Obavijesti

News

Komentari 5

Bubka: Uvedite dječju atletiku kao predmet u osnovne škole

Bubka: Uvedite dječju atletiku kao predmet u osnovne škole
3

Bivši svjetski rekorder u skoku s motkom s Sergej Bubka ponudio je pomoć ministru Mornaru da se uz potporu IAAF-a u osnovne škole kao predmet uvede atletika

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Bivši svjetski rekorder u skoku s motkom Sergej Bubka ponudio je pomoć hrvatskom ministru obrazovanja Vedranu Mornaru da se uz financijsku potporu Svjetske atletske federacije (IAAF) u škole kao predmet uvede atletika. Ukrajinski atletičar i dopredsjednik IAAF-a zbog toga je nedavno posjetio i Ministarstvo obrazovanja i sporta.

Motoričke sposobnosti

- Na razini Svjetske atletske federacije (IAAF) postoji inicijativa da se sport što više implementira u predškolsko i školsko obrazovanje. IAAF ima vrlo kvalitetan projekt ‘dječje atletike’, koja kod najmlađih uzrasta razvija motoričke sposobnosti. Mi smo prebrodili sve probleme koji su mučili naš sport, spremni smo vam pomoći kao i svima drugima, ali morate imati kvalitetan projekt. Morate stvoriti okruženje i poboljšati infrastrukturu - izjavio je Bubka nakon sastanka sa zamjenikom ministra Tomislavom Paškvalinom. Prema njegovim riječima, IAAF je razvio detaljne atletske programe za različite dobne skupine. Bubka je najavio da će u iduće četiri godine IAAF donirati opremu za dječju atletiku, kao i financijsku injekciju od 25.000 dolara za organizaciju seminara za hrvatske profesore, učitelje i trenere. Oni bi postali instruktori za provođenje programa dječje atletike. Bubka je dodao kako su najviše na tom planu napredovali Kanađani, čija djeca imaju tjelesni odgoj u školama svaki dan. Hrvatska djeca tjelesni odgoj imaju na rasporedu samo dva puta na tjedan. Bubkinu ideju podupiru i hrvatski atletski stručnjaci.

24sata

- Ulaganje u tjelesni odgoj je ulaganje u zdravlje nacije. Ako želimo sačuvati zdravlje nacije, djeca moraju što više vremena provoditi vani, na zraku, moraju se što više baviti sportom. Ako se ovako nastavi, strah me je da će nas kao naciju čekati strašni zdravstveni problemi u budućnosti - upozorio je atletičar i trener Joško Vlašić.

Vlašić predlaže da djeca imaju barem jedan sat tjelesnog odgoja na dan, pogotovo jer su danas djeca sve manje vani, a sve više za kompjutorima.

- Bilo kakvo bavljenje sportom je dobro, a atletika u sebi ima čitav niz različitih oblika kretanja koji se mogu modificirati za sve uzraste. Atletika je bazični sport, relativno je jednostavan, ne zahtijeva preskupu opremu. Znam da je to kod nas također problem, ali sportska dvorana bi danas, u 21. stoljeću, morala biti uz svaku školu - tvrdi naš proslavljeni trener Vlašić.

I novi predsjednik Hrvatskog atletskog saveza Ivan Veštić dobro je upoznat s programima IAAF-a.

Zdravlje nacije

- Ako kvalitetno odradimo projekt, IAAF će ga sigurno sufinancirarati, kako paketima sportske opreme, tako i sredstvima za edukaciju. Naravno, u projekt se moraju uključiti i resorno ministarstvo te lokalna samouprava s kojima bi se sklopio ugovor o suradnji. Mi smo već osnovali stručni znanstveni tim sastavljen od uglednih stručnjaka s kinezioloških fakulteta i spremni smo ponuditi ministarstvu gotove programe koji bi se mogli implementirati u školski sustav. Ovo je samo početak. Nadam se kako ćemo uspjeti u naumu uvođenja sporta u hrvatske škole, odnosno u naumu da se djeca što više bave tjelesnom aktivnošću, a to je u konačnici ipak najbolja prevencija za zdravlje nacije - zaključio je Ivan Veštić.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću
SPOMINJE I 'ČUVARA SUHOG ZLATA'

'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću

Podsjećamo, Pupovac je gostujući na N1 televiziji kazao kako Andrej Plenković nije imao drugog izbora, kako je Zoran Milanović krenuo normalno, a završio abnormalno...