Obavijesti

News

Komentari 17

Cappelli: Turizam je uspješan, ali ima mjesta i za napredak

Najave za iduću godinu za sada su dobre, potražnja i buking na stranim tržištima rastu, a vidjet ćemo i gdje je potrebno poboljšanje promocije i općenito poslovne klime, najavljuje

VIDEO

Turizam u Hrvatskoj vrlo je uspješan gospodarski sektor, ali je važno da sad kada je u zamahu i s dobrim rezultatima krene u poboljšanja, koja će u idućim godinama omogućiti još bolje rezultate, poruka je ministra turizma Garija Cappellija povodom Dana hrvatskog turizma (DHT).

DHT se ove godine, kao tradicionalni godišnji skup turističkih djelatnika i njihovih partnera, održava 26. i 27. listopada i to po drugi puta u višestrukom šampionu hrvatskog turizma Bolu na otoku Braču (DHT su tu već bili 2009.).

Cappelli, koji je ministarstvo preuzeo neposredno prije DHT-a na kojem se sažimaju rezultati tekuće godine i najavljuju planovi za iduću, ovu turističku godinu ocijenio vrlo uspješnom, vjerujući da se s takvim trendovima može i nastaviti.

Fokus na stvaranju uvjeta za investicije

"Najave za iduću godinu za sada su dobre, potražnja i buking na stranim tržištima rastu, a vidjet ćemo i gdje je potrebno poboljšanje promocije i općenito poslovne klime u turističkom sektoru", najavljuje Cappeli.

U posebnom fokusu će mu biti stvaranje uvjeta za nove investicije, za što su, kako kaže, uz ostale preduvjeti i zakonsko uređenje turističkog zemljišta, preobrazba neiskorištenih vojnih objekata u turističke svrhe, kao i jedan od projekata iz programa nove Vlade CRO kartica, čiji je cilj potaknuti domaća putovanja, kontinenalni, ali i turizam na moru izvan ljeta.

"Podaci DZS-a pokazuju da više od 2 milijuna hrvatskih građana ne odlazi na odmor, većinom zbog fnancijskih razloga, a prema procjenama korištenje CRO kartice kao svojevrsnog turističkog 'vouchera' domaći turistički promet mogao bi se povećati za 30 posto, a domaća turistička potrošnja za čak 60 posto", kaže Cappelli.

Smatra i da se u svakom aspektu, i u promociji, i za nove investicije i bolju poslovnu klimu te u zakonima mogu napraviti pozitivni pomaci i kratkoročno i dugoročno.

Pitanje radne snage jedno od najvažnijih

O svemu tome više će se govoriti idućih mjeseci, kao i o radnoj snazi i budućnosti kadrova u turizmu, temi koja je i u središtu DHT-a, a jedna je od najvećih izazova za domaći turizam.

"Važno je razgovarati o stvaranju boljih uvjeta za radnike u turizmu, jer iako imamo sunce i more, čovjek je ključan faktor. Tu je izuzetno bitna suradnja privatnog i javnog sektora na svim razinama (država, županije, gradovi) kako bi se stvorili uvjeti za održiv rast zapošljavanja u turizmu", ističe ministar smatrajući i da je tome iznimno važno posvetiti se i rješavanju pitanja smještaja radnika.

Model upravljanja hrvatskim turizmom također smatra važnom i sveobuhvatnom temom, u čemu treba još puno napretka kako bi se diferencirao hrvatski turistički proizvod i postao puno konkurentniji.

Zračni prijevoz, što će biti tema Hrvatskog turističkog foruma na DHT-u, smatra jednim od preduvjeta za cjelogodišnji turizam i privlačenje gostiju s udaljenijih tržišta, koji svake godine daju sve veći doprinos turističkim prihodima i prometu.

Ojačati međuresorsku te suradnju javnog i privatnog

"Ono zbog čega smo uspješni u turizmu je suradnja javnog i privatnog u turističkom, ali i s drugim povezanim sektorima, od prometa, trgovine do poljoprivrede, građevinarstva, financijskih institucija i drugih i to moramo nastaviti i još jačati, pogotovo jer turizam obuhvaća veliki dio hrvatskog BDP-a i ima veliki utjecaj na druge gospodarske sektore", poručuje Cappelli.

Ističe pritom i važnost Ministarstva turizma kao koordinatora s drugim ministarstvima, kako bi se dodatno povezivali i ostvarivali višestruko pozitivne rezultate.

"Međuresorska suradnja je jako bitna i tu ćemo se truditi kako bi stvorili puno bolje poslovne uvjete, a time i povećali standard građana, nova radna mjesta i u konačnici cjelokupno hrvatsko gospodarstvo", ističe ministar.

Iznosi primjer da se plasmanom domaćih poljoprivrednih proizvoda u turizam može osigurati i visoka kvaliteta gastronomske ponude, razviti mala poljoprivredna gospodarstava, a Hrvatsku pozicionirati kao jednu od najkvalitetnijih eno-gastro destinacija na Mediteranu.

S tim u vezi najavljuje i jednostavnije uvjete za razvoj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava uz financiranje iz EU fondova, kao i da će seoskim domaćinstvima omogućiti povremeno pružanje usluga pripremanja i posluživanja hrane uz pojednostavljene minimalne tehničke uvjete.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.