Obavijesti

News

Komentari 1

Bura znanja: Naš robot pauk pomaže djeci učiti informatiku

Bura znanja: Naš robot pauk pomaže djeci učiti informatiku
1

Mladi inovatori iz Rijeke pokrenuli su projekt popularizacije znanosti i robotike u hrvatskom obrazovanju. Žele pokazati da učenje može biti inovativno i zabavno

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Riječka udruga Bura znanja osmislila je šesteronožnog robota pauka, koji služi kao obrazovni alat za učenje elektronike, robotike i programiranja te čija bi primjena u obrazovnim institucijama promijenila način na koji mladi uče.

Znanstvenici, inženjeri, ekonomisti i umjetnici iz udruge pokrenuli su crowdfunding kampanju na Indiegogu kako bi prikupili sredstva za projekt. Ovim projektom žele u školama popularizirati znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku, tzv. STEM područje (eng. Science, Technology, Engineering i Mathematics).

- Želimo promijeniti način na koji se educiraju mladi u prirodoslovnom području. Obrazovni sustav nudi malo praktičnog znanja i iskustva.

Želimo pokazati da učenje može biti inovativno i zabavno. Vjerujemo da u STEM području najviše učimo stvarajući nešto samostalno. Svi su sposobni za to, a znanje treba biti dostupno svima, zato smo osmislili platformu otvorenog tipa - navodi Marin Trošelj, jedan od osnivača projekta.

Bura znanja je u samo nekoliko sati crowdfunding kampanje prikupila gotovo 3500 od planiranih 16.000 dolara, a to je potrebno za gradnju platforme i proizvodnju multimedijalnih sadržaja. Dio sredstava planiraju donirati školama i drugim obrazovnim ustanovama u obliku obrazovnih paketa. Inače, u kampanji robot stoji oko 1600 kuna (235 dolara), a uspiju li prikupiti sredstva, prve isporuke bi trebale biti već u veljači.

- Udruga Bura znanja osnovana je početkom 2012. s ciljem poboljšanja načina na koji učimo i uz pomoć suvremenih tehnologija.

Udrugu sačinjava multidisciplinarni tim iz gotovo svih područja - od inženjeringa (hardverskog i softverskog), marketinga, projektnog menadžmenta, humanistike, umjetnosti i dizajna. Dugoročna vizija Bure znanja je za nove generacije ostaviti društvo koje cijeni znanje kao jednu od najvećih vrijednosti te društvo u kojem pojedinci otvoreno i slobodno dijele svoje znanje s drugima oko sebe - objašnjava predsjednik udruge Pavao Pahljina.

Dodaje da Bura znanja želi pomoći i u pozicioniranju grada Rijeke kao centra sveučilišne aktivnosti u regiji. Članovi udruge vjeruju da se radom u novoj eri, u kojoj je vrhunsko znanje dostupno širom svijeta, može težiti ka transformaciji u jedan od svjetski konkurentnih centara znanosti, edukacije, istraživanja i poduzetništva.

Pahljina otkriva da žele razviti platformu za projektno učenje ili učenje stvaranjem. Projektno učenje, prema njegovim riječima, podrazumijeva stjecanje određenih znanja i vještina kroz direktan praktičan rad koji se odmah materijalizira.

- Originalni projekt izrade robota pauka nastao je kroz natjecanje Elektroboj 2014. godine u organizaciji udruge eStudent iz Zagreba. Ekipa ‘Šumska jagoda’ pobijedili je kao najbolja s robotom paukom. Robot funkcionira na način da se njime upravlja pametnim telefonom te osoba može direktnim pokretima ruke i prstiju robota pomocati u svim smjerovima, kružiti s njim, podizati ga, pa čak i zaplesati.

Inspiracija za raditi ovakve stvari je zapravo neutaživa znatiželja i ljubav prema učenju novih stvari i inovacijama te prijenos tako stečenih znanja na druge, pogotovo djecu i mlade - kaže Pahljina.

Dodaje da putem crowdfunding kampanje također žele prikupiti financije za izgradnju bolje, kvalitetnije, interaktivnije i efikasnije platforme te razvitak didaktički prilagođenijih i pedagoški istančanijih videomaterijala instrukcija za izradu robota kako bi bio dostupan što većem broju učenika, studenata i ostalih zainteresiranih.

- Za sada još razmišljamo kako strukturirati multimedijalne sadržaje, ali oni će sigurno biti iz područja 3D modeliranja, elektronike i programiranja mobilne aplikacije - zaključuje inovator Pavao Pahljina.

Kampanji se moguće priključiti na webu igg.me/at/stemi, a više informacija o projektu na: www.stemi.education i facebook.com/stemi.education.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...