Obavijesti

News

Komentari 89

Štrajkaši su pokušali spriječiti isplovljavanje trajekta za Brač

Štrajkaši su pokušali spriječiti isplovljavanje trajekta za Brač
14

Djelatnici štrajkaju zato što Trajektna luka Split d.d. već godinama ima najniže tarife na Jadranu. Zbog snižavanja tarifa 35 radnika bi moglo ostati bez posla

VIDEO

>>>Najnovija informacija

Blokada Trajektne luke Split je nastavljena .  Radnici su blokirali trajekt Hrvat koji u 12.30 treba isploviti za Supetar, no nakon 10-ak minuta i intervencije policije brod je isplovio. Sindikat je odlučio angažirati odvjetnika kako bi se s njim konzultirao o tome smije li policija na takav način 'lomiti' blokadu.

Do 10 sati trajekti nisu vozili

Sindikat Lučkih radnika Trajektne luke Split odlučio je u srijedu ujutro blokirati ukrcaj putnika i vozila na trajekte za Stari Grad na Hvaru i Supetar na Braču.  U Lučkoj kapetaniji  jutros su tvrdili da će svi isploviti prema plovidbenom redu no sindikalci su bili odlučni.

- Neće se to dogoditi. Pa neka brod plovi prazan, spreman sam leći na pod. Tu smo do posljednje kapi krvi - kazao nam je djelatnik u štrajku, Jurica Jurić.

Trajekt za Stari Grad koji je trebao isploviti u 8.30 čekao je do 10 sati u carinskoj zoni. Na ukrcaj je čekalo 55 vozila od čega je bilo 45 kamiona i 3 autobusa. Na trajekt je krenulo i 18 putnika.

Nije isplovio ni trajekt za Supetar. Na ukrcaj je čekalo 50-ak vozila i 20-ak putnika.  Sindikalisti su jutros kazali da će tu biti koliko treba, a nisu isključili ni mogućnost pojačavanja akcije odnosno blokade i ostalih trajekata.

Pokretanje videa...

Tina Jokić/24sata VIDEO

Tek oko 10 sati n akon dogovora policije i štrajkaša počeo je ukrcaj vozila na trajekt. Kako kažu u Trajektnoj luci Split trajekti će i sploviti zahvaljujući njihovoj dobroj volji , a policija je takvo rješenje sugerirala zbog velikih gužvi koje su nastale na okolnim prometnicama zbog parkiranih vozila koja su čekala na ukrcaj.

Štrajkaši će sada opet sjesti za stol kako bi razmotrili je li ovaj potez bio dovoljan ili će tijekom dana te idućih dana morati krenuti u ponovne blokade trajektnih linija.

Imaju najniže tarife

Djelatnici štrajkaju zato što Trajektna luka Split d.d. već godinama ima najniže tarife na Jadranu. Lučka uprava im je jednostrano snizila postojeći cjenik zbog čega bi tih, kako nam kažu , 35 ljudi od početka nove godine moglo ostati bez posla.

Lučka uprava najavljenom štrajku doskočila je na način da je trajekte premjestila u carinsku zonu.

- Blokirat ćemo ulaze u carinsku zonu, neće se moći ukrcati putnici i vozila. Ovo je vodeća luka s rekordnim brojem putnika i vozila tijekom sezone. Ovo nije pravi način ali nema drugoga jer već 11 godina u sporu s Lučkom upravom mi ne uspijevamo dobiti više cijene kojima bismo se izjednačili s tarifama ostalih luka na Jadranu - kazao je Duško Dadić, predsjednik sindikata Lučkih radnika Trajektne luke Split. Također  dodaju da im je tvrtka na rubu propasti.

Pred ulaz u carinsku zonu stiglo je i 20-ak zaštitara , a u okolici luke je i nekoliko policijskih kombija.

Pokretanje videa...

Tina Jokić/24sata VIDEO
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 89
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"