Obavijesti

News

Komentari 382

Birokracija: Zbog apsurdnog zakona djevojčica ima dva oca

Birokracija: Zbog apsurdnog zakona djevojčica ima dva oca
1

Zagrepčanka sa suprugom ne živi, a razvod još službeno nije gotov. S novima partnerom je dobila kćer. Zbog zakona joj dva mjeseca nije mogla dati ime

VIDEO

Zbog propisa kći Petre Gregurović ne može nositi prezime biološkog oca nego njezina supruga od kojeg se razvodi, a država je tjera u trošak jer sudskim putem mora dokazati tko je roditelj.

Zbog bizarnog državnog aparata i besmislene birokracije Taša će biti obilježena cijelog života, ljutito objašnjava Petra Gregurović (27) iz Zagreba.

Prije dvije i pol godine podnijela je zahtjev za razvod braka, no parnica još nije gotova. U međuvremenu, Petra se zaljubila i započela život s drugim muškarcem. Dobili su kćer, no silom zakona njezinu djetetu su kao oca upisali bivšeg muža. Naime, djeci rođenoj u braku i čak 300 dana nakon službenog razvoda država upisuje bivšeg muža kao oca. Biološki otac priznaje bebu, ali sustav ga ignorira.

- Drama je počela odmah nakon rođenja jer bez nazočnosti supruga s kojim sam još u formalnom braku nisam mogla djetetu dati ime ni upisati je u matične knjige. Bivši suprug je rekao da s tim ne želi imati ništa, pa je Centar za socijalnu skrb od njega tražio odobrenje da sve mogu ishoditi sama. Nije htio potpisati, pa smo u navlačenju izgubili vrijeme. Moja kći dva mjeseca nije imala ime, a uspjeli smo je upisati tri dana prije isteka roka. Država me prisilila da ga upišem kao oca iako on to nije, a sad me tjera da plaćam odvjetnike i skupe parnice kako bih to dokazala - pokazuje ova mlada žena hrpu papira. 

Sad mora od suda zatražiti da država iz rodnog lista njezine kćeri izbriše bivšeg, a upiše sadašnjeg partnera kao oca. Djevojčici će u rodnom listu ostati zabilježba da joj je otac bio jedan, a potom drugi muškarac. Zakon je nepošten i diskriminirajući, kaže Petra, jer ne vrijedi za muškarce. Bivši s novom djevojkom očekuje dijete, a oni neće imati nikakvih problema pri upisu djeteta.

1. Bez pristanka bivšeg supruga nema upisa

Bivši suprug Petri nije htio izaći u susret. Morala je zvati Centar za socijalnu skrb da ga prisili na suradnju. Potpisao je dokumente kojima joj dopušta da odabere ime i upiše bebu u maticu rođenih.     

2. Za državu otac je bivši 300 dana od razvoda

Dijete rođeno u braku ili 300 dana nakon razvoda upisuju prezime supruga bez obzira je li otac. Njegovo prezime je u bebinoj zdravstvenoj, domovnici, rodnom listu te izvodu iz matice rođenih.

3. Dokaži na sudu tko je pravi otac djeteta

Kako bi bebi upisala ime pravog oca, majka pred sudom pokreće parnicu za utvrđivanje očinstva. Ipak, u rodnom listu djeteta zauvijek ostaje zabilježba da mu se prezime mijenjalo.     


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 382
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.