Obavijesti

News

Komentari 36

BiH Hrvatskoj: Nećemo izvršiti hrvatsku presudu protiv Kutle

BiH Hrvatskoj: Nećemo izvršiti hrvatsku presudu protiv Kutle
1

Sud je zaključio da se u ovom slučaju ne radi o 'istim zakonskim opisima navedenih krivičnih djela u Kaznenom zakonu Hrvatske i Krivičnom zakonu Federacije BiH

VIDEO

Bosna i Hercegovina obavijestila je Republiku Hrvatsku da neće izvršiti presudu protiv hrvatskog poduzetnika Miroslava Kutle, nakon što je Kantonalni sud u Sarajevu početkom travnja odbio molbu Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske od 18. ožujka 2010. godine za izvršenje inozemne sudske presude u postupku protiv spomenutog bosanskohercegovačkog i hrvatskog državljanina, izvještava novinar agencije Anadolija (AA). 

Potvrdio je to za agenciju Anadolija Kutlin sarajevski odvjetnik Damir Alagić. 

- Putem Ministarstva pravde BiH Republika Hrvatska je obaviještena da BiH ne može ispuniti njihov zahtjev i provesti navedenu presudu. Miroslav Kutle se nalazi u BiH. On je ovdje slobodan čovjek - kazao je Damir Alagić za agenciju Anadolija. Agenciji Anadolija potvrđeno je u Ministarstvu pravde BiH da su vlasti Hrvatske obaviještene o nemogućnosti izvršenja presude u BiH. 

Kako je pojašnjeno, odluku o neizvršenju presude donosi nadležni sud, a Ministarstvo pravde BiH je samo 'organ veze'. Prema pravomoćnoj presudi Općinskog kaznenog suda u Zagrebu od 15. lipnja 2009. godine, a koju je djelomično u pogledu kaznene sankcije preinačio Županijski sud u Zagrebu, Kutle je u Hrvatskoj bio osuđen na kaznu od dvije godine i osam mjeseci zatvora za zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju.

Međutim, u obrazloženju prošlomjesečne presude, koja je, kako se ispostavilo, postala i konačna, sud u Sarajevu naveo je da je prema Sporazumu o međusobnom izvršenju kaznenih sankcija između BiH i Hrvatske uvjet za izvršenje kazne da ''djelo na kojem se zasniva pravomoćna presuda bude krivično djelo prema pravu obje države'. 

Sud je, međutim, zaključio da se u ovom konkretnom slučaju ne radi o 'istim zakonskim opisima navedenih krivičnih djela u Kaznenom zakonu Republike Hrvatske i Krivičnom zakonu Federacije BiH'. 

To je, izgleda, prevagnulo da presuda ne bude izvršena. Sud, također, smatra da je izvršenje pravomoćne i izvršne presude Općinskog kaznenog suda u Zagrebu u slučaju protiv Miroslava Kutle protivno Sporazumu o međusobnom izvršenju sankcija između BiH i Hrvatske, odnosno protivno 'načelu zakonitosti i vremenskom važenju Krivičnog zakona'. Naime, radnje za koje je Kutle  pravomoćno osuđen presudom inozemnog suda nisu sadržavale zakonska obilježja krivičnog djela 'zloupotreba ovlaštenja u privredi' Krivičnog zakon Socijalističke Republike BiH (SRBiH) koji je važio u BiH u vrijeme 'poduzimanja tih radnji od strane osuđenog'. 

Kutle je amnestiran

Također, Sud je utvrdio da se u konkretnom slučaju imaju primijeniti i odredbe tada važećeg Zakona o amnestiji koji predviđa oslobođenje od kaznenog gonjenja ili potpuno oslobađanje od kazne, odnosno neizvršenog djela kazne svih osoba koje su u periodu od 1. 1. 1991. godine do 22. 12 1995. godine učinili bilo koje od krivičnih djela osim nekih djela poput zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, podsjeća novinar agencije Anadolija. 

- Nisu se stekli zakonski uvjeti za preuzimanje izvršenja inozemne sudske presude koju je podnijelo Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske - zaključio predsjednik Sudskog vijeća Kantonalnog suda Sarajevo Vladimir Špoljarić. Vrhovni sud FBiH je krajem siječnja 2012. godine ukinuo osuđujući presudu protiv Miroslava Kutle i predmet vratio prvostupanjskom sudu na ponovno odlučivanje.

Kantonalni sud u Sarajevu je ponovo hrvatskog biznismena osudio na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i osam mjeseci, ali je Vrhovni sud FBiH opet 23. siječnja srušioo presudu i vratio predmet na ponovni postupak. Na koncu, Kantonalni sud Sarajevo odbio je zahtjev Hrvatske za izvršenje kazne protiv Kutle. 

Hrvatska zadržava pravo izvršenja presude 

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu (DORH) ranije je priopćilo kako Republika Hrvatska kao država koja je presudila u 'slučaju Kutle' zadržava pravo izvršenja navedene presude te će u cilju njezina izvršenja nadležna tijela 'poduzeti sve mjere predviđene domaćim zakonodavstvom'.

 - Upravo kako bi se spriječilo osuđenike da korištenjem pravnih praznina i instituta dvostrukog državljanstva izbjegnu kažnjavanje, Republika Hrvatska zadržava pravo izvršenja svoje kaznene presude neovisno o odbijanju stranog suda da prizna njezinu presudu - priopćio je DORH. 

Ima tvrtku u Sarajevu 

Za razliku od generala Branimira Glavaša i u međuvremenu preminulog kardiokirurga dr. Ognjena Šimića, Kutle nikada u BiH nije bio u zatvoru. Kutle je 2011. osnovao novu tvrtku u Sarajevu. Firma "Megagreen", sa sjedištem u sarajevskom naselju Grbavica, kako je tada najavljeno, trebala se baviti proizvodnjom zdrave hrane. U međuvremenu, Kutle  je prošle godine preselio u Banju Luku zbog 'lakšeg kontakta s porodicom', ali je zadržao poslove u Sarajevu, gdje, također, povremeno boravi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.