Obavijesti

News

Komentari 289

Burno u Sloveniji: Traže da se zabrani Thompsonov koncert

Burno u Sloveniji: Traže da se zabrani Thompsonov koncert
1

Slovenske udruge, stranke, ali i političari iz samog državnog vrha protive se ideji održavanja rasprodanog Thompsonovog koncerta u Mariboru. Thompson, pak, tvrdi da je napad na njega podao i proziran

VIDEO

Iako su karte za koncert Marka Perkovića Thompsona u subotu u Mariboru rasprodane, četiri dana prije nije sigurno hoće li se koncert uopće održati. Naime, neke udruge i stranke u Sloveniji bore se već tjednima protiv nastupa, kako ga nazivaju, kontroverznog hrvatskog glazbenika. Uz to, zabranu je prije mjesec dana predložio i mariborski gradonačelnik Andrej Fištravec.

Stranke Fronta za Maribor i TRS u ponedjeljak su u zajedničkoj izjavi pozvali organizatore subotnjeg koncerta da ga otkažu zbog toga što smatraju da u Mariboru nema prostora za govore mržnje.

- Umjetnikovi koncerti ispunjeni su uglavnom proustaškom ideologijom i ikonografijom umotanom u patriotizam - stoji u izjavi.

Gradski vijećnik Stojan Auer, pak, u koncertu ne vidi ništa sporno. Za njega je to samo posao, kaže, a na njegove izjave neistomišljenici su burno reagirali, prenosi slovenski list Večer.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Cerar ne podržava koncerte koji šire mržnju

- Predsjednik republike nije poznavatelj glazbe Marka Perkovića Thompsona, ali su mu poznata Thompsonova politička stajališta i on ih odbija - poručeno je iz Pahorova ureda, ali uz dodatak kako je zadaća organizatora koncerta da se pobrine za red i mir na koncertu ako se on ipak održi.

Iz ureda premijera Mire Cerara poručili su slično.

- Predsjednik Vlade odbija svaki govor mržnje te ne podržava koncerte ili mitinge koji šire mržnju ili sličnu retoriku - poručili su iz Cerarova ureda.

Šef parlamenta: To je veličanje ustaškog režima!

Najžustriji je, pak, bio predsjednik parlamenta Milan Brglez u čijoj izjavi stoji kako je takav koncert neprimjeren i za Maribor i za čitavu Sloveniju, da veliča ustaški režim i netoleranciju prema nehrvatima, a da je za to pravi primjer Thompsonova pjesma Anica, kninska kraljica.

Thompson: Način napada je krajnje podao i proziran

- Ti napadi dolaze najčešće od strane onih ostatka bivšeg jugokomunističkog režima koji ima još uvijek jak politički utjecaj i u Hrvatskoj i u Sloveniji. Svjetonazor koji ja nastojim promicati u svojim pjesmama potpuno je suprotan njihovom i oni na sve načine pokušavaju me prikazati negativcem. Način na koji to rade je krajnje podao i proziran jer koriste metodu prišivajući mi etiketu nacista, tašista i slično, znajući da su Europa i svijet osjetljivi na te pojave. Svatko tko je poslušao moje pjesme u njima ne može pronaći ništa od onoga za što me optužuju. Ja kao kantautor sam zaokupiran širokim spektrom tema od kojih su i vrijednosti kršćanskog svjetonazora, ljubav prema Bogu, obitelji, svojoj domovini i svemu onome što je svakom čovjeku važno pa tako mislim da je isto važno i slovenskom čovjeku - kazao je za slovenski Reporter Thompson kojemu bi ovo trebao biti prvi koncert u Sloveniji.

Žustre rasprave i na internetu: Thompson ne može, a Ceca može?

I na društvenim se mrežama vode žustre rasprave oko ovog koncerta, a oni koji podržavaju njegovu izvedbu pitaju se kako to da se ne podržava nastup Marka Perkovića Thompsona, a podržava se nastup Cece, udovice ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana, ili naprimjer Bore Đorđevića iz Riblje Čorbe koji je u jednoj svojoj pjesmi uvredljivo poručivao: “Hoće da se otcepe bečki konjušari”.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 289
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović