Obavijesti

News

Komentari 11

'Bee, ostavi mi bar šiške': Ovce kod najbržih hrvatskih frizera

'Bee, ostavi mi bar šiške': Ovce kod najbržih hrvatskih frizera
7

Osim što je Pag poznat po vrhunskoj čipki i siru, ima i državno natjecanje u šišanju ovaca. U petak je je na Staroj rivi održano osmo državno natjecanje u striži ovaca

VIDEO

Hrvoje Mišković pobjednik je osmog Državnog natjecanja u šišanju ovaca, koje je u petak bilo na Staroj rivi u Pagu. On je u dvije minute i 34 sekunde ošišao tri ovce, a natjecao se u dvije kategorije, ručnom i strojnom šišanju.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako izgleda kada se skupe najbrži šišači ovaca

Pokretanje videa...

00:56

Ideja za ovakvo natjecanje počela je prije devet godina, kad su nastali problemi s otkupom i preradom vune u Hrvatskoj, a cilj je bio upozoriti na probleme koje uzgajivači imaju sa zbrinjavanjem vune. Nezadovoljstvo među njima prisutno je i danas, a najviše ih muči to što vuna od cijele ovce stoji svega dvije kune. Vlasnici stada ovaca kažu kako je runo nekoć bilo najvredniji dio ovce, a nezadovoljstvo je u petak barem nakratko preplavio žamor ovaca i natjecatelja, koji su u Pag stigli ponajviše zbog druženja, ali i zbog natjecateljskog duha.

- Došli smo više da se međusobno družimo - kazao je Mihael Vuk (41), koji je godinama bio državni prvak u šišanju ovaca, a 2012. godine nastupio je i na Svjetskom prvenstvu u britanskom Walesu.

- Nakon toliko iskustva bez problema bih se mogao prebaciti i na ljudske ‘zurke’ - našalio se Vuk dodavši kako se naše i svjetsko natjecanje ne može uspoređivati jer je vani ono puno poštenije i organiziranije.

- Tamo su sve ovce imale po 75 kilograma, a kod nas pravila baš i nema. Naše ovce su i u lošem stanju pa je sve to pomalo smiješno izgleda - tvrdi Vuk, kojem je u samom natjecanju najvažnije da ovcu ne ozlijedi.

- Zbog ovčjih porezotina gube se bodovi, ali meni je od bodova važnije napraviti kvalitetan posao i lijepo se ophoditi prema blejavoj mušteriji i njezinu runu - pojasnio je Vuk i dodao kako uvijek treba obratiti pažnju na ovčju kožu, na njezine atribute, na to da šišanje lijepo ispadne i da se životinju ne povrijedi. Smatra da je šišanje ovaca težak sport i zahtjevan hobi, ali koji u Hrvatskoj danas, nažalost, nitko ne cijeni.

Jedan od natjecatelja bio je i student Šimun Aščić (22), u čijem je stadu više od tisuću ovaca, koje je naslijedio od oca. Ovce su u njegovim vještim rukama dobile nove frizure mašinicom u četiri minute i 17 sekundi. No ovčji frizeraj Aščiću je tek dio posla.

- Kad imaš volju za učenjem i čuvanjem ovaca, tad ništa nije teško - rekao je Aščić, koji je tog dana ustao u pet ujutro kako bi pomuzao ovce u Grubišnom Polju, gdje ima OPG. Nakon toga se odvezao u Zagreb, gdje je u devet sati imao ispit na Agronomskom fakultetu.

- Nakon ispita sam krenuo put otoka Paga kako bih sudjelovao na natjecanju, a stigao sam s profesorom Borom Miočem, prodekanom koji mi na fakultetu predaje ‘Izvorne pasmine’ i ‘Osnove stočarstva’. Tempo u kojem živim i radim zna biti težak i naporan, ali isplati se kad voliš ono što radiš. A u mene je to baš tako - kazao nam je radišni 22-godišnji pastir i student Šimun Aščić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca