Obavijesti

News

Komentari 102

Brza i žestoka: Automobili su kraj nje jurili 110 km na sat

Brza i žestoka: Automobili su kraj nje jurili 110 km na sat
3

Na autoput se, prema riječima čitatelja gospođa u invalidskim kolicima ‘popela’ iz naselja Veliko Polje u blizini Velike Gorice. Gospođa se odlučila na zahtjevan podvig

VIDEO

Više od četiri kilometra prošla je Zagrepčanka koja se u subotu odvažila na opasnu vožnju motornim invalidskim kolicima po obilaznici.

Na autoput se, prema riječima čitatelja ‘popela’ iz naselja Veliko Polje u blizini Velike Gorice. On je otvoren prošle godine netom prije parlamentarnih izbora kako bi lokalni stanovnici mogli lakše doći do Zagreba. Iako ondje postoji i druga cesta, puno sporija i sigurnija za pješake, bicikliste, motoriste i ostale, koja vodi do istog naselja, gospođa se odlučila na zahtjevan podvig.

Odvezla je rutu na kojem ograničenje brzine ne pada ispod 50 kilometara na sat. Uspjela je nakon nekog vremena prijeći čvor Jakuševec, spustiti se na pomoćnu cestu obilaznice i odvesti se do idućeg čvora Buzin.

Na sebi nije imala nikakav reflektirajući prsluk niti išta čime bi upozorila vozače da je na cesti.

'Vozila uz rub ceste'

- Vozači automobila su usporavali kad su ju ugledali. Pazili su da ju slučajno ne zahvate i nastavili su dalje. Nitko joj nije trubio - kazao je čitatelj 24sata koji se ondje zatekao. Nitko od savjesnih vozača ipak slučaj nije prijavio policiji koja ovu opasnu vožnju nema u svojoj evidenciji. Ipak, izazvala je interes mnogih vozača koji su ju fotografirali. Inače, na tom dijelu obilaznice ljudi voze brzinama od 110 kilometara na sat. Neznatno sporije voze se priključnom cestom, kojoj je vozila i gospođa.

Prema informacijama očevidaca, vozačica je vožnju završila u naselju Dugave u blizini jedne trgovine gdje ju i inače često viđaju.

‘Jureći’ u elektromotornim kolicima, gospođa je začudila vozače. Da prijeđe dionicu trebalo joj je najmanje sat vremena. Kolica ne mogu voziti brže od pet kilometara na sat, a penjanje na nadvožnjak i vožnja zavojima nije nimalo lak posao za njih.

Je li joj ovo prvi put da je takvo što izvela, odgovor nismo dobili do zaključenja ovog izdanja. Obzirom da gospođa živi u Novom Zagrebu, ostaje nejasno kako je neopaženo uspjela doći do Velike Mlake bez da izazove kaos u prometu. Vjerojatnije je da ju je netko dovezao ili da je došla javnim gradskim prijevozom. Zašto se onda ‘žurila’ vratiti se nazad opasnom trasom po obilaznici, i dalje ostaje bez pravog odgovora.

Nije smjela na cestu

Sigurno je, kažu nam stručnjaci za promet, da njezin podvig, osim što je kažnjiv, može biti itekako opasan. Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, na autoceste, brze ceste i ceste namjenjene isključivo za promet motornih vozila, u što spada obilaznica, gospođa joj se uopće nije smjela približiti. Službeno je označena oznakama E65, E70, E71 i spada pod Europsku mrežu međunarodnih puteva. Prema njoj se svi odnose kao prema autocesti te na njoj vrijede sva pravila vožnje na autocesti. Na nju smiju samo vozila koja razvijaju brzinu višu od 60 kilometara na sat čemu elektromotorna kolica nisu niti blizu. Za to je predviđena kazna od 500 kuna. Dodatnih 500 kuna mogla je dobiti zbog dovođenja u opasnost ostalih sudionika u prometu. Samo zbog prisebnosti ostalih vozača izbjegnuta je bilo kakva nesreća.

- Takva vožnja je zaista opasna. Tu nisu problema kazne nego prometne nesreće koje su se mogle dogoditi. Nismo imali takvu dojavu građana i službi, no da jesmo, svakako bismo upozorili građane i vozače na to - kazali su nam u nedjelju iz Hrvatskog autokluba.

Po cesti je vjerojatno vozila i na nadvožnjaku kod Buzina jer ne postoji nogostup kojim bi mogla sigurno odvoziti do cilja. Iako su na kolica ugrađeni pokazivači smjera, nismo dobili potvrdu je li ih koristila kod skretanja.

Pijan se vozio kolicima

Da ovaj slučaj nažalost nije rijedak u svijetu, pokazuje i onaj iz 2007. kad je Norvežanin (84) pijan vozio autocestom i tunelom. Također se koristio električnim invalidskim kolicima, a veću nesreću spriječila su dva motociklista koja su ga uspjeli zaustaviti u tunelu i skloniti na sigurno. Norveška policija ga je tad privela i prijavila zbog opasne vožnje. To je rezultiralo uspjehom jer se više nije odvažio ponoviti istu vožnju.

Policija ganjala djedicu koji je vozio u pretjecajnom traku

U srpnju 2015. Na brzoj cesti Stobreč - Solin 70-godišnji muškarac ‘jurio’ je u svojim električnim kolicima, i to u pretjecajnom traku. Nije se obazirao ni na što oko sebe. Prošao je tad oko 10 kilometara, a vozio je brzinom od oko 15 kilometara na sat. Savjesni vozač upalio je sve žmigavce i vozio je iza njega da ne nastrada. U pomoć je pozvao policajce koji su stigli na motoru i zaustavili ga.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 102
VIDEO

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb