Obavijesti

News

Komentari 114

U okviru je imala 1300 stabala! Konstrukcija bila poput lomače

U okviru je imala 1300 stabala! Konstrukcija bila poput lomače
42

Stručnjaci kažu da je sve počelo od drvenih greda koje čine okvir katedrale. Za ovu 850 godinu staru građevinu je čak 1300 stabala pretvoreno u grede, a taj dio Notre Dame popularno se naziva i "šuma"

VIDEO

U ponedjeljak u popodnevnim satima počela je gorjeti katedrala Notre Dame u centru Pariza. Bitna za vjernike, arhitekte, turiste, Francuze, Parižane. Nakon devet mukotrpnih sati, oko 400 vatrogasaca uspjeli su staviti požar pod kontrolu. Najpopularnija povijesna atrakcija u Parizu i Francuskoj koju godišnje posjeti 13 milijuna ljudi, u utorak je tek ostatak onoga što je sagrađeno prije više od 800 godina. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:16

Glavni vatrogasni zapovjednik Jean-Claude Gallet tvrdi da je požar počeo na tavanu katedrale. Stručnjaci kažu da je sve počelo od drvenih greda koje čine okvir katedrale. Za ovu 850 godinu staru građevinu je čak 1300 stabala pretvoreno u grede, a taj dio Notre Dame popularno se naziva i "šuma". 

Fire at Notre Dame Cathedral in Paris

- Sve gori, ništa neće ostati od okvira - rekao je u ponedjeljak glasnogovornik Notre Dame Andre Finot.

Drvene grede činile su cijeli unutarnji okvir i bile potpora krovu. Te grede najvjerojatnije su razlog zašto je požar bio toliko razarajuć i zašto je vatrogascima trebalo oko devet sati da ga ugase. Cijelo krovište bilo je u plamenu, a gašenje iz zraka nije bilo moguće jer se strahovalo da bi vodene "bombe" mogle u potpunosti srušiti katedralu.

POGLEDAJTE VIDEO:

 

Pokretanje videa...

00:41

Većina krova je uništena, no dva prednja tornja su sačuvana. Urušio se i centralni toranj, a nakon što je dio njega pao na tlo, drugi dio progutala je vatra. 

Srećom i pukom slučajnošću, dio umjetničkih dijela je zbog renovacije izvađen iz Notre Dame i spašen. Primjerice, prošlog tjedna su iz katedrale maknuli 16 bakrenih kipova koji predstavljaju 12 apostola i četiri evanđelista. 

U katedrali se čuvao i jedan od najcjenjenijih vjerskih artefakta, kruna od trnja, koju su hrabri vatrogasci uspjeli spasiti iz požara. Iako im prijeti urušavanje, otopljen metal i gusti dim, oni i dalje iz Notre Dame izvlače bitne vjerske artefakte i umjetnička djela neprocjenjivog značaja. Oltar i križ ostali su netaknuti. 

Uzrok požara vatrogasci još ne znaju. Preliminarna istraga pokazala je da je vatra buknula pukim slučajem, da požar nije podmetnut. 

Notre Dame vapila je za renovacijom godinama, njezine poznate vodorige bile su uništene i prije požara , a vlasti su ih pokušali popraviti plastičnim dijelovima. Vrijeme je učinilo svoje, a na kraju i požar. Renovacija najpoznatije gotičke građevine na svijetu koštat će oko 180 milijuna dolara. 

Pogledajte trenutak rušenja tornja katedrale Notre Dame
Pogledajte trenutak rušenja tornja katedrale Notre Dame

Dragulj gotičke arhitekture

Katedrala je u svojih 850 godina postojanja prošla već slične nedaće. Francuzi su ju počeli graditi 1163., a dovršena je 1345. godine. Oštećena je i zanemarena tijekom Francuske revolucije, a roman Victora Hugoa "Zvonar crkve Notre Dame" iz 1831. ukazao je na njezino grozno stanje. Zbog te knjige, Notre Dame je dobila novo ruho. Renovacija je trajala 20 godina, od 1844. do 1864. godine. 

Osim što je dragulj gotičke arhitekture, Notre Dame je bitna za povijest Francuske i Europe.

Prve fotografije: Ovako Notre Dame izgleda nakon požara...
Prve fotografije: Ovako Notre Dame izgleda nakon požara...

U njoj je Henrik VI. okrunjen za francuskog kralja 1431. Napoleon Bonaparte u njoj je proglašen carem 1804. godine. Ivana Orleanska je beatificirana 1909. 

Smoke rises around the alter in front of the cross inside the Notre Dame Cathedral as a fire continues to burn in Paris

- Tužan sam, gori jedan dio nas. Ovo je tragedija za cijelu naciju - rekao je predsjednik Francuske Emanuel Macron u ponedjeljak navečer dok je zajedno sa svojim sugrađanima promatrao kako dio njih, dio njihove povijesti, odlazi u prošlost.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 114
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.