Obavijesti

News

Komentari 242

Britanci objavili kartu: 'Voda u Hrvatskoj nije pitka!' - Teško...

Britanci objavili kartu: 'Voda u Hrvatskoj nije pitka!' - Teško...
5

Portal koji uglavnom daje savjete za organizaciju putovanja, objavio je zanimljivu infografiku. Radi se o karti svijeta koja prikazuje gdje je prihvatljivo piti vodu iz pipe

VIDEO

U pitanju je portal justtheflight, a na karti je naša zemlja neopravdano obojena crvenom bojom . Pogađate - crvena je indikator 'nepitkosti' vode iz pipe. Infografika je osmišljena kao pomoć čitateljima, pretežito putnicima, da se znaju organizirati i spakirati, imajući na umu ove informacije.

justtheflight.co.uk

Međutim, nije sve tako crno. Sam Daily Mail , koji je informaciju prenio, ograđuje se od netočnosti grafike: "Nije nužno točno da sve zemlje, čija je voda označena 'nesigurnom', imaju zagađenu ili nečistu vodu".

S tim u vezi, ekipa 24sata provela je vlastito istraživanje čistoće i pitkosti vode iz pipe u Hrvatskoj . Već je dobro poznato kako je voda u Hrvatskoj na zavidnoj razini. U Europi čvrsto držimo četvrto mjesto po pitanju bogatstva i dostupnosti vodnih izvora. Što se tiče svjetske ljestvice, 42. mjesto sasvim je dobar pokazatelj čistoće.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

24sata Video 00:28

Sam jug zemlje može se pohvaliti odličnom kvalitetom vode iz izvora Jadro , koji opskrbljuje Split, Solin, Kaštele, Trogir i još devet drugih općina. Cetinski se kraj opskrbljuje jednom od pet najkvalitetnijih europskih voda, a ona dolazi iz Vrela Cetine .

Područje Like je najbogatije vodom , a zbog minimalnog zagađenja okoliša ondje je voda za piće itekako sigurna. Lička voda parira onoj karlovačkoj. Karlovačka se županija opskrbljuje iznimno čistim, podzemnim vodama.

24sata

Problematična područja

Ipak, tri su područja u Hrvatskoj problematična . Kakvoća vode u bunarima na području Sisačko-moslavačke županije upitne je kvalitete, dok je u Šibensko-kninskoj županiji jesenas došlo do blage uzbune nakon uočavanja naftne mrlje u izvorištu Jaruga. U tom se kraju problem pojavljuje i nakon obilnijih kiša, kada vodu moraju prokuhavati i taložiti.

U nekoliko su navrata stanovnicima Pačetina , u općini Trpinja, zabranili konzumaciju vode iz pipe, nakon što su otkrili povećanu koncentraciju arsena u vodi.

Planirate li putovanje, ipak pogledajte kartu

Voda je kod nas u potpunosti sigurna , stoga možemo netočno 'kvalificiranje' hrvatske vode na svjetskoj karti ignorirati, no svakako pogledajte kartu ukoliko planirate putovanje. Podatke su prikupljali iz agencija za kontrolu i prevenciju bolesti, pa nisu mogli pogriješiti baš sa svima.

To se posebno odnosi na većinske dijelove Afrike, Južne Amerike i veći dio Azije . Međutim, ako putujete u Hong Kong, Japan i Južnu Koreju , flaširana voda neće vam trebati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 242
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'
OTKRILI JOJ KVRŽICU NA MOZGU

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'

Ne mogu mi reći koliko mi je vremena ostalo, jer ne mogu napraviti biopsiju zbog pozicije tumora. Da odem na biopsiju, vjerojatno bi ostala paralizirana. Ne znam koliko mi je mjeseci ostalo, kaže Ella..
VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa