pastirskom pohodu, rekao je predsjednik Josipović. Dodao je da je Sveta stolica odigrala bitnu ulogu u samostalnosti Hrvatske, spomenuo je kako se Papin dolazak poklapa sa 20-om obljetnicom hrvatske samostalnosti i završetkom pregovora sa EU. 

- Snagu političkog i moralnog autoriteta Svete Stolice i Katoličke crkve slijedile su mnoge države, agresija na Hrvatsku je zaustavljena, i naš je državni opstanak bio osiguran, rekao je predsjednik. Kazao je i da se Hrvatska zalaže za slobodu religije kao zemlja sa stoljetnom katoličkom tradicijom. Zahvalio se na Papinoj podršci Hrvatskoj da bude dio Europe. 

- Neka nas vaš dolazak podsjeti na ljubav, razboritost, oprost i pomirenje. Dobro došli u Republiku Hrvatsku, završio je Josipović

10:58 - Pozdrav vjernici, rekao je Papa nakon odsviranih himni iako je trebao reći 'pozdrav, vojnici'. Postrojeni vojnici odgovorili su mu 'Pozdrav'.
Zatim je s predsjednikom Josipovićem stao za govornicu. Premijerka Jadranka Kosor pozdravila je Papu i poljubila mu prsten, kao i još niz dužnosnika iz političkog i vjerskog života

10:53 - Papa je izašao iz aviona i pozdravio se s predsjednikom Ivom Josipovićem i vjerskim čelnicima. Mihael mu je uručio buket cvijeća. Iako je papa Ivan Pavao II. kao poseban izraz poštovanja ljubio zemlju u koju bi došao, papa Benedikt nije prihvatio tu gestu svog prethodnika

10:42 - Papa je sletio u zračnu luku Pleso. Dočekuju ga apostolski nuncij Mario Roberto Cassari i šef Protokola predsjednika RH koji će ući u avion, a sedmeročlana velikogorička obitelj Kardum prva će ga pozdraviti u zračnoj luci. Najmlađi sin Mihael (4) uručit će Papi cvijeće.
Papi je ovo 19. putovanje i prvi posjet Hrvatskoj

Papa Benedikt XVI. u 11 sati sletjet će u zračnu luku Pleso u Zagrebu gdje će ga dočekati crkveni i državni dužnosnici i gdje će održati svoj prvi govor u Hrvatskoj. 

Zatim će u 12.15 sati posjetiti Ivu Josipovića u Uredu predsjednika, a premijerku Jadranku Kosor Papa će primiti u Apostolskoj nuncijaturi gdje će s članovima pratnje objedovati u 14 sati. 

Susret Pape s političarima, predstavnicima građana, uglednicima iz znanosti, kulture, sporta, poduzetništva te predstavnicima iz vjerskog života zakazan je za 18.15 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu. S mladima će Papa bdjeti na glavnom zagrebačkom trgu od 19.30 sati.

Nedjelju će Papa započeti služeći misu u 10 sati na Hipodromu povodom Nacionalnog dana hrvatskih katoličkih obitelji. Završit će ju molitvom Kraljice neba. S biskupima, gostima i članovima pratnje objedovat će u 14 sati u novom sjedištu Hrvatske biskupske konferencije. U katedrali će moliti Večernju molitvu u 17 sati sa biskupima, svećenicima, redovnicima, redovnicama, bogoslovima i sjemeništarcima te će se pomoliti na grobu blaženog Alojzija Stepinca. U 18.15 sati posjetit će Nadbiskupski dvor, a sat vremena kasnije oprostit će se od Hrvatske u zračnoj luci Pleso. Polazak Papina aviona za Rim zakazan je za 19.45 sati. 

Ovdje provjerite koje su zone u gradu zabranjene preko vikenda, a ovdje možete vidjeti promjene u tramvajskom prometu za vrijeme Papina posjeta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 697
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije