Obavijesti

News

Komentari 185

Brat i sestra su naslijedili kuću ali i čak 262.000 kuna duga...

Brat i sestra su naslijedili kuću ali i čak 262.000 kuna duga...
2

Daruvarčanin Marko Franić sa sestrom je 2009. naslijedio djedovu kuću. Nakon četiri godine saznao je za dug. Sjeli su mi na trećinu plaće, a sestri koja je studentica uzimaju 500 kuna

VIDEO

Umjesto da se raduju naslijeđu koje su dobili nakon smrti djeda, Marko Franić (27) i šest godina mlađa sestra već četiri godine proživljavaju noćnu moru.

Prije sedam godina naslijedili su djedovu kuću u Preradovićevoj ulici u centru Daruvara.

I ništa ne bi bilo sporno da četiri godine nakon što su postali vlasnici nekretnine nisu dobili pismo ovrhe Croatia osiguranja. U njemu se spominje navodni djedov dug za hipotekarni kredit koji je početkom devedesetih podignuo za račun svojeg brata.

Marko nam tvrdi da na ostavinskoj raspravi koju je proveo javni bilježnik, povjerenik Općinskog suda u Daruvaru, nitko nije ni spomenuo dug, govorilo se samo o nasljedstvu.

- Otišao sam kod svoje odvjetnice i pitao sam je što mi savjetuje da uradim. Ona je izračunala da bi dug za koji nas kao nasljednike terete zajedno s kamatama trebao iznositi oko 13.000 kuna. Rekla mi je da bi najbezbolnije bilo da to platim. Poslušao sam je i otišao u FINU da to podmirim. Nakon što sam inzistirao da to platim u gotovini, djelatnica mi je okrenula monitor na kojem je pisao iznos od nešto više od 262.000 kuna - pripovijeda Marko.

Kad se pribrao od šoka i napustio poslovnicu, s ovršnim zahtjevom i sudskom presudom u rukama krenuo je tražiti odgovor na pitanje kako se riješiti naslijeđa koje mu je uništilo budućnost.

- U sudskoj presudi piše da je dug prema osiguravajućoj kući svega 2400 kuna. To su mi potvrdili i u Croatia osiguranju, ali su mi rekli da je zbog neplaćanja tog duga kamata narasla na 255.000 kuna. Ponudio sam im da uzmu nekretninu koju smo naslijedili, ali kažu da uzimanje nekretnine nije politika njihove kuće.

Ne nudeći rješenje sjeli su mi na trećinu plaće, a sestri koja je studentica uzimaju 500 kuna od 1500 kuna naslijeđene očeve mirovine - ogorčen je Marko.

Dodaje da im je bešćutna birokracija od 2013. godine do danas uzela 60.000 kuna.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 185
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke